KarussellПодводен свят

10 основни правила за безопасно гмуркане

les_conseils_de_prevention_en_plongee_bouteille_pour_une_session_riche_de_plaisir

1.Не се страхувайте да кажете НЕ. Това е първото и най–важно правило на гмуркането! Ако не сте уверени в себе си – кажете не. Във всеки един момент. Било то преди влизането във водата или след това. Само вие знаете на какво сте способни. Само вие решавате на какъв риск да се изложите.

2.Винаги дишайте. Никога не задържайте дъха си. Ако няма какво да дишате – издишайте. Помнете , ако внезапно ви свърши въздуха, и няма от кого да поискате помощ- започнете да изплувате. Въздухът във вашите дробове ще започне да се разширява.  Не забравяйте да издишате постоянно, за да не получите баротравма на белите дробове. Въздух за изплуване ще има те в излишък.

3.Правете всичко бавно. Каквото и да се случва под водата, не бързайте да действате. Първо помислете какво и как трябва да се направи, след това действайте. Потъвайте и изплувайте бавно, оглеждайки се внимателно за препятствия по пътя. Помнете, от това дали сте взели правилно решение или не, зависи животът ви.

4.Не пипайте нищо под водата. Там има много отровни обитатели. Отровата на много от тях може да бъде смъртоносна. Подводните жители владеят отлични способи за маскировка и парче корал може да се окаже риба камък с отровни шипове. А красивата раковина може да ви ужили със силен невротоксин,  на разстояние по-голямо от размера на черупката и. Даже безобидна част от корал може да причини изгаряния ако  това е огнен корал. Химическото заточване на метала под водата и това че металните отломки обрасват бързо с миди и режат като острие на брадва, са все неща уж които знаем, но можем да забравим.

5. Не превишавайте собствените си лимити. Винаги съобразявайте силите си със своите знания и навици. Всяко ниво на подготовка има своите граници. Помнете, че правилата за безопасност са написани с цената на живота на загинали водолази. Никой от тях не е искал да загине, просто те не са спирали на границата на възможностите си и не са могли да се справят със сложностите за които са нямали подготовка. Помнете, няма безразсъдни възрастни водолази.cave-diving-disclaimer

6. Планирайте гмурканията си. Старайте се да предвидите всичко. Отделете известно време в подготовка на гмуркането, за да не ви се налага после да решавате неочаквани проблеми под водата. Подхождайте внимателно към разчета на количеството газ, към бездекомпресионните лимити и към парциалното налягане на газовете в сместа ви. Взимайте със себе си всичко необходимо. Планирайте действия в евентуална аварийна ситуация.

7. Гмуркайте се с надеждна екипировка. Най-важното под водата е източникът ви на въздух. Използвайте само изправни, навреме обслужени и подходящи за условията на гмуркането регулатори. Трябва да сте уверени в тях. Компенсаторът ви на плаваемост, трябва да бъде изправен и работоспособен. Дублирайте жизненоважните системи по възможност. Помнете,  най-доброто оборудване е собственото, което е навреме обслужено и правилно съхранявано.

8.Контролирайте емоциите си. Не позволявайте на страха, паниката или емоциите да взимат връх над вас. Под въздействието на силни емоции, човек е способен на неадекватни действия, които могат да доведат до травми или смърт. Бъдете спокойни и уравновесени. Емоциите могат да почакат до дебрифинга.

9.Учете се. Никога не спирайте да се учите. Изследвания в областта на медицината и физиологията на гмуркането се правят сравнително от скоро. Непрекъснато се появяват нови алгоритми за декомпресия, нова екипировка, нови правила и ограничения. Никога не спирайте да попълвате знанията си и да отработвате навиците си. Това е залог за вашата безопасност.

10.Следете здравословното си състояние. Лошата физическа форма, болестите, възрастта – всичко това влияе на обмена на веществата в организма и на способноста ви да функционирате под вода. Не се гмуркайте ако не сте здрави,  това ще помогне да се избегнат нещастни случаи под водата. Тренирайте тялото си, за да може добре да се справя с натоварванията по време на гмуркане. Добрата физическа форма способства за по-добра обмяна на веществата, а следователно и за по-добрия газообмен в организма, което е много важно, особено за възрастните водолази. Добре тренираният водолаз е способен да се справи с всякакви трудности по време на гмуркането, ако спазва горе изложените правила.

Filter Digest

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

ORIS AQUIS DEPTH GAUGE CHRONOGRAPH

Next post

Златка - за играта с кукли и майчинството

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.