Navitimer Rattrapante – ново бижу от Breitling

Базелуърлд 2017 посрещна новия член от семейството на Навитаймър – Breitling Navitimer Rattrapante. Ново движение и сплит хронограф (ратрапанте) усложнение. Новият механизъм Caliber B03 добавя това приспособление, нетипично за Брайтлинг Навитаймър и изобщо за Брайтлинг.

 

Сплит хронографите са желани не толкова заради тяхната функционалност (въпреки че е много яко да си играеш с тях), а заради това, че правят часовника с повече екстри и по-трудно се сглобяват. Това не е било трудно, докато Ричард Хабринг не е изобретил специален “бюджетен” сплит хронограф модул за движението 7750 на IWC (където той работи известно време), който ратрапанте механизъм да бъде достъпен за “масите”. Движението B03 на Брайтлинг предприема различен подход за асемблирането на сплит хронографа, по-достъпен да кажем от… Patek Philippe.

 

Navitimer Rattrapante

От Брайтлинг обясниха допълнително, че “ратрапанте” механизмyt е произведен от 28 части и е така направен, че може да бъде отделен и ако е необходимо заменен – за по-лесно сервизиране. Брайтлинг също твърдят, че сплит хронографа на B03 движението е така проектиран, чe да използва части, които се произвеждат доста по-лесно от класическите ратрапанте модели и дa бъде по-прецизен и по-надежден. Много от тях, заради дизайна и констуркцията си, не могат да се похвалят с това. Дизайнът на Брайтлинг е много интересен, те са разделили логото си гледано отгоре (буквата В и котва), като стрелката с буквата показва времето на основния хронограф, а тази с котвата – на сплит.

 

Navitimer Rattrapante

Ратрапанте хронографите са малко трудни за обяснение без да бъдат демонстрирани. Идеята е основният хронограф да е снабден с допълнителна стрелка на секундите (която се крие под основната, когато не е използвана). Натискане на короната активира допълнителната стрелка, която може да измерва време в едноминутен интервал, докато основният 12-часов хронограф оперира. Преди дигиталната революция тези устройства са били доста полезни, а сега много от хората, които харесват механичните часовници, просто си падат по тази технология.

Navitimer RattrapanteCaliber B03 движението на Брайтлинг е сертифицирано от COSC (както и всички часовници на Брайтлинг), задвижвано с честота 4Hz (28,800bph) и пауър резерва от 70 часа. Движението включва отчитане на времето, дата, 12-часов хронограф със сплит ратрапанте функция. Това е почти традиционният Навитаймър цифреблат, само че в кафяво. Дизайнът завършва с изевстният безел, с който могат да се правят множество математически изчисления за хора в отчайваща нужда, които например нямат никакъв друг смартфон около тях или са просто фетишисти на тема аналогови изчисления.

 

За представянето на B03, Брайтлинг използат 45 мм Навитаймър с кафяв цифреблат и два вида материали: стомана и 18 кт злато като лимитирана серия. Кафявите цифреблати, които Брайтлинг нарича “Panamanian Bronze”, си отиват с кафяви кожени каишки от крокодилова кожа. Навитаймър Ратрапанте се предлага и с каучукова каишка.
Не е много сигурно коя група точно Брайтлинг таргетират с този часовник – дали колекционерите, или хората, които харесват спортни часовници с различни функции, но това е наистина един страхотен член на семейството Навитаймър и надграждане на движението B01 до B03. Златният Навитаймър Ратрапанте ще бъде достъпен само в 250 бройки при цена от около 33,000 USD и доста “по-разумната” 11,000 USD за стоманената версия. Тайничко завиждаме на притежателите на новия Навитаймър Ратрапанте.

 

Filter Digest
по материали от ablogtowatch.com

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.