Руснаци правят най-дълбокото ледено гмуркане

Група руски водолази от Руското географско общество направиха гмуркане на 102 м под леда на Бяло море.

Световен рекорд за гмуркане под леда

Водолазите Максим Астаков и Александър Губин от Руското географско общество направиха най-дълбокото ледено гмуркане като се спуснаха на 102 м под леда в събота, 5 Март, съобщи новинарската агенция Интерфакс. Целта на гмуркането е била да се тества изработената в Русия водолазна екипировка, както и да се помогне да се изработят основни стандарти за безопасно гмуркане зад Полярния кръг.

Гмуркането е продължило 80 минути, с температура на водата само -1.5 градуса по Целзий в Бяло море,  близо до Руското пристанище Архангелск. Водата, въпреки че е под границата на замръзване, не замръзва заради високото съдържение на сол.
Сръбкинята Божана Остоич, член на Световната Подводна Федерация и логистичен експерт от тима на Жак-Ив Кусто е присъствала на гмуркането и е потвърдила рекорда.

По рано тимът от подводния отдел на Руското географско общество извърши първото гмуркане в езеро близо до Оймякон, най-студеното населено място на земята. Те също са направили най-дълбокото гмуркане изобщо в Антарктика, достигайки дълбочина от 111 метра.

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

Filter Digest препоръчва


CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.