KarussellПодводен свят

Митове и погрешни схващания за облекчаването в неопрена

Съществува една много изтъркана шега при водолазите – че има такива, които пикаят в неопрените и такива, които казват, че не пикаят. Не сме сигурни, че това е 100 процента истина, но съществуват много митове и погрешни схващания за това да изпразним пикочния мехур под водата.

 

Пиенето на по-малко вода ще предотврати нуждата от облекчаване

Изобщо не е добра идея да се гмуркате дехидратирани. Не само за това, че дехидратацията увеличава риска от декомпресионна болест, но тялото е естествено склонно да създава урина, когато е потопено във вода. Има психологически ефект, наречен диуреза на потапянето. Когато влезете във вода, която е по-студена от околната температура на въздуха се получава вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове). Допълнителната кръв, получена от свиването, се препраща към централните органи и тялото ви я интерпретира като претоварване с флуиди. Тялото нарежда на бъбреците да произвеждат урина и съответно мозъкът ви пуска сигнал, че е време за източване на бойлера.

По простичко: топъл въздух + хладна вода = нужда от пишкане

Ето и още една причина да пиете достатъчно вода. Когато тялото е дехидратирано, урината има по-силна миризма и цвят. Така че направете услуга на вас и на хората около вас и в лодката бъдете добре хидратирани.

Просто го задръжте?

“Стискането” или подтискането на повика за облекчаване може да доведе до инфекция на уринарния тракт или пикочния мехур, особено при жените. Това изключително болезнено състояние едва ли е най-желаното от вас при водолазно пътуване – особено при отдалечени локации, където антибиотици могат и да не бъдат налични. Така че отпуснете се и го оставате да излезе…

Урината поврежда неопрените

При нормални обстоятелства урината няма да повреди лепилото или шевовете на модерния водолазен мокър костюм. Водолазите, които използват неопрени с допълнителна изолация, ще трябва да положат повече грижа за тяхното изпиране и изплакване с подходящ препарат. Докато урината не може да повреди костюма ви, неизпраният костюм може да раздразни кожата, както при бебетата с несменен памперс.

 

Пикаенето в мокрия костюм ще ви стопли

Поддръжниците на пикаенето в костюма често описват, че облекчаването по време на гмуркане може да ви стопли. За жалост ефектът е краткотраен и непродуктивен. Топлата урина заблуждава тялото ви, че вече не е в студена среда и когато влезе хладна вода, то не е подготвено. Даже става по-зле, защото трябва да харчи допълнителна енергия, за да стопли тази вода. Ако не влезе студена вода, защото костюма е полусух и добре уплътнен, това означава да си стоите в собствената урина… Има много по-добри начини да стоите затоплен, отколкото да пикаете, за да се стоплите.

Дотук обсъдихме някои от митовете и погрешните схващания, нека поговорим и малко за етикета при уринирането.

 

Винаги вкарвайте вода в  костюма след облекчаване!

Не чакайте да стигнете плажа или да се качите на борда на лодката, за да усетите странна миризма. Използвайте някой момент за да отворите костюма и да пуснете водичка вътре. Има две техники, можете да използвате всяка от тях или и двете едновременно за максимална ефективност.

  1. Хванете костюма откъм гърдите на вашия костюм и го издърпайте от тялото си няколко пъти.
    Отворете тясната част на китките, краката и врата на костюма си.
    Повторете няколко пъти.
  2. Обърнете се надолу с главата.
    Пуснете струйка въздух от регулатора в отвора за шията на костюма.

Важно: Уверете се, че имате достатъчно въздух, както и добър контрол над плаваемостта преди да използвате този метод.

 

Как да пикаем като “про”

Най-добре свършете работа в началото на дайва, отколкото в края му. Това дава добра възможност на урината да се отмие.

Избягвайте храни, които правят урината доста по-ухайна като аспержи, брюкселско зеле, чесън и сьомга. Не пикайте в костюми под наем, уважавйте хората, които ще го чистят и ще носят след вас.

 

Потърсете специални препарати за неопрени.

 

Filter Digest
По материали от  www.padi.com

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Как да избегнем болката в ушите по време на гмуркане (подробно ръководство)

Next post

Колко пластмасови боклуци плуват в океана

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.