Откриха японска супер-подводница от Втората световна

Published on: 15/02/2016

Filled Under: FILTER, Karussell, Подводен свят

Views: 3214

Tags: ,

ngs0_1117

След повече от половин столетие, една загадка от военната история е най-накрая разбулена

Изследователите от Хавайския университет и Националното управление на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) са открили изчезнала японска супер подводница от 2-рата световна война на около 700 метра дълбочина югозападно от брега на Оаху, Хаваи.

Подводната лодка, I-400 се води изчезнала от 1946. Тя е била най-голямата и модерна за времето си подводница на Имперския флот, способна да обиколи света 1 път и половина без да зарежда гориво и пренасяща 3 бомбардировача, които могат да излетят минути след като изплува на повърхността.
До преди това, подводниците са използвани само за да потапят кораби. I-400 представя значителен напредък и промяна на тактиката, като дава възможност за въздушна атака от почти неограничен обсег.
M6A1
Ако погледнем този дизайн от Втората световна война, експеримента с този тип подводници всъщност подсказва следващата крачка – изстрелване на балистични ракети от подводници, което и следват американците в ерата на атомно оръжие.
Всъщност I-400 е пленена от американците в края на войната и заедно с 4 други японски подводници е държана в Пърл Харбър за изследване. През 1946, в началото на “студената война”, Съветския съюз настоява за достъп до тези подводници в съответствие с договора за края на войната.
Военноморските сили на САЩ, решават да я потопят, за да не попадне технологията в съветски ръце и казват че нямат представа къде са тези подводници.
От тогава местоположението на тази подводница остава мистерия.

I-400 Diagram B

Според Тери Кърби, изследовател ветеран който служи като оперативен директор и главен подводен пилот на университетската лаборатория за подводни изследвания при Хавайския университет, “I-400 беше в нашият списък от известно време. Това е първата от този тип подводници, от които произведени само 3, и тя е уникална и има голямо историческо значение. Да я открием на това място, беше доста неочаквано за нас.” – казва Кърби. “Всички наши изследвания сочеха, че трябва да бъде доста по-навътре в морето.”
I400Crew

Екипажът открива мястото, като внимателно подбира данните от различни типове сонари, за да идентифицира аномалиите по дъното  като скали или останки от кораби. “Беше много вълнуващо да видим гигантска подводница да се появи в тъмнината” казва Кърби.

I-400 е открита през август 2013, но е обявено едва преди няколко дни, след като е съгласувано с Държавният департамент и японските власти.

 

Университетската лаборатория за подводни изследвания при Хавайския университет успешно е открила 4, от 5-те японски подводници.

Filter Digest
по материали от worldshipwrecks.com

Filter Digest препоръчва

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.