Книги

“Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” – Дино Будзати

191751_b

Още едно книжно събитие от издателство “Точица”. След изключителната “Когато искам да мълча”, за първи път на български можем да се докоснем и до “Чутовното нашествие на мечките в Сицилия” от италианския автор Дино Будзати.

Огромен фен съм на Будзати, поради романа му “Татарската пустиня”, който лесно мога да определя като една от най-добрите книги, които някога съм чел. Емоционален, но същевременно обран, колкото фантастичен, толкова и вкоренен в реалността, силата на Будзати без съмнение е в изграждането на запомняща се атмосфера, в която плават фантастични елементи. Това ясно си пролича и в сборника му с разкази “Коломбър”, където най-добрите текстове бяха именно тези, в които се случваше нещо шантаво.

Но какво да кажем за мечките! Ах, тези непокорни мечки, които решават да слязат от планините, само, за да се покварят от заразните пороци на хората. Историята започва с отвличането на мечето Тонио – син на краля на мечките Леонтий. Будзати описва героите си като сложни персонажи, което веднага ги разграничава от типичните за детските приказки архетипни злодеи и добряци. Затова и кралят на мечките е колкото смел, толкова и наивен, суетен и амбициозен. Великият херцог на хората в Сицилия може и наистина да е обикновен злодей, но професор Де Амброзис – неговият астролог и магьосник е изтъкан от толкова противоречиви качества, че го прави най-непредвидимия герой в историята.
Brochure_img_0

И така, зимите става все по-тежки в планината, мечките нямат какво да ядат и в крайна сметка решават да слязат в долината, където живеят хората. Крал Леонтий, чийто син е бил отвлечен преди години, така и не намерил кураж да признае, че поради собственото си невнимание е допуснал детето му да бъде пленено. За него е истинско щастие, че мечките най-накрая са решени да слязат при хората, защото това ще му даде възможност да потърси отдавна изгубения си син. Започва славна битка! След много перипетии, мечките се оказват победители. Мечето е намерено и това би трябвало да е финалът на историята, но като погледнах страниците, видях, че съм едва до средата.

Във втората си част, книгата разглежда упадъкът на мечешкото кралство. Що за интересна идея, да покажеш на децата тази толкова важна истина – какво става след щастливия край на обикновените приказки. Затънали в охолство, мечките се отпускат и възприемат от хората всички вредни навици. Учат се да пият и пушат, играят хазарт, а някой дори посмява да открадне вълшебната пръчица на професор Де Амброзис. Крал Леонтий започва разследване, което ще го отведе до неподозирани разкрития.

Думите не стигат, за да се опише колко качествено са извършени оформлението, преводът, редакторската и коректорска работа. Ето така се правят книги! С любов и внимание, с отглеждане и изпипване на детайлите. Важно е и други издателства да вземат пример и да започнат да залагат не на количеството, а на качеството. Защото, убеден съм, печалбите няма да избягат. Може само вкусовите възприятия на някои читатели неусетно да се завишат. Горещо препоръчвам за всяко дете (било то и малко пораснало)!

издателство :Точица
от Мартин Касабов izumen.blogspot 
FilterDigest

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Портретите шедьоври на Анни Лейбовиц

Next post

"Вълшебникът" - Владимир Набоков

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.