М/К Зенобия – едно страхотно място за гмуркане край бреговете на Кипър

 

Построеният в Швеция през 1979 MS Zenobia ферибот потъва само година по-късно – на първия си воаяж, а днес това е едно чудесно място за гмуркане. “Зен”, както галено наричат потъналия кораб, лежи на левия си борд на около 42 метра дълбочина, близо до Ларнака, Кипър.

 

Какво се е случило с MS Zenobia?

Зенобия напуска Малмьо, Швеция на първия си рейс за Сирия през май 1980 година, натоварен с влекачи на камиони и друго карго. Между Атина и Кипър корабът започва да изпитва затруднение с управлението, заради поемане на твърде много вода в баластните танкове. След като я изпомпва обратно, капитанът решава да продължат към Ларнака, което да бъде второ и последно пристанище.

Докато корабът е в пристанището, проблемът с баласта се появява отново. Този път инженерите откриват, че компютърната система на танковете има софтуерен проблем, който се задълбочава и капитанът решава корабът да бъде изтеглен извън пристанището, ако потъне и така стане препятствие за корабоплаването в района на пристанището. Пет дена след като пристига в Ларнака, корабът силно наклонен потъва с всичкото карго на борда. За щастие няма човешки жертви в тази морска катастрофа.

 

Гмуркане на MS Zenobia

Едно от най-хубавите неща на този фантастичен потънал кораб е неговата локация, на около 1500 м от брега. Това е много кратко пътуване с лодка и повечето кипърски дайвинг центрове предлагат този тур. Зен е перфектно място за гмуркане за всички нива на сертификация, като се започне от 16 метра, където е десният борд на кораба. Сертифицираните за “рек” дайвинг могат да влезнат в автомобилната палуба и жилищните помещения.
Със своите 180 метра дължина и 16 метра ширина, корабът представлява внушителна гледка още веднага след като се потопите от лодката. Има множество разпръснати камиони по дъното около потъналия кораб, а два все още висят на вериги от палубата. На първото гмуркане може да се мине от автомобилната палуба покрай корпуса до кърмата и да се видят внушителните винтове. След това обратно покрай надстройката се минава покрай спасителните лодки – всички на мястото си.


На второто гмуркане може да отидете към кърмата и покрай мостика, а след това да влезете в жилищните помещения. Могат да се видят килимите и други мебели, тоалетните са си на място. Условията тук обаче са доста дезориентиращи, затова трябва да се действа много внимателно. След това може да се излезе през автомобилната палуба и нагоре към повърхността.

Има много дайвинг центрове в Кипър, представляващи всички големи сертифициращи организации, някои обаче са затворени през зимата. Най-добре е да влезете в контакт с някой от тях преди пътуването.

Filter Digest
по материали от scubadiverlife.com

Filter Digest препоръчва

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.