KarussellПодводен свят

Невероятните подводни снимки на двойка фридайвъри

Запознайте се с двойката фридайвъри, които правят невероятни подводни снимки без скуба екипировка.
1-KSN7pmYaigzN0RhNxHHpyg (1)

Да плуваш с акулите, да имаш респект към океана, да пълниш SD картите със страхотни снимки от дълбините и всичкото това ежедневно.
Около 95% от Световния океан остава неизследван. Доста очудващо е като се замислиш: човечеството е еволюирало да живее на сушата и не му е естествено присъщо да достигне дълбините без високотехнологични апарати. Въпреки трудностите при изследване на подводните забележителности, някои смели любители на приключения и рискове са посветили живота си да видят и изследват океана повече и повече. И още нещо, те го правят без никаква скуба екипировка, използвана от водолазите.
Фридайвърите просто задържат дъха си, докато се гмуркат, наслаждават се и разглеждат подводния свят без да носят бутилки с въздух или друга тежка екипировка. Според Кристина Саенц де Сантамария, професионален фридайвър, това е най-чистият и вълнуващ начин да изследваш окена и да срещнеш неговите невероятни обитатели.
Кристина споделя нейния опит със съпруга си Еузебио, също фридайвър. Двойката изследва морския свят заедно, заснемайки невероятни кадри, както и видео, на обитателите под водата, които някои от нас няма да видят никога. Говорим с Кристина, за да научим повече за морските ѝ приключения.

Защо реши да станеш фридайвър?
Винаги съм била влюбена в океана – още от дете, израствайки край бреговете на Сидни. Когато бях малко над двайсет, се натъкнах на малкия остров Ко Тао в Тайланд, където започнах да преподавам скуба дайвинг като начин да се издържам и да се любувам на морето. Страстта ми беше разпалена, когато открих свободното гмуркане като спорт в училището на тогава бъдещия ми съпруг “Апнеа Тотал”. Бързо се пристрастих към чистото усещане за свобода в океана и предизвикателството да се гмуркаш без нищо друго, освен чифт плавници и маска сдържайки дъха си.
0-lNdWvtU4-9SZdB-X

Какво те накара да комбинираш страстта си към гмуркането и фотографията?
Вече 8 години обикаляме света със съпруга ми и мой треньор Еузебио, изследвайки океана и взаимодействайки с морските обитатели, като делфини и акули. Винаги съм обичала фотографията във всичките ѝ форми, така че да комбинирам двете неща ми се стори като естествена стъпка и артистичен начин да комуникирам чрез сюрреалистичните усещания, когато сме под вода.

0-njvdAeYuvHeu6aOA

Какви са рисковете свързани със свободното гмуркане в сравнение със скуба?
Ако се придържате към правилата за безопасност, това е един от най-безопасните водни спортове. При скуба дайвинга човек се доверява на екипировката, която потенциално може да се повреди, докато при свободното гмуркане, разчитате изцяло на тялото си и неговите възможности. Измежду всички правила в свободното гмуркане най-важното е да не се гмуркате сами, което трябва да се спазвате винаги.
0-nzKtP8-WClT2-VDs

Какво най-опасно ви се е случвало по време на гмуркане?
Еузебио и аз винаги се гмуркаме, давайки си сметка и не прекрачвайки нашите възможности – физически и умствени. Никога не преминаваме границата на тези възможности. Изпълнявали сме много трудни гмрукания на дълбочина от 100 метра и повече, но никога не сме били в опасност, докато тренираме или поставяме рекорди.
Морският живот е другият аспект на това, което може да ви застраши. Когато се гмуркаш в океана с големи хищници като биковата или тигрова акула, знанията за видовете около теб, както и навиците им, са от особено жизнено значение. Имаме много опит в гмуркането с различни видове акули, но винаги помним че сме влезнали в техния свят. Има риск и трябва да имаме респект към тяхната територия и държане.
0-5NN1ezFK_6CfMW7h

Как се тренира, за да станете фридайвър? Може ли всеки да го направи?
Да, всеки може да го направи. Всички ние имаме възможност да задържим дъха в себе си и трябват познания и опитен инструктор, който да ни научи да отключваме нашия потенциал. Трябва ни център с добра репутация и опитни преподаватели, които организират такива курсове. По този начин ще развиете вашите възможности и потенциал и ще се научите да се гмуркате достатъчно безопасно, за да изпитате истинско удоволствие от преживяното под вода.
0-gt63LRzPuq_pCG-e

Колко важно е за теб да споделяте приключенията заедно с Еузебио?
Толкова е хубаво, че можем да изживяваме заедно приключенията с партньора ми. Да имаме хоби, което обичаме и двамата е страшно яко. Ние планираме заедно всякакви подводни приключения, които звучат налудничаво за много хора.

Кои са местата, които са ви впечатлили най-много?
Гмуркала съм се на много невероятни места по света, всички много специални по различни причини. На Tiger Beach на Гранд Бахамас се гмуркахме с 6 възрастни женски акули, всяка дълга между 3.50 и 5 метра. В пещерите на полуостров Юкатан в Мексико например, светлината и лъчите, идващи от естествените дупки по тавана, рисуваха сюрреалистични и магически картини, които трудно се описват. Да се гмуркаш заедно с местните делфини до брега на Кона на Хаваите е невероятно. Тези делфини са толкова забавни, любопитни, игриви и изключително интелигентни.
0-CxN3-bShMpPX4H50

С коя фотография най-много се гордееш?
Всяка фотография, която докосва зрителя, която го кара да почувства сюрреалистичните усещания, които изпитваме под водата и го кара да харесва морето, е фотография, с която се гордея.
0-_nYPPNZfQOH5notI

Кои морски обитатели най-много обичаш да срещаш по време на твоите гмуркания и от кои най-много се чувстваш нервна или неспокойна?
Влюбих се в акулите, по-точно в тигровите. Да бъдеш рамо до рамо с 5 метрова акула е вълнуващо преживяване – усещаш силата, която тя излъчва, да напряга всичко в теб. Въпреки че осъзнаването на близостта до тези животни усилва възприятията, не бих описала чувството като нервност. Сетивата ми са в готовност да доловят всяка поведенческа промяна. Чувствам се доста развълнувана от тяхната енергия, но също и готова да отговоря на всякаква потенциална опасност и да се върна на лодката, ако е необходимо. Въпреки че не сме включени в тяхното меню, това са животни, които действат единствено по инстинкт и този факт не трябва да бъде забравян никога.
Да се гмуркам с 6 огромни акули на Бахамите беше една от най-впечатляващите ми срещи с подводните обитатели. Да се вгледаш в техните студени, черни, инстинктивни очи беше едно страхотно животоутвърждаващо и невероятно чувство.
0-7ximnHzFRpQMOK8w

Как ще опишеш чувството да бъдеш надълбоко в океана без какъвто и да е апарат за дишане?
Чиста форма на свобода и по-чисто усещане от скуба гмуркането. Морските обитатели могат да се доближат и любопитстват без да бъдат притеснени от шума на екипировката.
0-xyMjT0Fc7YBMVWEl

Загрижени ли сте от унищожаването на морските обитатели, заради глобалното затопляне и замърсяването?
Океаните по света са изключително засегнати. Живееща в Югоизточна Азия през последните 11 години, наблюдавам невероятно количество плстмасови и други неразградими отпадъци замърсяващи водите, особено по времето на мусоните. Замърсяването с тях е преобладаващо през голяма част от годината и това много ме тревожи. Наблюдавам разрушаването на кораловите рифове, заради интензивен риболов и намаляването на популациите на риба на определени места, заради прекомерния улов.

0-DxblE1EeFrSrw0IG

Какво могат да направят хората, за да спрат по-нататъшно разрушаване на тази среда?
Да се предпочитат биоразградими опаковки, както и да се купуват рибни продукти от фирми или рибари, които използват добри риболовни практики.

Можете да научите повече за Кристина и Еузебио от техния уебсайт www.oneoceanonebreath.com

Filter Digest
по материали от Medium.com
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Великденските празници по света в снимки

Next post

„Маймуна“ по сценарий на Димитър Коцев - Шошо и Иван Марков

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.