11 уникални подводни снимки, от които ще ви се допътува

Дори и желанието да пътувате вече да е константа в живота ви и вече да сте свикнали, възможно е докато скролвате с едната ръка снимките надолу, другата механично да започне да стяга багажа за една от тези магични дестинации. Подгответе се да видите много добри кадри и историите по заснемането им, разказани от самите фотографи.

Потъналият кораб "Хай Сианг"

Потъналият кораб “Хай Сианг”

Близо до западния бряг на остров Реюнион на около 60 метра под повърхността лежи корабокруширалият кораб “Хай Сианг”. Шейсетметровият плавателен съд бил незаконен рибарски кораб, след това бива иззет, потъва и се превръща в изкуствен риф. Оттогава той се изпълва с морски живот като орлови скатове, риба луна, морски костенурки и твърди и меки корали.

За да направя тази снимка, използвах обектив с ултраширок ъгъл и се позиционирах пред носа на кораба. Нарочно изключих строб осветлението, за да постигна точно кадъра, който търсех.

Gabriel Barathieu

Хлъзгава изненада - огромна змиорка Gymnothorax javanicus

Хлъзгава изненада – огромна змиорка Gymnothorax javanicus

Понякога непредвидените срещи могат да надминат добре планираните открития. Едно от тези толкова редки събития се състоя в останките на Крисола К в Червено море. Аз стоях до рамката на една врата и чаках друг фотограф, когато изведнъж една гигантска змиорка заплува през малкото пространство между вратата и мен. Бях шокиран в началото, но бързо разпознах фантастичната възможност за снимка. Бързо заплувах след змиорката и я хванах точно над част от италианския гранитогрес, който е бил основният товар на кораба, когато той потъва през 1981 г. Срещата ни мина толкова бързо, че нямах време да си проверя настройките на фотоапарата – за щастие обаче всичко беше точно.

Tobias Friedrich

Корубокрушението Карнатик

Корубокрушението Карнатик

Колкото красив, толкова и опасен, рифът Шааб-Абу-Нухас е едно от най-интересните места за гмуркане в Червено море. Тук водолази могат да намерят останките на четири кораба, които са се разбивали в рифа. Най-старият от тях е Карнатик. Пътническият кораб е заседнал през 1869 г., а впоследствие се разделя на две половини, убивайки 31 души. Въпреки пречупването, две части на кораба потъват една до друга паралелно на рифа. Често съм посещавал Карнатик, и всеки път намирам нов ъгъл, от който да заснема останките. В тази снимка, снимах отвътре навън.

Noam Kortler

Водолаз плува под прозрачен лед (1 метър дебелина) с превозно средство над него. Езерото Байкал.

Водолаз плува под прозрачен лед (1 метър дебелина) с превозно средство над него. Езерото Байкал.

Разположено в югоизточната част на Сибир, езерото Байкал се простира на площ с размера на Белгия. То е най-старато, най-дълбокото и най-голямото езеро в света, и съдържа 20 процента от цялата прясна вода на планетата. То е толкова голямо, че сибирците дори го наричат ​​море. Когато повърхността му замръзва, ледената покривка е толкова прозрачна, че свободно се вижда през нея. Прозрачността е в резултат на изключителната чистота на водата, която даже се води дестилирана. Минерали като калций или натриеви соли, които би трябвало да направят леда непрозрачен, са открити само при много ниските нива. Видимостта прави Байкал фантастично място за гмуркане, но малцина имат смелостта да издържат на близо-минусовите температури. Байкал е спираща дъха бездна, в която човек се чувства като една малка безпомощна брънка в един огромен свят. Но водолазите, които приемат предизвикателството, ще открият един магически подводен парк.

Olga Kamenskaya

Езерото Fernsteinsee

Езерото Fernsteinsee

Езерото Fernsteinsee се намира недалеч от езерото Sameranger в Тирол, Австрия, но сякаш въобще не от този свят. Деликатните водорасли и растения, покриващи дъното, са расли години наред, така че гмуркането е строго ограничено до водолази с отлично владеене на плаваемостта. Кристално чистата вода дава видимост на повече от 40 метра, което позволява на водолазите да се насладят на падналите дървета и растения, които оформят този мистичен свят. Това определено е едно подводно преживяване, несравнимо с нищо друго.

Lea Лий

Потъналият Tobias Enge

Потъналият Tobias Enge

Балтийско море далеч не е от гостоприемните. Студено и мрачно, неговите мътните води често са подложени на бури, които предизвикват опасни вълнения. Остров Гогланд се намира в източната част на враждебното море, а носът му осигурява известна защита, въпреки че редица кораби почиват на неговото дъно. Подводни археолози идентифицират този фрагмент като част от руския кораб  Tobias Enge, който се е разбил близо до Гогланд в бурна нощ през 1771. Изследователите смятат, че корабът потъва при неуспешен опит да заобиколи носа на острова, като не оцелява нито един от 45-членния екипаж.

Viktor Lyagushkin

Лунни медузи в Юпитер, Флорида

Лунни медузи в Юпитер, Флорида

Юпитер се намира във Флорида в точката, където Гълфстрийм е най-близо до брега. Там рифовете са великолепни и изобилстват с морски живот. Много от посетителите, които идват, за да се насладят на гмуркане не успяват да намерят време, за да проучат водния стълб между повърхността и рифа долу – но това е мястото, където ще намерите най-истинските пътешественици на океана. Докато пътувахме до един дайвинг център, открихме този пасаж от лунни медузи да плуват на север с Гълфстрийм. Пасажите обикновено се случват при чифтосване или с цел хранене. Доволен съм и в двата случая. В крайна сметка това откритие стана нашето тайно място.

Wayne MacWilliams

Дяволска риба на Азорските острови

Дяволска риба на Азорските острови

Около Азорските острови от дълбоката вода на Атлантическия океан се появяват подводни планини, които създават една от най-добрите горещите точки в света за гмуркане с десетки чилийски дяволски риби. Санта Мария е един от най-малките на Азорските острови с най-добре пазени тайни. Само на 5 км. от бреговете на Санта Мария морското дъно излиза от дълбините, като създава уникално място за гмуркане с чилийските дяволски риби: бреговете на Амброзио. Въпреки, че рибите могат да се гмуркат на дълбочина от над 1000 метра, тези невероятни същества също могат да се видят да плуват в плитки води, където затоплят телата си в слънчевата светлина.

Nuno Sa

Езерото Вад, Русия

Езерото Вад, Русия

Закътано в Руската област Нижни Новгород е неземното езеро Вад. В продължение на стотици години езерото, което се намира на около 500 км. източно от Москва, се захранва от два извора. Един от изворите се срива, като създава огромна дупка повече от 50 метра надолу. Налягането на водата от другия извор е толкова силно, че създава изпъкнала леща над повърхността на езерото. През лятото, този повърхностен слой може да бъде топъл и тъмен, но като се гмурнете на 10 метра водата става толкова прозрачна, че изглежда сякаш летите над земята. За да се увеличи това усещане, дадох на водолаза да носи ярко оцветени балони докато плува над зелените водорасли.

Viktor Lyagushkin

 

Корабокрушението Taiyo

Корабокрушението Taiyo

Още при първото си плаване тoзи 90-метров рибарски кораб е заседнал, след като се удря в кораловия риф в Ноно Лагун, Соломоновите острови. Направен е опит за спасяване на кораба, но заради неговия провал Taiyo потъва вертикално от ръба на рифа.

Liz Harlin

Река Кейдра

Река Кейдра

Недалеч от италианското крайбрежното село Сан Пиетро в Беваня се намирата реката Кейдра. Подземните води текат на 15 метра под повърхността като оформнят едно езерце на 400 метра от морето. (Местна легенда казва, че рекатата е плод на сълзите, които Свети Петър пролива, за да изкупи вината си от отричането на Христос.) Местенцето открихме след като плавахме дотам в кристално чистата реката през гъстата средиземноморска растителност. Стените на езерото са инкрустирани с бял прах, направен от пясък и калциев карбонат, носен от течението. Гледката надолу е невероятна –  сякаш летите над снежна планина.

Enrico Pati

Алиса Клементайн за
Filter Digest
по материали от scubadiving.com

 

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.