KarussellПодводен свят

Говорещата с акули: Кристина Зенато

Спокойна и съсредоточена, Кристина Зенато излъчва самоувереност преди всяко гмуркане с акула. Отчасти може би се дължи на това, че толкова много хора я смятат за “говорещата с акули“. Тя е член на Залата на славата на жените водолази и с пълен самоконтрол работи с карибски рифови акули край нейния роден остров Гранд Бахама. През последните 17 години Зенато се гмурка с акули и събира материал за UNEXSO (Подводно изследователско общество, бел. ред.), представяйки на новобранците своя опит за тези животни и обучавайки новото поколение на гмуркащи с акули.

 

– Какво минава през ума ти преди всяко гмуркане с акули?

Зенато: Независимо, че толкова години се занимавам с това, винаги ми трябват няколко секунди, за да се отпусна. Поемам си дълбоко въздух. Да бъдеш спокоен и да се чувстваш комфортно – това е най-важното нещо. Ако успокоиш дишането си, тогава си спокоен и под водата. А когато ти си спокоен, животните също ще са.

– Преди си казвала, че искаш общественото мнение за акулите да се промени. Къде виждаш най-много място за промяна?

Зенато: Първата промяна, която се надявам да видя е в думата „акула“. Когато чуем тази дума, ние си представяме – ако сме добри – може би около 8-10 вида акули – акула чук, бича акула, тигрова акула, акула мако, китова акула и др. Но понякога първото нещо, което си представяме, са челюстите на голямата бяла акула. Това е като да чуеш думата „птица“ и да си представяш само орел. Акулите също имат толкова видове, ако не и повече от птиците. Искам когато хората чуят думата „акула“, да виждат безкрайни възможности.

– Спомена, че хората често претърпяват промяна в отношението си към акулите, след като се гмуркат с теб. Това ли е твоето най-голямо влияние върху възприемането на акулите?

Зенато: И да, и не. Да говориш с водолази или участващи в Shark Con, e като да убеждаваш вече вярващи. Те са там, защото обичат акули. Наскоро имах възможността да говоря с хора, които не се гмуркат и които никога не са виждали акула.

– Къде беше това?

Зенато: Бях поканена да участвам в най-гледаното предаване в Китай, което се излъчва в неделя от 20:00 ч. по един от основните канали в страната. Накараха ме да направя предизвикателство с акули, а съдиите трябваше да решат дали съм го завършила успешно. Но не това беше най-ценното. По-важното беше, че съдиите говореха за необходимостта от опазване на акулите и защо трябва да се спре приготвянето на супата от перки на акули (shark-fin soup).

– Какъв беше резултатът?

Зенато: Реакциите се разрастнаха като бурен пожар. Нямах представа за въздействието, докато съобщенията в социалните мрежи не ме заляха. Зрителите споделиха, че са видяли програмата и ми благодариха за това, че показах нещо различно. Повечето хора не знаеха, че супата от перки на акули е много лошо за самите акули.

– Уау! Трудно за вярване.

Зенато: Не знаете какво не знаете. Колко много от нас консумират неща, без да знаят как това влияе на околната среда?

– Чух, че се отнасяш към акулите не като хищници, а като мършояд. Разкажи ми повече за този избор на дума.

Зенато: Не можете да кажете „Всички акули правят Х нещо“. Има около 500 вида акули. Точно както не можете да кажете, че всички птици гнездят по дърветата. Някои гнездят в блата или мангрови гори. По същия начин просто погледнете размерите на акулите. Най-малките са колкото длан, а най-големите – колкото автобус. Голямата бяла акула се храни с тюлени, карибската рифова акула яде риба, акулата дойка се храни с морски охлюви и омари, а китовата акула яде планктон. Та китовата акула не е върховен хищник. Просто звучи смешно, нали?

– Тогава какви са?

Зенато: Понятието „хищник“ не винаги е правилно – ограничено е само до няколко вида. И където другите хора виждат хищници, аз ги определям като селективни ловци. Точно както лъвовете никога не атакуват най-здравите газели – те преследват болните, накуцващите, старите. Това е ролята и на акулите: селективно ловуване в екосистемата, в която са поставени. Те поддържат нещата балансирани и чисти.

 

Защо Зенато облича специален костюм за акули?

Когато сте толкова близки с акулите като Зенато, не може просто да влизате във водата с типичното оборудване. Тя носи „Neptunic Sharksuit“, изработен от специална мрежа от неръждаема стомана. Всяка връзка е заварена и блокирана, за да повиши защитата от потенциални ухапвания. Част от процеса включва облепване на ръцете, за да предотврати изплъзване. „Това ми помага да взаимодействам с тях на ниво, на което няма да мога без тази защита“.

Shark Dancer from Cristina Zenato on Vimeo.

Filter Digest
по материали от: Sverportdi.com

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Историята на френската подводница "Souffleur"

Next post

Танцът като ритъм на сърцето – „Танцът Делхи“

Ирина Иванова