FILTERАртАрхивФотография

Планини от вода: Величието на вълните в езерото Ери

 

Monster Eri

Водната стихия винаги е привличала професионалният фотограф Дейв Сандфорд (Dave Sandford): неукротиматa сила на водата, изящното движение на вълните и хипнотизиращия танц на светлината по нея. Една от своите фотосесии, Дейв е решил да посвети на езерото Ери, част от системата на Великите Езера в Северна Америка.
Езерото къпе бреговете на американските щати Мичиган, Охайо, Пенсилвания и Ню-Йорк, както и на канадската провинция Онтарио. Температурата на водите му се движи от 0-2 °C през зимата, до 24 °C през лятото.
Средната му дълбочина е 19 м, максималната достига до 64 м. Езерото се протяга от запад-юго-запад на изток-северо-исток в продължение на  388 км при широчина до 92 км. Общата му площ възлиза на 25700 км².
Името на този водоем, произлиза от името на индианско племе, обитавало местността. Ери – племе на ирокезите, някога населявали южните брегове на водоема. Думата се превежда като “дългата опашка”, и се свързва тотема на племето – пумата.
В Ери се вливат няколко неголеми реки, а изтича една – 54-километровата Ниагара, съединяваща езерата Ери и Онтарио. Ери също така е свързано и с езерата Гурон, Сент-Клер, а през канал с реката Хъдзън и атлантическото крайбрежие на САЩ.
Предлагаме ви да се насладите на част от сесията “уловени моменти” на Дейв, вдъхновена от стихията на Ери:

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

На тях не са им нужни думи за да общуват

Next post

Марсианецът - Ридли Скот изпрати Робинзон Крузо на Марс

Явор Парлапански

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.