Техно

Фитнес тракерите: малки помощници или ненужни джаджи

apple-sep2014-event-22

 Има и по-добра версия. Просто я намери!“  – това е провокативното рекламно изречение на технологичната компания Jawbone , която изработва фитнес тракeри (датчици) и системи  за проследяване и отчитане на ежедневната активност. Последният им тракер е гривна, която следи и записва сърдечната дейност при всички фази на съня: лек, дълбок и БДО (Бързо Движение на Очите). Тя започва да вибрира ако сте неактивен твърде дълго, записва вашите упражнения и хранителни стойности и по определен алгоритъм изчислява колко калории сте изгорили. След това сравнява новите ви резултати с предишните и обработва персоналните ви данни, след което ви дава съвети какво и как да промените, за да избегнете рисковете от определени заболявания или просто да подобрите физическото си състояние в момента.

Означава ли това, че използвайки гривната на Jawbone ще предотвратите евентуални сърдечни заболявания, ще станете фитнес маниаци или просто  ще похарчите между 40 и 150 долара за една гумена гривничка?

female-running-by-rossella-apostoli
Отговорът до момента е нееднозначен, тъй като, по ирония на съдбата, данните събрани от фитнес тракeра  изпреварват обобщенията на медицинските научни изследвания. Именно поради тази причина,Лиза Кадмъс-Бертрам от Университета в Уисконсин прави изследване на  група от 51 доброволци жени с наднормено тегло след менопауза. На 25 от тях тя дава Fitbit гривни, а  останалите 26 инструктира да използват педометрите в телефоните си. Жените с гривните Fitbit харесали технологичните аксесоари и започнали да влизат в посочения им от учените уебсайт, за да следят промяната в персоналните си физиологични данни. Резултатите от изследването показват, че само след месец, жените, носещи  гривните Fitbitте са увеличили тяхната физическа активност с час на седмица. „Фитнес тракърите комбинират ключови елементи, за да мотивират хората да подобрят здравето си, което включва самонаблюдението, поставянето на бъдещи цели, въз основа на анализ за прогреса на здравословното състояние, промяна на режима при необходимост, както и връзка с хора, които имат подобни проблеми, което помага на хората да изградят ново позитивно самочувствие“, казва Лиза.

Кинезитерапевта Янг Бай прави подобно  изследване на тракерите в Университета в Айова. „ Изследвахме първата група от доброволци в продължение на три месеца и 80% от тях продължават да използват фитнес тракъра. Това е невероятно, като се има предвид, че на доброволците не беше казано да го използват в точно определено време. Просто им го дадохме и им казахме като спрат да го използват, когато им омръзне,“ споделя  Бай.

Да видиш на дисплея как сърдечната ти дейност се променя по време на сън или по време на упражненията и храненето може да бъде доста завладяващо. Данните, получени от тракeра, позволяват на устройството да ви дава обширна информация, която не сте се замисляли да използвате до сега. Изследователите продължават да получават доказателства, за това, че фитнес тракърите,  комбинирани с други устройства и софтуер, като например смартфони, помагат на хората да иаяснят тяхното ниво на активност и по този начин да се опитат да водят по-здравословен начин на живот. Социалните контакти и моментите на забавление също поддържат интереса към тези нови технологични решения.
HN_BB_Sneak_in_Exercise_12_11_12_v2-img_1280x720

Най-големият минус на тези устройства е, че понякога хората очакват твърде много от тях. Тракерът ти помага да си дадеш реална сметка за здравословното си състояние. Но той не може да прави упражнения вместо теб, или да те мотивира ако нямаш желание.
Трябва да се отбележи и факта, че от тракерите  не може да се очаква 100 процентова прецизност на данните. Резултатите от изследването в Универстиета в Айова, сравнява отчетите на 5 марки тракери взети от 52 човека и намира значителни отклонения. Сравнявайки резултатите с приетия за стандарт Oxycon Mobile на метаболизма, средните отклонения варират от 15 до 30 процента. Акселерометрите измерват движението на ръката и така по този начин броят стъпките, но измерването на енергоразхода на останалата активност може да бъде доста неточно.
a113

BodyMedia Core (носен в горната част на ръката) завишава отчитането на разхода на енергия при обикновената активност, при аеробните упражнения (кардио – бягяне, степер, скачане на въже, кростренажор, велоергометър) и силовите упражнения, докато Nike+ FuelBand (носена на китката) ги занижава. Fitbit Flex, Jawbone UP24 и Misfit Shine като цяло завишават отчета за аеробните упражнения и занижват тези от нормалната активност и силовите тренировки.  За съжаление, постоянното занижаване на резултатите от енергоразхода може да разочарова и обезкуражи мнозина, докато завишаването им може да обърка хората, опитващи се да намалят теглото си и да доведе до отчайващи резултати. Въпреки неточностите, всеки един тракер показва отклоненията в основните физиологични функции и отчита поетото количество калории и сърдечната дейност, както и фазите на почивка и физическа активност.
С толокова много приложения за смартфоните, повечето хора се чудят дали им трябва такава джаджа, но резултатите от научните изследвания сочат, че над 200 жени, използващи Fitbit  удължават маршрута си за джогинг, ходят по-бързо и консумират по-малко количество храна.  От друга страна, контролната група жени от големите градове като Ню-Йорк, споделят в предоставената им анкета, че се чувстват “следени”.  75% се чувствали напрегнати, а 30% заявили, че намират джаджата за враг.

Filter Digest
по материали от TheGuardian

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Марсианецът - Ридли Скот изпрати Робинзон Крузо на Марс

Next post

10-те най-чести грешки при начинаещите водолази - I-ва част

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.