KarussellПодводен свят

Costa Concordia – защо са суеверни моряците

През Януари 2012 (петък, 13 Януари) всички с огромно внимание следяхме развитието на тази морска катастрофа. Водолазите се надяваха, след като приключи спасителната операция, това да се превърне в един нов риф и чудесен рек за гмуркане. Нека сега, 6 години след трагедията, да си спомним какво се случи с Коста Конкордиа и бутилката с шампанско, която не се счупила, когато трябва.

Построен през 2004 година от италианската компания Fincantieris Sestri Ponente, Коста Конкордия е Concordia-class лайнер опериран от 2005 до 2012 година от Costa Crociere. Натъквайки се на подводни скали, Коста Конкордия корабокрушира край бреговете на италианския остров Джилио на 13 Януари 2012 и частично потъва. Евакуирани са над 3,200 пасажери и над 1,000 членове на екипажа, но загиват 32 човека от тях, както и един спасител.

Корабът е първият от този клас лайнери и неговите сестри, пуснати по-късно на вода, са Costa SerenaCosta PacificaCosta FavolosaCosta Fascinosa и Carnival Splendor. Габаритите са внушителни: 290 метра дължина, 35 метра ширина и 114,000 бруто тона вместимост.

Конкордия имаше капацитет да посрещне 3,700 пътника и 1,100 души екипаж в 1,500 каюти, разположени на 17 палуби, с 505 балкона, като 58 от луксозните апартаменти имат самостоятелни балкони.

Корабът може да се похвали с едно от най-големите съоръжения “в морето”, наречено Spa Samsara. Това е фитнес център на два етажа с площ от 6000 м², който включва фитнес зала, басейн за таласотерапия, сауна, турска баня и солариум. Корабът има общо четири плувни басейна, пет бани с джакузи и огромен екран край басейна. Коста Конкордиа разполага с пет ресторанта на борда, 13 бара, театър на три нива, казино, симулатор за моторни състезания Grand Prix и дискотека.

Ако трябва да се вярва на морските суеверия обаче, Коста Конкордия е обречена от момента на нейното пускане на вода. Когато през юли 2006 г. в пристанище Civitavecchia се провежда церемония по кръщаването, бутилката с шампанско не успява да се разбие в корпуса на луксозния лайнер – от същата страна, на която след това поляга, за да завърши своето последно пътуване.

Във видеоклип, който някой от гостите записва и включва супермодела Ева Херцигова, може да се види как бутилката пада от височина и отскача, без да се счупи. Това е знак, който почти всички моряци смятат за предвестник на лош късмет. Между другото, Титаник никога не е бил кръстен.
Както се казва, всичко което започва зле, свършва още по-зле. Само две години по-късно, на 22 ноември 2008 г., Costa Concordia се опитва да влезе в пристанището на Палермо, Сицилия, при силен вятър, при който се удря в кея. Повредите са отстранени, но лошият късмет – не. Последният инцидент настъпва в петък, 13 Януари 2012, и после кажете, че е чиста случайност.

Costa Concordia напуска италианското пристанище Civitavecchia на 13 Януари, петък в 19:18 местно време (18:18 GMT). Корабът тръгва на едноседмичен круиз по Средиземно море с 3,206 пътници и 1023 души екипаж на борда.

Предишните курсове на кораба с лилаво и жълто. В 21:45 часа корабът удря скалата. В 22:11 часа корабът се завърта и вятърът го понася към скалите неуправляем в 22:54 часа започва евакуация

 

1. Корабът се удря в подводна скала откъм левия борд 2. Корабът се накланя и водата нахлува през повдредения корпус 3. Корабът се накланя на другата страна 4. Корабът получава голям крен и потъва

Тъй като се насочва на северозапад покрай италианското крайбрежие, капитан Франческо Скеттино нарежда корабът да държи курс близо до остров Джилио като един вид “поздрав”.  Автоматичните данни за позициониране от холандската фирма QPS показават позицията на кораба при приближаването му до сушата и какво се случва по-късно. Подробности от изслушването, включително извадки от драматичните  разговори между капитана и неговия екипаж, вследствие на аварията, са уловени от “черната кутия” на кораба.

Приближавайки остров Джилио, непосредствено след 21.30 часа, капитанът дава координатите на рулевия, последвано от предупреждението “иначе отиваме в скалите”. Минути по-късно, в 21:45 часа, Costa Concordia удря скалиста структура, докато плава с около 16 възела (30 км/ч).

Отваря се огромна пробойна от лявата страна, нахлува вода и корабът започва да се накланя. Машината спира работа. Членовете на екипажа се опитват да преценят ситуацията и предават непълна информация на италианските власти. В 21:52 главният инженер и електротехник се опитват и не успяват да задействат аварийния дизелов генератор на кораба. Малко по-късно пътниците биват уведомени, че има повреда на кораба, но ситуацията е под контрол. Същата информация е предоставена на началника на пристанището в Civitavecchia, с което се опитват да прикрият сериозността на ситуацията с “блекаут”, т.е. прекъсване на захранването.

Данните от GPS показват, че Коста Конкордия се е завъртяла и започва да дрейфува обратно към пристанището на острова малко след 22:00 часа, което според разследващите е комбинация от вятъра и руля. Когато вече не е на ход, корабът започна да се накланя в противоположната посока, вероятно от нахлуващата от пробойната вода, която се изсипва към далечната страна по време на завоя.
В 22:12 часа бреговата охрана се обажда на кораба, за да каже, че пътниците съобщават за проблеми на местната полиция, но капитанът отговаря: “Имаме срив в електрозахранването и проверяваме условията на борда.”
В 22:22 капитанът дава заповед да кажат на бреговата охрана, че са имали “повреда” и се нуждаят от помощ от влекачи. Радиооператорът прави това и добавя, че на всички пътници са били дадени спасителни жилетки, никой не е бил ранен и вляво от кораба има пробойна.
В 22:33 часа е вдигната обща тревога, а на пътниците е казано да отидат до събирателните пунктове и да чакат инструкции.
До 22:48 часа корабът е легнал на скалистото морско дъно, наклонен на повече от 30 градуса. Капитанът най-накрая дава заповед да се напусне кораба в 22:54 часа.
Повечето пътници успяват да избягат със спасителните лодки, но усилията за евакуация са възпрепятствани от ъгъла на накланящия се кораб. Бреговата охрана изпраща лодки и хеликоптери, за да помогне на останалите пътници.
В 23:19 капитан Скитино изоставя мостика, оставяйки втория помощник да координира евакуацията.
Въпреки това, до 23:32 вторият помощник също напуска мостика. Около 300 пътници и екипаж са все още на борда.
В полунощ остават десетки пътници, много от които се придържат към откритата страна на кораба.
В разговор, записан в 00:42, командир на бреговата охрана заповядва на капитана да се върне на борда. Той не го прави и слиза на брега.

Спасителната опреция продължава и през уикенда, а офицерът по безопасност на кораба Марико Джамбетрони е открит и евакуиран със счупен крак в 12:00 часа в неделя. Южнокорейска двойка също са спасени.

Капитан Скетино е арестуван и по-късно е осъден на 16 години затвор за убийство по непредпазливост на повече от 1 човек и изоставяне на кораба. Той признава, че е направил навигационна грешка и казва на следователите, че “издал заповед да завият твърде късно”, когато корабът плава близо до острова. Собствениците на кораба “Коста Кручери” заявяват, че капитанът е направил “неодобрено, неоторизирано” отклонение, плавайки твърде близо до острова, за да покаже кораба на местните жители. Рискованата практика на круизните кораби да преминават твърде близо до остров Джилио, за да поздравят със сирена местното население и да впечатлят пасажерите, е станала причина и за бедствието с кораба. Разбира се, не липсва и леко пикантна история с млада танцьорка , невписана в пасажерския или екипажен списък, за която се твърди, че е била на мостика.

 

За моряците, жена на борда не е добра идея, пък камо ли на мостика. Но както казахме в началото, на кораба не му върви още от кръщението.

Водолазите претърсват кораба, докато лежи на около 20 метра дълбочина. Операцията е спряна няколко пъти, когато корабът се спуска постепенно надолу, а дъното се намира на около 100 метра дълбочина.
Преди да започнат спасителните работи, от резервоарите му е трябвало да бъдат извадени 2,400 тона гориво.
Холандската спасителна фирма Смит докарват лодка до кораба, а водолазите инсталират външни резервоари за събиране на дизеловото гориво. Накрая са изтеглени над 2,200 тона гориво, но инженерите не успяват извадят цялото от най-недостъпните резервоари.
Решението за изваждане на кораба, а не за разрушаването му, е взето през май 2012 г., четири месеца след бедствието.
Договорът, възложен съвместно за спасяване на дружествата Титан и Мистроу, е описан като безпрецедентна операция.
Корабът в крайна сметка е изваден през юли 2014 г. и буксиран до Генуа, където в операцията е нарязан за скрап. Уникалната операция по изваждането му, както и обезщетенията, достигат до колосалните 2 милиарда долара. Самият кораб е построен за около 450 милиона евро през 2005 г.

Filter Digest
Ясен Кунчев по материали от:
BBC, Mail Online, Sunday Morning Herald и др.

[template id=”12585″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

(Текст, който не е за деца) Лили рибката или защо днес под всяка пола търсим х*й

Next post

Тичане под водата

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф