Потъналите кораби в Гърция: 10 топ места за гмуркане

Много от дестинациите за гмуркане по света предлагат възможност за изследване на морската флора и фауна. В Гърция гмуркането предлага и поглед към модерната история.
От залива Евия до Сароник, и двата край бреговете на Атина и Йонийско море в западна Гърция, до Цикладите в Егейско море, гръцкото дъно представлява огромен музей на потънали кораби. Пpедлагайки много повече от ръждясало желязо, всеки кораб има свoята уникална история.

Бойни самолети, които са летели в небесата по време на Втората световна война, подводници и разрушители, които са участвали в многобройни битки, карго и пътнически кораби лежат потънали и консервирани в добро състояние, следвайки своя незавиден край. Да се гмурнеш във водите и да броиш метрите, докато потъваш, е като да броиш деситилетията назад, докато достигнеш тези потънали кораби и самолети.
Костас Токтаридис, водолаз и изследовател на военната история, пресмята броят на потъналите в модерната ера плавателни и въздухоплавателни съдове на около 1500. От тях около 500 могат да бъдат изследвани и привличат водолази от цял свят – от начинаещи до напреднали. Ако това е вашият спорт, пригответе си костюма, маските и плавниците и напълнете бутилките с въздух за едно пътешествие из гръцките потънали кораби. Дори през зимните месеци времето в повечето случаи е подходящо, водата е с чудесна видимост, а температурата поносима и дори приятна.


1. QUEEN OLGA | LEROS

QUEEN OLGA | LEROS

Гордостта на гръцката флота лежи в пристанището на Лаки на гръцкия остров Лерос

Легендарния разрушител от Втората световна война (ВСВ), Queen Olga е построен в Глазгоу и играе активна роля в стотици военни кампании, от Адриатическо море до Индийския океан. Когато е обявена Гръцко-Италианската война по време на ВСВ, Queen Olga се смята за най-модерния боен кораб на гръцката военна флота. Той е бомбардиран от немски военни самолети на 26 септември 1943 г., които отнемат живота на капитана и 72-членен екипаж. Водолазите могат да видят пробойните в комините, причинени от атаката. Видимостта е средна (5-10 метра), защото потъналия кораб се намира в пристанището.

Съвети:
Максимална дълбочина: 30 м
Средна дълбочина: 18 м
Течения: няма
Сертификация: AOW или подобна
– издигнат е паметник в пристанището Лаки, отдаващ почит на екипажа
– можете да посетите музея Belenis Tower, където има изложени над 1000 предмета от кораба

До острова се стига с ферибот от Атина или полети до Кос, или Самос, а след това с комета или катамаран.
За повече информация: http://www.lerosisland.com/travel.html


2. PANORMITIS | KALYMNOS, DODECANESE

Бил е признат за най-коравия пътнически кораб, който е трябвало да се справя с много лошите условия. Трудно гмуркане, само за оптини водолази.

Panormitis лежи потънал на дълбочина от 32 метра, на СЗ от крайния остров Телендос, близо до Калимнос, на 100 метра от малкото каменисто островче Епано.
Въпреки относително малкия си размер (33.5 метра дължина и 6.7 метра ширина), този пасажер, конструиран в Осло, е бил оборудван да вози значителен брой пътници.
През 1958 г. е продаден от норвежка компания на гръцки собственики и две години по-късно започва да обслужва трудния маршрут на отдалечените Додеканези. Легендарен е воаяжът през 1962 година от Родос до Кастелорицо, посред страховита буря и вятър 11 по скалата на Бофорт, за да превози болна жена за лечение. Екипажът получава награда за проявената храброст от Атинската академия. Въпреки това, след време корабът ще намери безславно своя пристан на дъното на морето. Това се случва през 1966, докато плава от Лерос за Калимнос, като се натъква на скалисто островче. Всички на борда са спасени благоданение на спасителните лодки и навременната помощ на местните хора от двата острова.
Корабът днес лежи на десния си борд върху пясъчно дъно и се е превърнал в изкуствен риф, привличайки множество морски обитатели. Има съмнения, че много части са откраднати от него.
– Говори се че, котвата на кораба носи знака на свастиката, поставен от нацистите. Надстройката е била направена от дърво.


3. FREIGHTER KYRA ELENI | PATROKLOS ISLAND

Потънал на 06.01.1978 г., заради лошото време.

“Kyra Eleni” е най-известният потънал кораб в зоната около Атина, лежи на пясъчно дъно в залива Сароник срещу селцето Сунио, от южната страна на остров Патроклос. Фрейтъра Кира Лени, привлича водолази от начинаещи до напреднали, в резултат на местоположението си в сравнително плитки води и пясъчно дъно. Видимостта е отлична и могат да бъдат направени чудесни снимки, докато се разглеждат носа (на 17 метра) или кърмата (на 32 метра дълбочина). Малки и големи риби намират убежище във вътрешността на кораба, но достъпът е ограничен особено откъм кърмата, така че отвън е най-впечатляващо.


4. PIPER AIRCRAFT | MAKRONISSOS

Дори полетната книга може да се види в кабината на потъналия самолет.
Намиращ се в северната част на остров Макронисос, в залива Мармаропетра на дълбочина 18 метра, потъналият самолет може да се види дори само с маска. Той потъва на 2-ри октомври 1988, в резултат на проблем с горивната система. 28 години след този злощастен полет, самолетът лежи непокътнат на морското дъно. Кокпитът на четириместния едномоторен самолет е непокътнат, както и полетната книга. Може лесно да се проникне и да се направят снимки от интериора на самолета.
Задната част на самолета все още стои надписът “Посетете Гърция”.


 

5. PATRIS SHIPWRECK | KEA ISLAND, CYCLADES

Запазен в перфектно състояние, този потънал кораб впечатлява дори опитните водолази.

Патрис (означаващ “родна земя”), параход с изключителен за времето си дизайн, лежи потънал в югозападната част на остров Кеа, от Цикладите. Следвайки грешна преценка на капитана, на 28 февруари 1868 парахода се удря в рифа на залива Кодурос. Всички около 500 пасажери са спасени. Те са пътували от Пирея за остров Сирос. Гмуркането тук разкрива един от най-впечатляващите потънали кораби. Параходът е разцепен на две, като двете части лежат недалеч едно от друго. Едната част лежи в плитки води (около 18 метра) и е лесно достъпна. Другата част лежи по-дълбоко на 35 метра и изисква квалификация за по-напреднали. Само едното гребно колело може да бъде видяно, другото е извадено и се намира на остров Сирос.


6. BEAUFIGHTER WW II AIRCRAFT | NAXOS ISLAND, CYCLADES

Модел на Beaufighter лежи хоризонтално на пясъчното дъно, на около половин миля от нос Корупас на остров Наксос от Цикладите. Намира са на дълбочина от около 34 метра. Това е един от пет или шест самолета, които са свалени по време на Втората световна война в този район. Този самолет най-вероятно е потънал, докато витлото все още се е въртяло. Въпреки че самолетите са по-малко издръжливи във вода от корабите, този самолет е в много добро състояние. Доста части лежат разпръснати около него.
– Не очаквайте да видите скелети. Екипажът на борда е бил спасен. Картечницата, между другото, е заредена с муниции.


7. KAPTAN ISMAIL HAKKI | LAKONIA, PELOPONNESE

Идеален за начинаещи водолази, които харесват потънали кораби.
До Неаполи, Лакония в югоизточен Пелопонес, на около 100 метра от брега, лежи потънал турския фрейтър Каптан Исмаил Хаки. Кърмата сочи брега, а носът към морето. Последният воаяж е на 30 януари 1978, пренасящ стотици тонове стоманени заготовки. Корабът е популярен сред начинаещите водолази, защото лежи на дълбочина от 4 до 12 метра. Чудесен е за подводни снимки, защото е потънал относително плитко и е доста светло. Белият пясък, обграждащ кораба, както и плитките води, създават чудесни светлинни условия за фотографите.


8. MOTORSHIP CASSANDRA | SOUTH EVIAN GULF

По-голямата част от кораба е запазена и се вижда от повърхността.

Водолазите, които търсят Касандра, следват следата от разхвърляни части, които водят от плитките води на необитаемото островче Платорада към кораба, чийто последен курс е бил на 28 февруари 1973. Капитанът е бил напуснал рубката и е отишъл да вечеря, оставяйки помощника си зад руля. Половин час по-късно, капитанът не успява да предотврати сблъсъка с малкото скалисто островче. Повечето от кораба е запазено, липсва носа. През лятото се вижда от повърхността. За да го достигнат, водолазите трябва да се потопят на 20 метра. Максималната дълбочина е 32 метра. Тесен подводен коридор между рифа и потъналия кораб предлага на водолазите-фотографи чудесни изгледи, изглеждащи мистично и нереално. Има и различни анемони, сюнгери и много риба наоколо в този изкуствен риф, които се въртят около кила на кораба.
– Водолазите, които смятат да влязат в него, е най-добре да го направят от машинното отделение.


9. PERSEUS SUBMARINE | CEPHALONIA, IONIAN ISLANDS

За опитните и технически водолази, това е като машина на времето. Британската военна подводница е почти недокосната от времето.
На 6 декември 1941, подводницата Персей, докато плава на повърхността недалеч от района на Кателлиос Кефалония, се удря в италианска мина. Инцидентът отнема живота на около 60 човека екипаж. Докато тази потънала подводница не е открита, никой не вярва на единствения оцелял, който е успял да напусне потъналия съд. Ако се спуснете на 38 метра, ще видите базата на перископа. Ще трябва да продължите до 52 метра, за да видите носа и торпедата. Винтовете и руля са отлично запазени, както през 1941. Рулят е обърнат надясно, компасът показва курс 107 градуса, а оръдието все още стои отпред.
“Отне ми цял месец да я търся и я открих на последното гмуркане през 1997 година. Величествена и почти недокосната от времето”, казва гръцкият изследовател на военната история и водолаз Токтаридис, който провежда голямо морско проучване, за да я открие.
– Двигателят е поставен да се движи напред на половин мощност, а рулят е обърнат надясно в опит да се избегне мината. Двуметрова дупка може да се види в предната част, с която подводницата поема към дъното на морето.

 


10. LIBERTY | PSERIMOS, DODECANESE

Товарният Либърти, един от многото легендарни кораби, построени в САЩ по време на ВСВ, лежи потънал до залива Вати на малкото островче Псеримос от Додеканезите. Крановете и част от носа се подават от водата и там може да се гмуркате само с маска и шнорхел, преди да направите гмуркане и изследвате другата част, която е дълга 69 метра. Потъва на 26 януари 1997, след като капитанът губи контрол. Заседнал е на 24 метра дълбочина, обърнат на левия борд. Корабът е в добро състояние и е привлекателно място за водолази и фрийдайвъри.
В района има много потънали кораби, например до малкото островче Плати, където два немски потънали кораба си лежат – единият от северната му страна, а другият от южната.

Filter Digest
по материали от www.greece-is.com

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.