KarussellРазмисли

Нудизмът – философия на духа

full-nudism-wedding

Обявиха го като последния слънчев ден от септември.

Бях се прибрала в 3 през ноща. Телефонът звънна толкова рано, а в слушалката чух само: „Ставай. Събирай сергийката отиваме да закрием сезона”.  Разстоянието  беше кратко, а морето – моето ненаситно желание.

И както се пееше в една стара песен на любимия Пламен Ставрев „Септември към морето слиза…въздъхва може би и си отива”, преди да си отиде бяхме там.

Нудистки плаж? Лелее главоболието от недоспиване се усили. Не, не и не.

Малко китно плажче, с криволичеста цветна ограда, вероятно, за да запазят собственото си пространство и усамотение, а вероятно и заради нещо по очарователно и дълбоко. Знае ли човек?

Моите приятели нямаха никакъв проблем с нудистките плажове. Те имаха опит от плажове в съседна Гърция и няколко други в родната България.

Нудизъм- гол означава гол

 

Лежа на плажа, удобно и приятно ми е, слънцето напича цялото ми тяло, чувам весели  ритми от близкия бара и пия студен коктейл. Заобиколена съм от млади хора, тук там някоя баба и дядо, атлетични мъже, красиви жени, малки деца и една двойка мъже…всички както ги е майка родила. По едно време започнах да усещам странно втренчени погледи  от ляво и от дясно в мен…или във все още несъблечения  ми бански. По неписани закони, на нудистки плаж се очаква посетителите да бъдат напълно съблечени.

Дали защото постоянно чувах „съблечи се”, „съблечи се” или заради чисто голия непознат мъж, който застана грациозно до мен, за да ми обясни същността на нудизма и обидата да стоя все още по бански, но се  чувствах леко некомфортно. Започнаха да се блъскат мисли между желанието да го направя, притеснението от приятелите до мен и въпроси от рода „редно ли е или не? „. Казах си  „или този начин на живот не приляга на моя или аз не прилягам на него!” Срам, срам, срам. Дори готиният симпатяга, който харесах  със стегнатото дупе не ми обърна никакво внимание, тъй като на такива с бански им викали, „текстилените ” и не създават особен интерес. Защо ли?
655-402-v-turciia-praviat-hotel-samo-za-nudisti

Неизбежно започнах да размишлявам-когато се ражда, всяко бебенце е с прекрасно самочувствие и действа сякаш го осъзнава. Знае, че е център на внимание и не се страхува да поиска това, от което се нуждае. Изразява свободно емоциите си. Майката му  разбира желанията му , а понякога и целият квартал. После някъде през детството добронамерено и неосъзнато родителите предават на децата си собствените си чувства, мисли, страхове и несигурност и по този начин без да подозират децата им израстват в страхове и съмнения в себе си. Но тези отрицателни мисли и чувства винаги са били лъжа, втълпяване. Винаги.

И се питам ако се раждаме голи и свободни, кои са тези дрехи, мода и етикети, които до толкова са ни нужни, че забравяме, че сме дошли без тях? И защо е толкова срамно да показваш една част от тялото си, а друга да криеш толкова яростно? Свободни ли сме въобще?

Забавни са  новобранците в „бранша”- притеснително се оглеждат, бавно и с размотаване свалят дреха по дреха,  някои изпитват притеснение дали от килограми, дали от окосмяване или започват да се сравняват с други хора от плажа,  трети дълбоко вярват, че имат някакъв дефект, но винаги в главите им има филм.  Оглеждат се сякаш голям прожектор ги озарява и всеки момент ще им вземат интервю.

Дългогодишните нудисти се чувстват удобно така както Бог ги е създал- освободени от оковите на миналото и живеейки с радостта от настоящето.

Нудизмът е здравословен не само за психиката, но и за тялото, защото както знаем влагата от водата и топлината са идеално място за развитие на бактерии, освен ако не сте решили да сменяте банския при всяко излизане от водата или след всяка почивка да посещавате лекар или най-близката аптека.

Спокойни, освободени и щастливи, свалили бремето на предрасъдъците. Разбираш, че това е място, на което можеш да изпиташ съзнанието си, освободеността си, ограниченията, егото и много други неща, които дори не подозираш.
nudist1

Разбрах, че трябва да уважаваме тези хора, техния свят и ако не си готов да отидеш там, не го прави, в противен случай си чист сиерджия.  Затова ако ходите на подобен плаж, ограничете се в правенето на снимки и видеа.

А ако искате да изпиете едно студено питие, хавлиената кърпа е задължителна. Сядането на стол с голи задни части е неудобно и най-вече нехигиенично.

Еротичните забежки и ласки са също забранени, макар няколкото истории, които подочух за един красив похотлив гларус, но това сигурно е било през някоя друга година, защото не го видях.

Ако пък видите Мартина Вачкова, Искрен Пецов или Алекс Раева, не се учудвайте, те просто доказват, че са като всички нас. Все готини и освободени хора.

И така след 3 часа размисли и страсти се потопих в света на удобството, свободата и чистото съзнание.

Няма пошли мисли, няма извратени съзнания, само свобода и в очакване към следващата ми лудост, защото човек е щастлив, когато съумее да изгради здрава връзка на психиката с тялото си, а нудизмът се оказа един необятен и интересен подход за изграждане на тази връзка. Мислете положително и творeте в правилна посока.

 

Светлана Тодорова за FilterDigest

 

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Кой (не)иска да има дете?

Next post

Сагата "Game of Thrones" грабна най-престижната награда "Еми"

Борис Григоров

2 Comments

  1. Невена
    14/03/2016 at 00:14

    Само един въпрос – какво правиш при опасност от слънчево изгаряне (в момента, в който би било добре да си облечеш тениска на плажа)?

  2. Svetlana Todorova
    14/03/2016 at 14:05

    Здравей, вариантите са няколко. Можеш да използваш слънцезащитен крем, да стоиш на сянка под чадъра или да седнеш на бара и да излъчваш сексапил докато пийваш приятно някое коктейлче или завързваш готино познанство 🙂 Важното е да се чувстваш свободна и щастлива. Аз лично не бих пропуснала да си взема чадър за всеки случай.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.