Първата подводна винарна отвори врати в Хърватска

Published on: 11/04/2017

Filled Under: Подводен свят, Пътуване

Views: 3793

Tags: ,


Първата подводна винарна се появи в Хърватска, в малкият град Drače, разположен на брега на адриатическо море между Сплит и Дубровник.

В началото виното отлежава три месеца на сушата, след което се налива в амфори – да, истински амфори, с тесни гърла и две дръжки- и се спуска да доузрява на дъното.

В качество на изба се явява потънал кораб, в който амфорите лежат 700 дни при идеална постоянна температура от 15 градуса. Все пак водата на дъното на морето не е подложена на резки температурни промени, което му трябва и на виното.

На всеки десет дни при него се спускат водолази, за да проверят всяка амфора и да видят дали не е проникнала морска вода в нея.

Лежейки на дъното на морето две години, амфорите обрасват с миди и раковини , създавайки впечатление, че са там от стотици.

Всъщност  посетителите могат да се гмурнат заедно със сътрудниците на винарната и да видят всичко с очите си. А както знаем след гмуркането идва “дебрифингът”- можем да изпием чаша вино в малкото ресторантче или да си купим бутилка за вкъщи.

Filter Digest

Filter Digest препоръчва

 

 

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.