KarussellФотография

Венеция с FUJI X-PRO2 – част 1: рано сутрин

Винаги когато отида на някое място, обожавам да стана съвсем рано и да се разходя по улиците за да наблюдавам какво се случва, когато се пробужда града.

DSCF5541

Между 31 Януари и 4 Февруари посетих Венеция, едно от най-любимите ми места на Земята. Заедно с Деймиън Ловгрейв направихме един семинар за FUJI LOVE специално за собствениците на апарати Fujifilm от серията Х. Деймиън преподаваше портрети и техники в осветлението, а аз заедно с участниците в семинара обикаляхме Венеция, споделяйки своето виждане за улична фотография с тях. Мога да кажа, че си прекарахме чудесно.
Венеция е уникално място. Всеки път когато дойда, имам чувството че пътувам във времето. Тук са нейните тясни, затулени и мистериозни улици, изоставени постройки, духът създаден от невероятно красивата архитектура на църквите се смесва със семплите и често забравени къщи… Навсякъде около теб сякаш се разказват стотици или хиляди истории скрити на този остров.

DSCF5537

Деймиън вече публикува първите кадри от Венеция на неговия уебсайт. Можете да видите неговият блог и да хвърлите поглед, на някои наистина страхотни неща които е направил.
Тук искам да ви представя моята първа част от моя “Венециански журнал” и това какво се случва във венеция рано сутрин. Винаги когато отида на някое място, обожавам да стана съвсем рано и да се разходя по улиците за да наблюдавам какво се случва, когато се пробужда града. Хората започват да се появяват по улиците, а търговците стягат сергиите и магазинчетата си. Този път във Венеция (може би моето 8-мо посещение) се случи нещо много специално, когато излязох първият ден. Целият град беше потънал в гъста и ниска мъгла. Чиста магия. Тази мъгла придаде още повече загадъчност към това и без друго забулено в мистерии  място. Бях избрал новия Fujifilm X-Pro2 с XF56mm f/1.2 обектив който да използвам тази сутрин, така че всички кадри  са направени с тази комбинация от апарат и обектив.

DSCF5539
Тези няколко кадъра които ви показвам са отражение на това което обикновено търся при моите фотографски пътувания. Обичам да изследвам всяко място с единна комбинация от апарат/обектив. Знаейки, ча няма да имам избор на фокусно разстояние, бързо забравям за всички технологии, настройки и врътки и се потапям в мястото което посещавам. Опитвам се да се слея с местните, да вървя по улиците сякаш това е моят град. Искам да почувствам мястото, да дишам неговият въздух. Само тогава успявам да заснема кадри, които отразяват духа и настроението на заобикалящите ме неща.
DSCF5542

X-Pro2 е чудесен апарат. Поставям моите любими настройки на апарата и след това той “изчезва” от ръцете ми. Когато се мотаеш из града и наблюдаваш живота, никога не знаеш в каква ситуция ще попаднеш. Но когато забележиш нещо интересно, трябва да си бърз. За това е необходимо апарата да е “присетнат” и готов за снимане.
Нека да споделя някои основни настройки, които правя преди да излезна на улицата:

– почти 99% от времето снимам с приоритет на бленда

– в менюто на апарата избирам ISO AUTO SETTINGS със следните стойности:

  • Default Sensitivity: 200
  • Max. Sensitivity: 6400
  • Min. Shutter Speed: 1/125

Идеята ми е снимките да са с достатъчна острота. Знам, че доста хора ще се разходят пред обектива, за това снимам с минимална скорост от 1/125 sec (разбира се може да има изключения от това правило). Както виждате оставям апарата да избере ИСО-то и му задавам обхват от 200 до 6400.  В град като Венеция, осветлението може да се промени доста бързо. Често когато влезеш в някоя тясна уличка е доста тъмно и за да поддържаш скорост от 1/125 трябва да увеличиш ИСО-то, а ако снимаш хора може да нямаш време да го направиш ръчно.
DSCF0860
Този семинар  на FujiLove се случи по време на карнавала и аз ще споделя някои снимки от това невероятно събитие в следваща статия. Да посетиш такова място по време на фестивал или друго известно събитие ме кара да изследвам мястото още повече. Обожавам чувството, когато се прибера у дома и разглеждам снимките да усетя “истинската част” от мястото на което съм бил.
DSCF5534

Предполагам, че един от най-завладяващите и важни аспекти от това да бъдеш фотограф е привилегията и възможността да бъдеш част от ежедневието на хора от различни националности и култури. Всчико това прави безценни отрязъците от време, когато аз фотографът, апаратът и сцената кояго снимам се сливат в едно цяло.
Бих искал да благодаря на всички участници в семинара, които изразиха удовлетворението си от моя подход и местата които посетихме.
Голямо “Благодаря” на Деймиън Ловгроув, който следвам от няколко години. Той е истински маестро на портретите и техниките с изкуствено осветление. Щастлив съм, че накрая го срещнах лично и разбрах колко готин човек е той.

От Томаш

2-ра част от разходката във Венеция

Filter Digest
по материали от FUJI LOVE
[template id=”5744″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

"За" и "Против" закупуването на собствена водолазна екипировка

Next post

Книги, превърнати в невероятни скулптури

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.