KarussellПодводен свят

Основи на гмуркането: “бъди-чек”

bcd0f399-dfb6-49a5-bc60-325e1bffacb8
Проверката преди гмуркане или така наречения “бъди чек” е много важна част от гмуркането. По време на “бъди чек” се прави финална инспекция на вашата екипировка както и на вашето “бъди”, за да сте сигурни че и двамата сте готови да влезете във водата. Стандартната проверка преди гмуркане използва акронима BWRAF, което означава BCD/buoyancy – плаваемост, weights – тежести, release – разкачване, air – въздух, final OK – последно ОК. По-надолу ще проследим някои от проблемите, които най-често се забелязват когато се стигне до “бъди чек”, и как да се справим с тях, преди да влезем във водата.

BCD/Buoyancy – БиСиДи и плаваемост

Проблем: Като нищо можете да не забележите, че връзката на клапана за изпускане на BCD-то е затисната от презрамката например. Това би могло да попречи на BCD-то да се надуе напълно и да се борите да останете на повърхността при излизане от водата.
Решение: Вашето бъди отново ще провери, че връзките за бързо освобождаване не са оплетени. Освен това, ща разгледате инфлатора и маркуча за ниско налягане на вашето бъди и ще разберете как работят. Всеки производител има малко различна конфигурация и ще трябва да я познавате, за да можете да му помогнете в нужда.

Тежести

Проблем: Много хора просто проверяват техните собствени тежести дали са на място и добре поставени. Но в спешна ситуация или когато например помагате на бъдито си да се качи в лодката, ако не сте запознати как се освобождават тежестите му, това може да бъде проблем.

Решение: Съвременните BCD-та и системите за интегрирани тежести се произвеждат в различни форми и размери. Има колани, интегрирани джобове, харнес, трим тежести, за глезените, и още много други видове. По време на чека преди гмуркане, вие с вашето бъди трябва да сте наясно как да освободите тежестите на другия. Покажете му къде се намират и как се освобождават вашите и разберете как функционират неговите.

 

Ремъци

Проблем: Хлабавият ремък на BCD-то с който е прикачена  бутилката може да бъде потенциално опасен, и леко засрамващ. На чек-дайвовете, често се среща водолазите да се върнат на лодката или брега с разхлабени ремъци.
Решение: Когато пристигнете в дайвинг центъра или на лодката, вашето BCD е съвсем сухо и ремъците поемат вода. Това ги разхлабва и разтяга и бутилката вече не е добре стегната. По време на чека, накарайте бъдито да провери дали бутилката е добре захваната и ако трябва да пристегне допълнително ремъците.

Въздух

Проблем: Проверявайки само конзолата или манометъра, без да проверите бутилката и регулатора може да бъде предпоставка за проблем. Много водолази набързо поглеждат конзолата си, отчитайки пълна бутилка и след това влизат във водата. Винаги трябва да се уверите, че кранът е напълно отворен. Поемете няколко пълни глътки въздух от основния регулатор и от алтернативния източник. Важно е да се уверите, че газът няма мирис или лош вкус. Бутилка със затворен кран също би показвала на манометъра, че е пълна, ако в системата не е изпуснато  налягането от маркучите. Това може да означава полуотворен кран, който показва пълно, но вие едва ли бихте искали да разберете това под водата.
Решение: Преди да сложите екипировката, се уверете че крана е напълно отворен (и леко завъртян наобратно), отколкото само леко отворен. Вдишайте от вашия основен регулатор, докато наблюдавате манометъра. Накарайте бъдито да изпробва алтернативния. Покажете му как закачвате октопода за BCD-то и не разчитайте че някой от екипажа на лодката ще отвори бутилката ви.

Последно ОКЕЙ

Проблем: Последното ОК е потвърждаване към групата ви с водолази и лидера, че сте готов да се гмурнете. Липсващите аксесоари или джади са проблем на съвременния водолазен свят. Не бъдете човекът който, като застане на платформата за гмуркане, да откриете че сте забравили дайвинг компютъра в кабината за отдих. Често заставането на удобна позиция е много кратко и шкипера има малко време да я задържи. Забравя се камерата, DSMB-то или не сте заложили правилният процент нитрокс в компютъра – все важни за вас неща.
Решение: Когато слезете на палубата за гмуркане се уверете, че имате всичко необходимо преди да се облечете и екипирате. Проверете дали компютъра работи, и е настроен за подходящия газ. Проверете дали камерата е готова, маската наплюнчена. Уверете се, че всички аксесоари са на място и не са усукани или оплетени.

Следващият път когато се гмуркате, не прескачайте бъди-чека. Както се казва грам превенция струва килограм сигурност. Спазвайте тези прости стъпки и цялата група водолази ще има едно по сигурно и спокойно гмуркане

 

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Морските вълци - застрашените рибари на Гърция

Next post

ORIS AQUIS DEPTH GAUGE CHRONOGRAPH

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.