KarussellКино

“Под кожата” – никога сексуалното не е било толкова ужасяващо

gdp91uewypxd48mpxfpv

Когато някой филм раздели общественото мнение, когато отзивите са или крайно негативни, или крайно положителни, интересът ми се изостря. Искам да видя за какво е целият този шум. В повечето случаи има нещо нестандартно, нещо,  което смущава и отблъсква публиката, свикнала на предъвкана храна. Разбира се, понякога тези филми са самоцелно артистични и безсмислени, като залагат повече на визия, отколкото на същност. Не мисля, че случаят с „Под кожата” на Джонатан Глейзър е такъв.

Филмът е адаптация по романа на Майкъл Фейбър. Разликите обаче са толкова големи, че сравнения със „Сиянието” на Кубрик и промените, нанесени по творбата на Стивън Кинг, няма да са неуместни. Много често литературният източник служи просто като основа, върху която режисьорът започва да гради, докато постепенно неговите пътеки на интерпретация не го отведат до неподозираните кътчета на съзнанието.

Млада жена (Скарлет Йохансон) кара бус и съблазнява самотни момчета в Шотландия. Общо взето това е. Първите сцени са странни, почти космически. В тях два обекта се приближават и от тях се формира око. Образът отдавна се използва в киното като начален кадър, като най-известният пример е в „Блейд Рънър”. Героите във филма нямат имена. Моторист, който е нещо като авторитарна фигура за жената, кара с висока скорост и съблюдава дейността да се извършва както трябва.

uts10

Филмът използва повторение и вариации, за да разкаже историята си. Първата половина се фокусира върху работата на жената. Когато примамва някой самотник в буса, или когато разговаря с друг на брега на морето, внушението е, че наблюдаваме едно досадно ежедневие, нещо, което трябва да се свърши. Тези сцени са заснети реалистично, за разлика от други епизоди, които притежават усещането за сън, за навлизане в подсъзнанието. Те са крайно стилизирани и напомнят на Кубрик.

Макар да се води научна фантастика, много скоро става ясно, че това е съвършено различно животно. Жанровите му специфики са толкова замъглени, че всякакви гранични линии бързо изчезват и на тяхно място се образува свободно поле за интерпретация. За мен филмът преди всичко е коментар за жената като сексуален обект, за хищниците, които обикалят и търсят жертви, без значение мъже или жени, и за тези, които решават да си отмъстят, губейки в процеса шанса си за нормален живот.

Някои нарекоха ролята на Скарлет скучна. Това винаги се случва с подобни герои, към които актьорът е принуден да подходи с минимални изразни средства. В началото задачата й е да бъде лишена от същност, от дълбочина. Персонажът й е студен, а нещата, които извършва, я правят дори отвратителна. С прогреса на филма обаче се получава един интересен преход, който я превръща в далеч по-сложен и интересен образ, който буди съчувствие. Един преход към хуманността. Намирам тази метарморфоза за изключителна.

This image released by A24 Films shows Scarlett Johansson in a scene from "Under the Skin." (AP Photo/A24 Films)

„Под кожата” е студен филм, каквито са и филмите на Кубрик. Атмосферата (за която страшно много допринася саундтракът от Мика Леви) създава усещане за пустота и психическо разстройство. Някъде отзад нещо постоянно се движи, като насекомо, заклещено в главата на зрителя. Филм, който повече отнема, отколкото дава. Напомни ми на Триер и неговата „Нимфоманка”. Никога сексуалното не е било толкова ужасяващо.

Ще бъде подценяване, ако кажа, че това не е филм за всеки. Бавното му темпо и шокиращите, на пръв поглед, несвързани със сюжета епизоди, могат лесно да раздразнят някои зрители. Гарантирам обаче, че в никакъв случай „Под кожата” не е лишен от смисъл филм. Той ни учи на най-важните уроци. Какво е да си човек и има ли спасение от самотата. Възможно е да има различни тълкования, but the substance is there.

Мартин Касабов за
FilterDigest

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Българка постави световен рекорд в гмуркането за жени в открити води с отворен цикъл

Next post

Meсершмит МЕ 323 Гиганта - Най-големия транспортен самолет на Втората Световна Война в снимки

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.