Фрог кик или кроулово ритане в скуба гмуркането?

Published on: 08/04/2016

Filled Under: Karussell, Подводен свят

Views: 2578

Tags: , ,

Повечето нови водолази се обучават да ритат с краката като за кроул, по този начин се придвижват хората от свободния стил плуване.

Но защо кроуловото ритане?

Повечето нови водолази се обучават да ритат с краката като за кроул, по този начин плуват хората в свободния стил, но без движението на ръцете (въпреки че на някои водолази им трябва известно време да го разберат). Това е най разпространения стил плуване, и е най-лесния начин да се трансферират някакви умения от плуването във гмуркането. Което разбира се е добре.
Но има два основни недостатъка в това кроулово или ножично ритане. Първо когато ритаме с краката по този начин, ние не само я тляскаме зад нас, но и също нагоре както и надолу. Това е чиста загуба на енергия и съответно въздух, това не допринася с нищо за движението напред, а тляскането надолу може да застраши или разруши флората и фауната на морското дъно, както и да го размъти и намали значително видимостта. Втория основен проблем е че кроуловото ритане драматично увеличава вашия профил под водата, което затруднява и забавя вашето движение, както и да се въртите насам-натам.

 … А когато ритаме жабешката?


Жабешкото ритане “frog kick” (Фрог кик) е много по-добър стил за плавници. Базиран е на техниката от плуването при бруст, (и пак без движението на ръцете). Той не е по-сложен; просто изисква малко повече време и упражнения.
Фрог кик-а има няколко предимства. Първо е по ефикасен като пропулсия и изтласква по-голямата част от водата зад водолаза, а не отгоре и под него. Това е доста по балансирана форма на ритане с двата крака едновременно, защото не клати водолаза на всяка страна, което го прави по удобно. Изпълнен правилно фрог кикът натоварва значително по-малко краката на водолаза както и ставите му. Накрая, понеже не се изтласква вода надолу, е по-малко верятно да размътите дъното, което е чудесно за всички видове гмуркания и особено за тесни  места като пещери или пролуки и съответно тинесто дъно.

А как плувате вие?

Някои от коментарите на статията са наистина интересни и ето какво споделят читателите:

Tony Frazer
SEI Instructor
Всъщност има 3 основни ритания (кик-а). В зависимост от условията за гмуркане, вида на екипировката и заобикалящата среда, водолазът може да се наложи да употреби всеки един от тях.
Фрог кик-а (жьбешкото ритане) е ефикасен, но само при определени условия. При по-силно течение всяко ритане по този начин изтощава водолаза. Този кик не е ефикасен със всички типове плавници. Плавниците се изработват за пикова пропулсия на горната част на плавника. Това ритане е добро за плавници с двойна такава и за по-тежка и сериозна екипировка.
Делфиновото ритане е много мощно и ефикасно по свой начин. Не е най-доброто да се използва на рифове или пещери и ако сте с тип “Джет Финс”, но е достатъчно мощно при силно течение да ви отведе където трябва.
Кроуловото или ножично ритане (“Flutter kick”) ако е изпълнено правилно, може да се каже, че е универсално. Достатъчно мощно за да се движите бързо, подходящо за повечето плавници, и ако е подходящо изпълнено да не размътва дъното. Но разбира се, не е подходящо за плавници тип Джет Фин с двойна пропулсия, за сайд-маунт или друга тежка екипировка където използването на скутер е препоръчително.
Като инструктор показвам и трите стила. Всяко ритане може да размъти дъното, защото пропулсията прави водовъртеж след нашите плавници. За това казвам : стойте далеч от дъното, движете се бавно през водата като все едно е вашата среда, а не като турист изпаднал в спазъм.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.