Риалити яйца по панагюрски

Дай на народа хляб и зрелище, това му е достатъчно. В днешно време може и без хляба. За вниманието на драгия зрител в момента се борят 5 риалити формата на 3 враждуващи продуцентски компании в 2 конкурентни телевизии. Две кулинарни шоута, търсачка за таланти, имитаторска платформа и програма, в която не дотам известни хора се правят на маймуни в прайм тайма. Постарах се да получа достоверна информация кое предаване аджеба има най-висок рейтинг, защото продуцентите не спират да натрапват резултати от платени социологически проучвания, в които се надцакват типично по байганьовски. Всеки хвали своята гарга и си прави гаргара с проценти менте, а зрителят хейтва ли хейтва. Оказва, че кулинарното шоу на Би Ти Ви „Мастър шеф“ отвява главоломно конкуренцията. Продукцията е по немски лиценз и е гледана от 45 % на 100 от всички телевизионни фенове. За пореден път се убеждавам, че не избираме българското, а и няма защо да го правим. Може би това е единствената развлекателна програма, за която не срещнах нито един коментар, че има шуробаджанащина или нещо нагласено. Топ жури, топ участници, топ оборудване. Единственото дразнещо е продуктово позициониране на поредния хипермаркет, който разчита да привлече клиенти, показвайки в ефир сочните си пилешки гърди, които всъщност са залежали боклуци, стигнали до нашия пазар, защото немците не са ги купили даже на 100 %-тово намаление. Все едно. Това не е шоу за рязане на лук и готвене на джолан, а минималистичен пример как трябва да бъде организирано българското общество.

masterchef_juri_1
Срещу немците застават Маги Халваджиян и Слави Трифонов със своите изхабени формати, които обаче са концерн за пари. В побългарения вариант на „Като две капки вода“ гледаме позабравени звезди, сред които най-големият продуцентски удар е Азис. Не защото публиката има нужда от чалга в 8 вечерта всеки понеделник, а защото народът има нужда от зрелище, както вече казах. Въпреки, че кралят на фолка има опит с високите токчета и екстеншъните от времената, в които поддържаше имиджа на травестит, се оказва, че съвсем не го бива и Азис си остава капо две капки вода само с Азис. За останалите от каст-а няма какво да се каже или поне няма да е хубаво. А другия уж ударен ход на клана Халваджиян, наречен „И аз го мога“, е абсолютен Таш…кент със зрителя. Ако ме разбрахте. Нямам нужда разни псевдозвезди да цепят тухли, да висят по въжета и да грухтят насреща ми, за да разтоварвам. Приемам го като обида към нивото на интелектуалния ми капацитет. Пак ни подцениха.

2df4ff983d0

Слави пък за поредна година организира „България търси талант“. Идеята на формата е готина. Определено сме надарена нация. И в онзи, и в друг смисъл. Радвам се, че съществува малко място в ефира за таланта. Ахилесовата пета на това шоу обаче се оказа журЕто в лицето на милионершата Дарина Павлова, лошото ченге Илиана Беновска, застаряващия сесксимвол на бг киното ( ако изобщо има такова) Ники Илиев и голямата уста с плешивата глава – Иво Сиромахов. Последният е най-адекватен в коментарите, преценките и държанието си. Другите са абсолютни инвалиди.

img16x9_1426508492

В крайна сметка риалитито свършва през май, реалността продължава. Лошото е, че българинът се храни със зрелище, вместо да се бори за хляба. За това стомасите ви ще стържат, докато зяпате „Мастър шеф“ и се вайкате как може да готвят яйца Бенедикт, като ние си имаме рецепта за яйца по панагюрски. Шоу мъст го он!

Ивайла Тодорова за
Filter Digest

Прочетохте ли за пансексуалността?
o-BISEXUALITY-STUDY-facebook

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.