KarussellПодводен святУроците на живота

Уроците на живота: Водолаз се дави с пълна бутилка въздух

Couple With Scuba Diving Equipment Enjoying Beach Holiday

Ан и Бил се кефят много на скуба дайвинга. Това е нещото за което са мечтали, дори още повече. Те се гмуркат в една кариера близо до дома им и условията са много добри. Когато достигат платформата на 20 м дълбочина Ан забелязва, че Бил има проблеми с колана с тежести и се приближава за да му помогне. Тя не очаква това да бъде проблем. Докато се мъчи да оправи колана, Бил се завърта на една страна и ритва регулатора от нейната уста. От тук нататък нещата тръгват на зле…

Водолазите
24 годишната Ан е начинаещ водолаз, в добро здраве. Тя има общо 15 гмуркания, 4 от които са при сертификацията и 7 месеца преди това. Тя идва на тази кариера всеки месец, за да поддържа форма с нейното “бъди” Бил, с когото са се запознали на курсовете. Те стават приятели и АН е щастлива, че има с кого да се гмурка – някой с нейното ниво на опитност и интереси. И двамата се вълнуват от възможностите да пътуват и обмислят допълнителни курсове за повишаване на квалификацията. И двамата използват оборудване което е отчасти тяхно и отчасти под наем. Те си купват нещата постепенно, когато могат да си го позволят.

Гмуркането
Условията онази сутрин са идентични с това което са свикнали. Водата е хладна – типично за края на сезона – Ан И Бил носят нормалните си мокри неопренoви костюми. Те планират типично спокойно гмуркане. Да плуват до маркиращия буй на повърхността и след това да се потопят до една платформа на 20 метра дълбочина. От там  планират да тръгнат нагоре постепенно, разглеждайки различни потънали обекти докато стигант по плитки води и направят сейфти стоп. Те са правили същото  гмуркане няколко пъти преди това.

Инцидентът
Когато Ан и Бил достигат платформата, Ан забелязва че Бил има проблем с неговия колан с тежести. Той незабавно коленичи на платформата, опитвайки се да оправи колана. След като го наблюдава около минута как се мъчи да отстрани проблема, Ан се приближава до него за да се опита да му помогне. На нея и е станало студено да стои на едно място и да чака и иска да се раздвижи.
BCD-то на Бил е хлабаво и се размества, докато се опитва да закопчее колана. Ан приближава Бил точно когато той се извива настрани и неговата жилетка се измества. Рязкото движение с плавника изтръгва регулатора от устата на Ан. Разбрал какво е направил, Бил се опитва да и помогне да го постави отново в устата. В този момент, колана с тежестите се изхлузва от него и пада на платформата зад него. Бил веднага започва да изплува към повърхността, и колана е вече извън неговия обсег преди да осъзнае това. Той започва да се бори, за да се върне долу на дъното, но загубва единия плавник и бутилката се измъква от разхлабения колан на жилетката. Той се издига на повърхността, без да може да слезе отново долу. Разбирайки, че Ан не го следва той сигнализира за помощ към брега. Двама водолази наблизо се отзовават, но не могат да намерят Ан близо 15 минути. Когато я откриват, тя е в безсъзнание, а регулатора извън устата и. На повърхността започват процедури за възстановяване на дишането, но за жалост без успех. Аутопсията на Ан показва, че тя се е удавила.

 

Анализът
Някой би предположил, че инцидентът се дължи на екипировката. Всъщност инцидентът се дължи на неумението да се борави правилно с екипировката и да се реагира на определен проблем. Не е възможно да се води точна статистика коя повреда довежда до смърт или травма на водолаза, всъщност реакцията на водолаза при определен проблем води до това. Всеки водолаз е имал някакъв проблем с екипировката в някакъв момент. Както се казва в поговорката “Ако си нямал проблем, значи не си се гмуркал достатъчно”. Ключът към разрешаването на проблема е да реагираш бързо и спокойно, и след това да продължиш. Да изгубиш контрол, означава да направиш малкия проблем голям. Бил е започвал да се ядосва и изнервя с неговия колан. Той е бил толкова зает с оправянето му, че не е забелязал Ан, която се е приближила до него. Когато се е опитала да помогне, неговото нервно движение е избило регулатора от устата и. В този момент и двамата имат проблеми, но нито един от тях не е непреодолим. Ан би могла да се дръпне и намери регулатора си и да сигнализира на Бил да спре и да му помогне. Това обаче не се е случило.

Повтарящата се тема тук е за човешката реакция на паниката. Когато паниката се настани, тогава възприятията и преценката се стесняват. Това ограничава вашите реакции, и не ви позволява да обмислите проблема рационално. Ан и Бил се паникьосват двамата едновременно. Ан не може да намери и постави отново регулатора (нещо което всеки водолаз се учи да прави), и също не успява да направи спешно изплуване към повърхността. Вместо това, тя просто се вцепенява на дъното и се удавя с почти пълна бутилка с въздух. Бил от друга страна се паникьосва, след като загубва колана с тежести, и усилията му да се върне долу стават все по-хаотични, което причинява загуба на плавника и изхлузване на бутилката с въздух.

Много водолази никога не тренират уменията за извънредни ситуации получени при сертифицирането им. Те не упражняват намиране и слагане на регулатора обратно в устата или махане и слагане на колана с тежести, все умения които биха спасили гмуркането и биха го продължили след кратко прекъсване. Това даже би било някаква дребна случка, с която да се шегуват след това.

Напълно възможно е Бил и Ан да се използвали някаква непозната екипировка, защото част от тяхната е била наета. Тогава е много важно да отделиш няколко минути в началото на гмуркането, за да разгледаш екипировката си, както и на “бъди”-то ти, за да знаеш къде се намира всяко нещо и как точно работи.

Ан се е удавила на дъното на кариерата, с достатъчно много въздух в бутилката. Удавянето не означава непременно, че човека е погълнал голямо количество вода; често жертвата на удавянето вдишва вода колкото една чаена лъжичка. Това причинява спазъм на ларинкса който се затваря, и тази несъзнателна реакция води до задушаване.
Аутопсията не е включвала детайлна информация за количеството вода в дробовете на Ан, но е възможно в паниката да е вдишала малко вода и след това да е загубила съзнание. Ако е имала ларингоспазъм, тогава най-вероятно не е била в състояние да поеме дъх.

Уроците на живота

1. Практикувайте умения за извънредни ситуации и намирайте време да го правите редовно. Това включва махане и поставяне на маската, намиране на регулатора и поставяне в устата отново. Тези основни умения могат да превърннат потенциалната катастрофа в малък проблем, който даже няма да прекрати гмуркането.

2. Трябва да познавате вашата екипировка. Дали се гмуркате с нещо ново или пък сте наели някаква екипировка, запознайте се обстойно с нея, както и с тази на “бъдито” си. Трябва да знаете къде са тежестите, как се закопчават/ откопчават и как може да ги освободите в случай на нужда.

3. Поемете въздух.
Когато възникне проблем, спрете за момент и поемете въздух (ако можете разбира се). Помислете как да се справите с проблема и тогава действайте. Това може да спаси живота ви.

Водолазите на снимката са примерни.

Filter Digest
по материали от Scuba Diving

[template id=”14667″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Нещо за уикенда, сър? Вибратор с "Блутут" моля!

Next post

Приказка за хонорара

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.