Кино

Френски филми триумфират на фестивала в Кан

epa04766188 French director Jacques Audiard poses during the Award Winners photocall after he won the Palme d'Or (Golden Palm) award for 'Dheepan' at the 68th annual Cannes Film Festival in Cannes, France, 24 May 2015.  EPA/IAN LANGSDON
Жак Одиар
Филмът  на френския режисьор Жак Одиар , “Дийпан” спечели наградата“Златна палма” за най-добър филм на кинофестивала в Кан.

Филмът е за бивш военен, жена и момиче, които бягат от раздираната от гражданска война Шри Ланка във Франция с паспортите на починало семейство. Тримата се настаняват край Париж и скоро откриват, че и там има насилие.

Голямата награда на 68-мия кинофестивал в Кан бе за драмата за Холокоста “Синът на Саул” – дебютната творба на младия унгарски кинорежисьор Ласло Немеш. Лентата описва историята на Саул Ауслендер – евреин, който е депортиран в концентрационния лагер  Аушвиц и попада сред зондеркомандос – затворници, които работят в газовите камери. Един ден Саул открива младо момче, което за кратко оцелява в  камерата. Саул вярва, че в това момче е разпознал сина си, потресен е и ще направи всичко, което е по силите му, за да го погребе.

Наградата на журито  отиде при гръцкия режисьор Йоргос Лантимос за филма “Омарът”. Действието на филма се развива в близкото бъдеще, в общество, в което всеки самотен човек бива задържан и изпратен в специално учреждение. Там той трябва за 45 денонощия да намери половинката си, като след изтичането на този срок нарушителите се превръщат в животни. Главният герой е беглец, който не иска да се подчини на установения ред, и се присъединява към нелегална група “Самотниците”. Главната роля се изпълнява от  Колин Фарел.

Наградата за най-добра актриса си разделиха французойката Еманюел Берко и американката Руни Мара.
bercot rooney-mara-haynes-v2
Еманюел Берко                                                  Руни Мара                                                

Във филма “Моят крал” на френската режисьорка Майвен ле Беско , Еманюел Берко представя романтичната история на момиче, преминаващо през рехабилитация след тежка травма, получена при каране на ски. Мара пък бе отличена за една от главните роли в “Каръл” на американският режисьор Тод Хейнс.

В драмата се разказва за връзката на две жени, които живеят в Ню Йорк в началото на 50-те години на миналия век. Кейт Бланшет и Руни Мара изпълняват главните роли в лентата.

За най-добър актьор журито определи французина Венсан Линдон за филма “Пазарен механизъм” на режисьора Стефан Бризе
d0b2d181d0b5-d0bdd0b0d188d0b8-d0b6d0b5d0bbd0b0d0bdd0b8d18f
Венсан Линдон
Лентата разказва за безжалостния свят на пазара на труда, в който работодателите шпионират служителите си. Линдон е нещастен и унизен безработен, който се изправя пред морална дилема, когато намира работа като охрана в супермаркет. Той отговаря за видеонаблюдението и е принуден да шпионира колегите си, когато директорът решава да прави съкращения.

FilterDigest  по материали от FrancePresse


CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Водолази от цялата страна се обединяват срещу ваденето на потънали кораби за скрап

Next post

NEWsight -изложба на големия фотограф Темелко Темелков

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.