KarussellЛегендарни места за гмурканеПодводен свят

Легендарни места за гмуркане: Тиранският пролив, Червено море

DSCF9141
Разположен между Синайския полуостров и островите Тиран и Санафир, широкият 18 мили Тирански пролив разделя Червено море и залива Акаба. Той е играл стратегическа роля в местните конфликти. Древна бедуинска легенда разказва за саудитската принцеса Санафир, която се влюбва в мъж, наречен Тиран. Когато баща ѝ разбира за тяхната любов, той ги заточва на два отделни острова. Тиран храбро скача във водите и заплува към острова, където е неговата любима, но бива изяден от акулите и островите са наречени на техните имена. Казват, че във ветровито време можеш да чуеш още гласа на принцесата, която вика своя любим. Този пролив се смята за едно от възможните места, където Мойсей разделя Червено море – няма много места за гмуркане, обвити с толкова много легенди.
maps-bible-archeology-exodus-route-red-sea-crossing-straits-of-tiran-jacksons-reef-british-admiralty-nautical-depth-chart-801
Най-близо се стига от Шарм-Ал-Шейх за около час и половина, за предпочитане с бърза лодка рано сутрин или такава, на която се нощува на място. Мястото се състои от 4 коралови рифа, с непредвидими течения и стръмно спускане. Изискват се добри водолазни умения, особено отличен контрол над плаваемостта. За сметка на това, мястото предлага отлична видимост, достатъчно дълбочина със богат морски живот като костенурки, акули и разнообразие от корали.

DSCF9110

Местата за гмуркане на Тиранския пролив


Ако започнем от юг и тръгнем на север, четирите рифа са разположени така: Гордън, Уудхауз, Томас и Джаксън, наречени така на британски картографи от 19 век. Четирите рифа са видими от повръхността и могат да бъдат забелязани отдалеч, заради стърчащите останки на кораба Лулия, построен в Швеция фрейтър, който първоначално се е казвал Анотниа и който връхлита единия от рифовете през септември 1981. Сега той е забележителност, посещавана от водолази и  шнорхелисти. Има един по-малък потънал кораб на другия риф, който има интересна история от интриги и измами.

Gordon Reef
Най-южният риф от четирите и най-близкият до Шарм, Гордън Риф, има различна топография от другите. Това място има плитко плато удобно за потапяне, може да се върже лодката или да се прави дрифт дайв. На този риф е и гореспоменатия кораб Лулия, стърчащ на северния му край, но понеже по-голямата част е над водата, не става за “wreck” дайвинг. Като цяло, лодките застават на южния край с дълбочина около 8 метра. След това може да се скочи на изток на около 16 метра и да се продължи. Теченията около южната част на рифа не са много силни, но могат да пресекат платото. Има малка градина на север с много змиорки.


Thomas Reef
Най-популярният риф от четирите, Томас, е най-малкият. В зависимост от условията, тук гмуркането обикновено протича като дрифт дайв, защото има силни течения покрай северния и южния край на рифа. Краищата са стени с голямо плато на около 25 метра дълбочина в югоизточния край, където може да видите спящи акули на пясъчните части на дъното, а феновете на горгоните могат да видят цяла ограда от тях.
Квалифицираните технически водолази могат също да изследват каньона Томас, подходящ за всички нива. Започвайки от около 35 метра в тясната част, с множество арки от паднали камъни, каньонът е дълъг 80 метра, а в най-дълбоката точка е 90 метра.

Woodhouse Reef
Уудхауз е най-дългият риф тук и е перфектен за дрифт дайв от юг на север. Започвайки от южната част, има стена от около 30 метра с много корали от повърхността до долу, която накрая се извива в склон, който стига дъното. Има каньон наполовината път на дълбочина от 25 метра, където ще забележите как течението се усилва. Обикновено там завършва гмуркането, освен ако условията не позволяват да продължите до т.нар. перална машина, където теченията се сблъскват от различни страни.


Jackson Reef
Джаксън е последният риф, намиращ се в северната част на пролива и любимо място от четирите. Тук гмурканията започват направо от вързаните лодки на южната страна, предпазени от теченията и понякога от идващите вълни. На мястото за връзване на лодките има отвесна 40 метрова стена. Спускате се до планираната дълбочина, плувайки на запад, оставяйки рифа отдясно. Джаксън има едни от най-красивите корали в този район и различни дребни рибки. Могат да се видят костенурки, големи змиорки, големи туни, окотоподи, вкопчени в коралите, които ви наблюдават докато преминавате. Когато достигнете западната част, ще усетите течението да се усилва и това е знак, че трябва да се връщате към лодката. През късното лято и есента, ако условията позволяват да се гмуркате, от задната част на рифа често можете да забалежите риба чук на пасажи. Техническите водолази могат да се гмуркат на останките от кораба Лара в северната част, но зависи много от условията и времето.

 

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Наградите за мобилна фотография MPA 2015

Next post

5 невероятно романтични места за гмуркане

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.