KarussellПодводен свят

5 най-чести грешки, които допускат водолазите

Като хора, се стараем да сме най-добрите и водолазите не правят изключение. Въпреки това, понякога забравяме някои неща или емоциите надделяват, което може да доведе до грешки под водата. Това е нормално,  всеки е правил грешки като водолаз,  не сме перфектни. Но да знаеш как да предотвратиш тези проблеми, е доборо начало. Помнете, че всъщност практиката може да ни направи по-добри и тук са описани 5 чести грешки които водолазите, нови и стари правят и как да се справим с тях.

Пропуска се чек на плаваемостта

Peak-Performance-Buoyancy-Diver-1

Ако не сте се гмуркали известно време, много вероятно е да скочите във водата водени от вълнение и мисли за гмуркането и онова, което може да видите, да забравите да направите чек на плаваемостта. Има толкова много фактори, които могат да окажат влияниет на плаваемостта. Като например да качите или свалите телесно тегло, да сте с различен мокър костюм, в зависимост в каква вода се гмуркате като солена, не много солена или сладка или какво BCD използвате – дали вашето или наето. Ако се промени нещо от гореизброените неща, вие можете да бъдете по-тежък или по-лек по време на гмуркането си, което може да го провали. Ако не сте поставили правилните  тежести, това може да доведе до изразходване на повече енергия и съответно въздух, или в най-лошия сценарий, безконтролно да изплувате. Повечето наранявания свързани с морските обитатели, се получават когато водолазът случайно влезе в контакт с тях, поради липса на конторл над плаваемостта. Запомнете, че правилният контрол над плаваемостта започва с точните килограми тежести което ще осигури  нашата безопастност и тази на морските обитатели.

Ако не се поддържа правилно екипировката

Pile of Scuba Diving Equipment Including Fins and Weights Drying on Coastal Dock near Water

Когато се гмуркаме СКУБА, влизаме в среда която, не е нашата собствена и екипировката е единственото нещо което ни поддържа живи, така че трябва да се отнасяме с респект. За да сме уверени, че екипровката ни се намира в отлична форма, трябва да правим следните неща:

 

 • Да я измиваме и почистваме със сладка вода преди да я прострем да съхне.
 • Да се уверим, че е напълно изсъхнала на сянка, преди да я приберем.
 • Да я съхраняваме в среда без прах и замърсяване.
 • Проверявайте екипировката си редовно за разкъсване, дупки или цепнатини.

Ако не се прави план на гмуркането
Fiji10_195

Ако се гмуркате с дайв мастър или местен гид, честа грешка е да прехвърлите цялото си доверие на един единствен човек. Някои водолази, които се гмуркат с гид, не слушат брифингите, защото вярват, че каквото и да се случи, гида ще се погрижи за тях. Това е доста опасна и лоша практика, защото водолазите трябва да отговарят за себе си. Дайв плановете са за това, да ви подготвят, да се справяте както със ситуациите които биха могли да се случат, така и да предотвратят евентуални  инциденти. Ако се гмуркате с водач, слушайте внимателно брифинга. Внимавайте за определени забалежителности и течения, това ще ви помогне да бъдете в безопасност през цялото гмуркане, както и да станете по-добър водолаз.

Ако не се гмуркате с водач, никога не трябва да отивате просто така, и да се гмуркате. Преди да се качите на лодката, трябва да знаете следните неща:

 • Къде точно отивате?
 • Какви са теченията на това място?
 • Променят ли се теченията?
 • Какви морски обитатели се срещат там?
 • Дълбочините на това място.
 • Мястото и начините на влизане и излизане.
 • Има ли голям трафик на лодки?
 • Има ли някакви притеснения относно средата?
 • Техника на изплуване на повърхността

Преди да тръгнете за гмуркането, предупредете някой на сушата къде отивате и кога очаквате да се върнете. Така някой ще знае къде се намирате. И накрая се убедете, че вие и вашето бъди сте на “една вълна”. Дискутирали сте гмуркането, както и резервни планове ако се промени ситуацията. Винаги определяйте вашата максимална дълбочина, максималното дънно време и минималното количество въздух за да завършите дайва си.

Да се гмуркате извън вашите лимити

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От момента в който станете водолаз, вие ще искате да развиете вашите умения и да прогресирате. Когато се гмуркате, винаги ще има какво да научавате. Опита винаги е различен и не си прилича с другите. Въпреки това, ако сте нов водолаз с малко опит, на лодка с много опитни водолази е трудно да кажеш “не”. Но ако кажеш “да”, това може да те отведе в непозната ситуация, за която не си подготвен и може да бъде много опасно за теб. Трябва да се помни, че ти си квалифициран да се гмуркаш в условия за които притежаваш сертификат и умения. Ако в някой момент преди или по време на гмуркането се чувстваш некомфортно, ти имаш възможността да прекратиш гмуркането. Помнете че ВИЕ отговаряте за вашата безопасност. Да се изследват нови места е добър начин да се придобие опит, преди да се вземат следващите нива от квалификацията ви. Ако се интересувате от потънали кораби или подводни пещери, трябва да имате подходяща квалификация преди да влезете в кораба или пещерата, защото новата среда ви поднася нови опасности. Не е зле да изкарате курсове за първа помощ и реагиране при спешни ситуации, тъй като това може да спаси живота на вашето бъди или другар в беда.

Да се товарите с излишна екипировка

Marketing

Срахотните места и великолепния морски живот карат много водолази да се товарят със скъпи апарати, осветление, филтри и т.н. преди те да са достатъчно опитни за да бъдат подготвени за това. Има толкова други неща в  които неоптиния водолаз трябва да се концентрира и в добавка тази екипировка, може да доведе до опсност. Ако сте нов водолаз, се опитайте да не правите твърде много неща наведнъж, а се концентрирайте върху плаваемостта си например. След като добиете опит на различни места и всичко стане като ваша втора природа, тогава ще сте готов да правите снимки или да заснемате видео. Докато вашата плаваемост не е добра, както и потреблението на въздух, заниманията с камерата могат да станат проблем за вас и групата ви, както и за околния морски живот

Filter Digest
по материали от Deeper Blue
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Смъртоносните мото състезания на остров Ман

Next post

Легендарни места за гмуркане: S/S Rosalie Moller - Червено море, Египет

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.