KarussellЛегендарни места за гмурканеПодводен свят

Сейнт Джон в Червено море – едно от най-красивите места за дайвинг

Сейнт Джон е сред големите козове на Египет. Наред с архитектурните ценности на страната, тя има едно голямо предимство – разположена е на Червено море, известно с най-добрите условия за гмуркане.

Всъщност Сейнт Джон представлява огромна система от рифове – твърди и меки корали и води, които примамват да бъдат изследвани. Местността дава възможност за срещи с изумителен подводен свят, включително няколко вида акули. Сред най-ценните срещи се смята тази с чуковата акула.

Сред обитателите на рифовете на Сейнт Джон също са делфини и морски костенурки.
Запалените гмуркачи могат да изследват и кораби, потънали в миналото, но истината е, че това, което привлича любителите на дайвинга, са самите коралови рифове.

Смята се, че Сейнт Джон е подходящ за всеки гмуркач, независимо от опита му като такъв, т.е. условията са добри дори за начинаещи. А релефът е уникален – стени, пещери, зъбери… Приключението винаги е оправдано.

Рифовете предлагат и чудесни условия за нощно гмуркане, стига да съберете смелост за това, но винаги изпълняват обещанието си да разкриват неописуеми гледки и редки срещи, които превръщат Сейнт Джон в една от най-добрите дестинации за дайвинг. Ние от Филтър Дайджест решихме да ви разкажем по-подробно за пътуването ни до там.

Системата от рифове Сейнт Джон лежи на Тропика на Рака в Червено море, директно на юг от нос Рас Банас, близо до Хамата и суданската граница. Разположени са на площ от около 290 кв. км. и предлагат голямо разнообразие от различни по тип места за гмуркане. В момента са в топ листата на спотовете за гмуркане, поради отдалечеността си от другите гъмжащи от лодки и туристи места.

Най-добре е да се тръгне от Марса Алам или Порт Галиб, като пътуването хич не е малко, но определено си струва. За съжаление пътя от Хургада се минава с рейс и отнемa часове, но нещата в Египет са “иншаллах”, както знаем. Хубаво е да хапнете и да си купите вода в Хургада, защото авобусът спира веднъж на място, на което всичко е по-скъпо.

Habili Ali

Habili Ali е малък подводен риф с овална форма и e най-източният от системата рифове на Сейнт Джон. Най-вероятно ще успеете да огледате половината риф с едно гмуркане, от коя страна ще зависи от посоката на течението и положението на слънцето. Когато течението е силно, могат да се видят хищници като джак и риф акули. Делфините тук също са често срещани, ловувайки храна. Чуковите акули, както и мантите, са по-рядко срещани. Белоперите рифови акули са най-разпространени през май или юни.

Разкошни формации от корали могат да се видят по стените на рифа от западната и източната страна. При слизането по западната стена огромни горгони ще ви посрещнат на около 40 м дълбочина. Различни видове групери, риба наполеон и снапери са сред обитателите на рифа. В плитката си част рифът е достатъчно надълбоко, за да направите сейфти стопа си и да се насладите на неповторимата гледка от корали и морски обитатели. Понякога гмуркането може да бъде предизвикателство, заради силното течение, но така или иначе си остава забележително място в тази част на Червено море.

Gota Kebira

Gota Kebira е доста по-голям риф с дължина около 800 м и могат да се получат няколко различни дрифт дайва, според течението. Северната част има 2 плата, където понякога могат да се видят рифови акули и скатове. Течението често се разделя тук, което прави мястото идеално за срещи с акулите. Източната и западната страна имат дълбоки наклонени рифове с преобладаващи кафяви меки корали. От източната страна обикновено се гмурка сутрин, а от западната – в следобедните часове.

В югоизточния ъгъл стената е разделена от дълбоки фисури, които приличат на тунели, в които можете да влезете. Има също и наклонено плато, където обитават риба еднорог и рабитфиш. Плитчините са изключително пъстроцветни и великолепни. Анемонии и зелени костенурки често се хранят и почиват тук.

Gota Soghayr

Gota Soghayr е малък риф със стръмни стени, с горгони и морски камшици, преобладаващи в дълбокото и голямо разнообразие от риби и корали на по-плиткото. Много често може да бъде видяна риба Наполеон да се носи насам-натам, както и риба папагал, която търси храна по плитките части. Южната страна е по-добре да се разгледа в по-късната част на гмуркането, тъй като има много пещери, чиято дълбочина не надвишава 10 м.

 

Habili Gaffar

Habili Gaffar е по-малък плосък риф, може би около 30 м по протежение на повърхността. Тераса на около 20-35 м дълбочина го обикаля, преди рифа да продължи в дълбините на Червено море. Неговите малки размери означават, че може да се обиколи целият риф 2 или 3 пъти по време на гмуркане или на зигзаг едната страна, в зависимост от силата на течението. Силните течения привличат снапери, баракуди, риба тон и рифови акули от северната страна, където има вдлъбнатини до 40 метра.

Най-плитките участъци на рифа са доминирани от розови меки корали и приказни разноцветни рибки. Могат да се видят пасажи от скумрия, пресичащи върха на рифa в търсене на храна. Много риби лъв стоят в плитчините в очакване на плячка.

Dangerous Reef

 

Dangerous Reef е най-южният от рифовете на Сейнт Джон, но името изглежда странно, тъй като това е едно от малкото места за гмуркане в Южното Червено море, където има сравнително плитко и равно дъно. Това го прави добър за пренощуване и нощно гмуркане, където можете да намерите калмари, “испански танцьори” и змиорки. Много интересно място за гмуркане с различни места за обикаляне и проникване.

Abu Basala

Abu Basala е от най-големите рифове на Сейнт Джон и на него могат да се направят няколко различни гмуркания. Въпреки че няма отвесни стени, ръбовете на рифа предлагат различни лабиринти от корали и камъни, които са чудесно място за почивка от дълбоките дрифт дайвове. Ръбът на рифа слиза на около 15-20 метра на пясъчно дъно, а добрата видимост прави гледката страхотна.

 

 

Filter Digest
[template id=”5751″]

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Този човек не спира да се фотошопва до Кендъл Дженър в Instagram

Next post

Най-добрите подводни снимки за 2016

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.