KarussellПодводен святТехно

Портативните хриле – научна фантастика или печелене на пари?

Хората са изхарчили повече от 600,000$ за портативните хриле, които експертите смятат за научна фантастика.

В този момент кампанията в Indiegogo, за която писахме, за която създателите твърдят, че е “бъдещето на подводното дишане”, набира сериозен кеш – повече от 600,000$, като 100 от тях са за последните 24 часа.
Посланието на устройството, наречено “TRITON”, e красноречиво: Водлазната екипировка е тежка и комплицирана, а “ТРИТОН ви позволява да дишате под вода”.

 

Но въпреки яката рекламна кампания, няма реално доказателство, че това устройство наистина работи, казват много експерти.
Един от тях е Нийл Полок от Центъра за Хипербарична Медецина към Университета Дюк, както и DAN – организация, която помага на водолази в спешни ситуации, както и промотиране на безопасността при водолазните спортове.

“Концепцията звучи много добре и е доста вълвнуваща”, казва Полок, но добавя – “аз не бих препоръчал на никой да извади пари от портфейла си за това”. Ще трябва да се видят повече доказателства от това, което представят създателите на Тритон.  Полок отбелязва, че предизвикателствата пред такова устройство са толкова големи, че са по-скоро за научната фантастика или филмите за Джеймс Бонд и Междузвездни войни.

 

Защо да направиш такова устройство е толкова трудно

Кампанията на Тритон твърди, че устройството филтрира водата през малки дупчици в “хрилете”, които извличат кислорода от водата. Микрокомпресор, захранван от малка батерия, съхранява кислорода в специален резервоар, откъдето плувеца “диша свободно”.
За такова подводно устройство за дишане, което да работи като изкуствени хриле, трябва да бъдат решени 3 основни проблема.

  1. Това устройство трябва да извлича достатъчно кислород от водата, за да изпълнява биологичните нужди на човека. На теория това е възможно, но трябва да е мегаефективно, за да го прави. През 2014 г., когато това устройство беше предложено, морският биолог Алистър Доув разказа за проблемите в такова устройство. Той отбелязва, че дори това устройство да е 100% ефективно и да извлича кислорода от водата, ще трябва значителна сила, за да изпомпва тази вода, която се равнява на 5 литра на всеки 15 секунди. Той изчислява, че за такъв дебит ще е необходима помпа по-голяма от самото устройство. Както се вижда от публикуваната схема на устройството, такава помпа липсва и не е никак вероятно, че само с плуване ще премине достатъчно количество вода през устрайството. Ами ако стоиш на едно място?

 

2. Дори ако по някакъв начин разрешим проблема с извличането на кислорода, ще трябва да го сгъстим в някаква камера. Кампанията на Тритон казва, че устройството има “много мощен модифициран микрокомпресор”, където го съхранява.

Да сгъстяваш кислород се изисква много енергия и трябва да съхраняваш достатъчно, за да можеш да дишаш. Този съд трябва да е направен от нещо наистина толкова здраво, за да устои на невероятното налягане, което ще се изисква за адекватно количество кислород за толкова малък обем.  Тритон твърди, че иска да направи тази технология голяма колкото дланта на ръката ви. В схемата вижте оцветеното в синьо Air Tank

j48egqvvvxiakt3g2y8l

3. Тяхната батерия би трябвало да е малко технологично чудо, защото такава няма изобщо на пазара, което навежда на мисълта, че вместо да правят такова устройство, може да продадат технологията на батерията. Все едно да направиш малка батерия със студен ядрен синтез, която да задвижва някаква играчка.

4. Накрая, дори да можеш да извлечеш достатъчно кислород от водата и да имаш енергията, както и технологията да го складираш, това не е достатъчно. Водолазите не дишат просто от бутилки със затворен цикъл – необходима е система, която да дава достатъчно кислород, но не повече.

Трябва да се доставя достатъчно кислород за биологичните процеси, но не повече, което би създало токсична среда, а това от своя стрна ще става все по-осезаемо, колкото по-дълбоко се потапяш и газа става по-компресиран, обяснява Полок.

Ребридерите със затворен цикъл, които предоставят точно необходимия кислород, съществуват отдавна – те се ползват когато водолазите отиват надълбоко, но тези системи разчитат и на други газове като хелий и азот, които миксират, така че да поддържат оптимално количество кислород, според дълбочината.

Тази техонология ви е позната, нали? Нарича се SCUBA.

“Всяко едно от тези предизвикателства е почти толкова нерешимо с толкова малко устройство”, казва Полок – “като ги съберем трите, не виждам в близко бъдеще това да е възможно”.

Полок и другите не твърдят, че такова устройство като Тритон не може да се направи изобщо. Но изобретателите трябва да покажат все пак нещо, което работи. Екипът зад кампанията на Тритон включва дизайнерът Жебюн Йеон, който не реагира по никакъв начин на многобройните опити да се свържем с него по телефон или имейл и да разкаже как се решават някои от проблемите.

Другият човек от кампанията Саед Кадеми отговаря на много въпроси, но без никаква конкретика, като твърди че технологията се е променила и те имат решение за много проблеми.

 

Няма причина, за която да може да се вярва на тази кампания

Аз като водолаз мога да кажа, че дишането под вода е едно от най-магическите изживявания, които могат да се случат на човек. Бих искал това да работи. Но бих искал да видя някакво доказателство, че това устройство ще работи преди да платя 300 долара.

Талер, който отговаря за стартъп кампании в Southern Fried Science , посочва няколко червени лампички, които да изострят вниманието ни:

Първата е, че устройстовото изглежда така, както концепцията създадена преди две години от Йеон, който няма такова образование или опит като физик или инженер. Другите двама от екипа са предприемач и маркетинг мениджър, които щели да наемат специалист в морската област някъде есента, преди да почне да се продава устройството през Декември 2016 г. Да имаме за 2 години само концептуален макет без никакви съществени изменения ми звучи като че едва ли имат работещо устройство, посочвайки, че Indiegogo не изискват да имат работещ прототип! Във видеото, демонстрирано на сайта на кампанията, никъде няма снимано повече от минута. От Tech Insider поискахме да ни покажат видео, където някой използва устройството доста по-дълго време, но такова няма, което ни прави доста скептични.

Отново, идеята е страхотна, но досега не сме видяли нещо, което да ни дава повод за оптимизъм.

 

 

Filter Digest
по материали от Businessinsider
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

7 приказни принца на XXI век

Next post

Великденските празници по света в снимки

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.