Подводен святПътуване

Първата подводна винарна отвори врати в Хърватска


Първата подводна винарна се появи в Хърватска, в малкият град Drače, разположен на брега на адриатическо море между Сплит и Дубровник.

В началото виното отлежава три месеца на сушата, след което се налива в амфори – да, истински амфори, с тесни гърла и две дръжки- и се спуска да доузрява на дъното.

В качество на изба се явява потънал кораб, в който амфорите лежат 700 дни при идеална постоянна температура от 15 градуса. Все пак водата на дъното на морето не е подложена на резки температурни промени, което му трябва и на виното.

На всеки десет дни при него се спускат водолази, за да проверят всяка амфора и да видят дали не е проникнала морска вода в нея.

Лежейки на дъното на морето две години, амфорите обрасват с миди и раковини , създавайки впечатление, че са там от стотици.

Всъщност  посетителите могат да се гмурнат заедно със сътрудниците на винарната и да видят всичко с очите си. А както знаем след гмуркането идва “дебрифингът”- можем да изпием чаша вино в малкото ресторантче или да си купим бутилка за вкъщи.

Filter Digest

[template id=”5751″]

 

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Битката между рака и октопода завършва с изненада

Next post

Калмар на Калмара не е приятел

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.