KarussellПодводен свят

Нитроксът – митове и реалност

 

В последнo време с развитието на компютърните технологии, всевъзможните онлайн тренинги, социални мрежи и прочие удобни ресурси, започнаха често да се срещат предложения за провеждане на онлайн курс “Нитрокс”, което е несъмнено удобно и икономически изгодно. Но…сега няма да коментираме плюсовете и минусите на подобен вид обучение, а нека поговорим за това какво трябва да знаете и какви умения да придобиете, получавайки заветната картичка Enriched Air Diver. Също да се опитаме да разберем популярните заблуждения, свързани с използването на EAN.  За съжаление, все по-често се срещат ситуации, в които водолазът е сертифициран за нитрокс, а му е трудно да обясни какво точно е това – “яде ли се, пие ли се”. И така, ако вече сте щастлив собственик на заветната картичка по дадената специалност или смятате да изкарате курса ЕАN, опитайте да сравните получените знания с изложения по-долу списък, който можете да използвате и като кратък конспект. При завършване на базовият курс би трябвало:

1. Да знаете преимуществата и недостатъците на обогатеният въздух (Нитрокс) и в какви ситуации би следвало да го използвате.
2. Да познавате съществуващите маркировки в страната, в която смятате да се гмуркате и изобщо общоприетите такива.
3. Да умеете да боравите с кислороден анализатор и самостоятелно да анализирате предоставената ви газова смес.
4. Да можете да изчислявате максималната допустима дълбочина за различните проценти нитрокс самостоятелно, а не да разчитате единствено на данните от компютъра (би било добре да разбирате самия процес и да можете да пресмятате еквивалентната въздушна дълбочина).
5. Да умеете да подберете идеалната смес за конкретното гмуркане с предварително зададена дълбочина.
6. Да знаете наизуст всички симптоми и признаци на кислородното отравяне, факторите, които го предразполагат и как протича то.
7. Да умеете да оказвате първа помощ на бъдито си при кислородно отравяне и да знаете какво да правите, ако откриете симптомите у вас.

И така, вие сте завършили курса успешно. Не мога да кажа, че онлайн обучението е коренно неправилно, все пак този курс не е чак толкова сложен, и по време на обучението вие можете (и сте длъжни) да задавате въпроси за нещата, които не са ви станали ясни. След решаването на финалния тест добрият инструктор ще направи разбор на грешките, допуснати в теста и в упражненията в онлайн режима, за да е сигурен, че напълно разбирате естеството на смесите Nitrox и използването им.

Нека сега разгледаме митовете свързани с използването на обогатен въздух:
1. Нитрокса е много скъп. Средната цена на 12 литрова бутилка с EAN 32 (което е най-разпространената смес) е около 5 евро (Египет). Той често е включен в цената на гмурканията в добрите дайв центрове, но може да го поръчате и като опция. Обикновено отстъпката, която ще получите за няколко последователни дни гмуркания, оправдава напълно цената му, а нитроксът е изключително актуален при чести последователни гмуркания в течение на няколко дни.
2. Нитрокса е опасен за живота. Митът за това, че ако водолазът надвиши максималната дълбочина, ще получи кислородно отравяне и ще умре в страшни конвулсии. Нека изясним какво се има предвид под нарушаване на дълбочината. На първо място, ако водолазът “пропадне” на двадесет метра под максималната си оперативна дълбочина, то той е най-малкото отвратително подготвен и няма място под водата. Освен това, дори да се спуснете на 40 метра при любителско гмуркане с EAN 32, ако не се занимавате с тежък физически труд, нищо няма да ви се случи при достигане на максималното парциално налягане за кислорода от 1.6. Излиза, че е опасен не толкова Нитрокса, колкото лошата подготовка на водолаза.

А сега да разгледаме ползите от използването на Nitrox. На първо място увеличаване на бездекомпресиония лимит, тоест времето, което можем да прекараме на максимална дълбочина. Позволява ни да съкратим интервалите между гмурканията и времето от последното гмуркане до полета. Понижава азотното натоварване върху организма, което води до по-малко изморяване, заради по-ниското съдържание на азот в сместа. Намалява риска от декомпресионна болест, благодарение на по-слабото насищане на тъканите с азот. В резултат на последните изследвания е доказано, че EAN намалява влиянието на азотната наркоза в резултат на подобряването на проводимостта на сигналите на мозъка при увеличено парциално налягане на кислорода. Използването на Nitrox се препоръчва особено за водолази над средната възраст, за страдащи от високо или ниско кръвно налягане и за такива с наднормено тегло. Така също при лошо самочувствие, наличие на зарастващи рани, след снощен запой, след курс на приемане на лекарства или след наскоро прекарана декомпресионна болест.

Надяваме се статията да е била полезна за вас и да е отговорила на някои въпроси. Решението как и къде да изкарате курса и дали да използвате, или не обогатен въздух, оставяме на вас.
За равен брой!

Filter Digest

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Страховете, които спират хората да опитат да се гмуркат

Next post

Потъналите кораби в Гърция: 10 топ места за гмуркане

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.