KarussellПодводен свят

Най-често срещаните риби: част I

С над 20,000 различни вида риби, повечето пъти е трудно да определите какво виждате по време на гмуркане. В тази статия както и във втората част ще се опитаме да представим 10 различни вида, от най-често срещаните морски обитатели. Без значение дали сте нов или опитен водолаз, най-вероятно ви интересува какво плува около вас. Ще ви трябват години докато изучите тези над 20,000 вида, но като начало можем да започнем с 10 често срещани в топлите води.

Риба Папагал

 

Рибата папагал се храни основно с водорасли, извлечени от парчета корали, изтръгнати от рифовете. Понякога рибата папагал хапва и растения, които се размножават върху скалистите брегове. Тази шарена риба има странично разположени здрави зъби. Тяхното разположение малко напомня на клюн. Тази прилика, както и забележителните окраски, са дали и името на този сравнително едър, но кротък морски обитател.

Рибата папагал е трудна за квалификация, тъй като почти постоянно сменя оцветяването си, което варира силно и се мени постоянно, дори и при мъжките, женските и младите екземпляри от същия вид. Тук трябва да отбележим, че само мъжкият екземпляр има пъстро оцветяване, за да може да привлича женската в размножителния период.

И накрая – рибата папагал има нещо, което ихтиолозите шеговито наричат пижама. Всяка вечер, някои видове риба папагал се обвият в прозрачен пашкул, който се секретира от орган, разположен на главата им. Учените смятат, че този маскировъчен пашкул ги прави по-трудно откриваеми за хищниците, като змиорките, например.

Близки и роднини рибата папагал има в и около тропическите рифове на всички световни океани. Има около 80 идентифицирани видове, вариращи по размер и вид.

Тяхното месо рядко се консумира в САЩ, но рибата папагал е деликатес в много други части на света. В Полинезия тя се сервира сурова и някога се е считала за “кралска храна,” която само краля може да яде.

Някои видове: на сини ленти, с гърбица на главата, с цветовете на дъгата, сини, двуцветни и т.н.


Зеленушки – риба Наполеон

Гърбата зеленушка

Зеленушка клоун

Гигантска зеленушка Наполеон

Има над 600 различни вида зеленушки, които са едно от най-големите семейства които обитават кораловите и скалисти рифове на Атлантическия, Индийския , Тихия океан и топлите морета. Те са доста различни и могат докато растат да сменят цвета и пола си. Понякога отначало са женски и после стават мъжки, като си правят харем от женски. Различни по размер, малките видове са по-дребни от рибите папагал и с по-удължени тела. Най-големите, като рибата Наполеон могат да достигнат до над 2 метра.


Хетодонтиди – риба пеперуда

Измежду най-красивите рибки обикалящи плитките води около рифовете са  това семейство, обикновено малки и с форма да диск. Често са на ивици с различна окраска като синьо, червено, оранжево или жълто. Има над 100 вида и някои имат маски като на “супер герои”.

Някои от видовете имат точки от страните които приличат на очи, може би за да объркат хищниците. Рибките пеперуди имат дълги, тънки муцуни и водолазите понякога ги объркват с техните братовчеди – скалариите. За разлика от плейбоите Зеленушки, обаче рибата пеперуда често ще избере една единствена половинка за цял живот.


Тигрова риба – балистиди

Има около 40 вида тигрови риби. Въпреки че са доста атрактивни, опитните водолази знаят, че те могат да имат потенциално агресивно поведение. Особено около гнездата си, тигровата риба е доста внимателна за натрапници, така че водолазите обикновено я подминават. Те са склонни да се стрелкат и атакуват като хапят със солидните си зъби, така че е най-добре да ги заобикаляме, ако те изглеждат развълнувани. Много инструктори и водолази от цял свят са били обект на подобни атаки.

Водолазите често ще видят тигровата риба да се удря и копае по морското дъно, търсейки плячка като раци и червеи. Те също използват своите големи зъби, за да се хранят с морски таралежи, понякога опитвайки се да ги извъртят по корем, където има по-малко бодли.

 

Макар различни по размер – най-големият от които е “stone tigerfish” – каменната тигрова, която може да достигне дори до метър – най-често това са  синята, клоун и кеменната. В повечето случаи можете да ги идентифицирате по големите глави, стърчаща гръбна перка и стърчащи зъби.


Морски кончета

Морските кончета и техните братовчеди морските игли наброяват повече от 200 вида в световния океан. Тези интересни същества не само визуално наподобяват лицевите характеристики на конете с тяхната глава, но имат и тяхната изправена стойка. Те са единствените животни, при които мъжките индивиди раждат малките. Когато се чифтосват, женските полагат яйцата в специално място в мъжкия индивид и там вътре те се измътват. Морските кончета бебета са напълно оформени в края на този процес.

Морските кончета могат да бъдат видяни в тропическите води по целия свят, обикновено в по-плитки води до 30 м. Те се въртят в тревата или коралите на закътани  места, далеч от силни течения, защото не са много добри плувци като цяло. Те имат само една перка отзад, която може да трепти до 35 пъти в секунда и да ги придвижва напред. Морската трева и коралите предлагат достъп на кончетата до различни ракообразни, които те изсмукват с дългите си муцунки. Те са любим обект на много подводни фотографи заради естествената си красота и варират в размери от трудно видими като пигмеи кончета до листовидния морски дракон, който обитава южните австралийски брегове.

Във втората част на статията ще ви запознаем с акулите, мантите, змиорките, баракудите и различните лайънфиш, скорпиънфиш и стоунфиш.

 

Filter Digest
по материали от scubadiverlife.com

Най-често срещаните риби: част II

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Подводният художник Андре Лабан в света на мълчанието

Next post

Най-добрите кадри от подводния свят

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.