KarussellПодводен свят

Легендите на СКУБА дайвинга: Жак-Ив Кусто

 

image

Когато говорим за легендите в скуба дайвинга, не е възможно да не споменем Жак-Ив Кусто. За твърде много хора – водалзи и неводолази – той е синоним на този спорт, и най-значимият водолаз и откривател. Той е прототип на героя на Бил Мъри във филма “Морски живот със Стив Зису“(2004).

Cousteau-Family

Семеен портрет със Синовете Жан-Мишел и Филип

Кусто е роден в Жирнод, Франция и след завършване на университета се присъединява към Френските военновъздушни сили, планирайки да стане пилот. Но една катастрофа променя плановете му, заради която не успява да покрие физическите изисквания и така той е пренасочен към Военноморския флот. Той служи на кораб, дислоциран в Тулон на Средиземно море, където един негов приятел Филип Таийе му услужва с ранна версия на плувни очила с които да изследва морето там. Таийе и Кусто работят заедно над неговия първи документален филм “18 метра дълбоко“(1942), правен без апарат за дишане под вода.

Кусто се запалва по подводния свят и по време на Втората световна война изпробва така наречения “подводен апарат за дишане” (SCUBA – self-contained underwater breathing apparatus), който е много по-лесен за използване от кислородните ребридери, единствената опция по това време. Зедно с френския инженер Емил Ганян, той развива идеята под водата да се диша обикновен атмосферен въздух, компресиран и съхраняван в бутилки под налягане – относително нова концепция по онова време. Той е пионер също и в областта на документиране на подводния свят, където по-късно се превръща в легенда, изобретявайки първите подводни камери, които са способни да издържат на налягането в дълбочина.

Жак-Ив Кусто и Емил Ганян

Жак-Ив Кусто и Емил Ганян

Кусто и Ганян доизпипват дизайна на това което те наричат “aqua-lung” , предшественика на модерната скуба екипировка. Заедно с Таийе предприемат редица експедиции в Средниземноморието, както и други части на света. През 1950 те наемат, свален от въоръжение британски миночистач, който след редица значителни модификации става световно известния морски изследовател “Калипсо”. това е кораба с който Кусто прави повечето си известни експедиции, описани в неговите тв филми.
IWC-Aquatimer-COUSTEAU-03

Кусто и неговия екип са сред първите които се гмуркат на различни места в Червено море и Морето на Кортез, откривайки и преоткривайки много изгубени потънали кораби. Кусто е баща на 4 деца от 2 брака, както и много внуци, които също тръгват по неговия път.

През 80-те години Кусто започва да алармира световната общественост за състоянието на океаните и много от неговите книги, тв продукция отправят посление за по-доброто им опазване. Той продължава своята работа до смъртта си през 1997 година.

Както може да се очаква за човек известен като Кусто, той има и доста критици, които го обвиняват в това, че иска цялата слава за себе си, без да отдаде дължимото на други също толкова заслужили изследователи. Обвиняват го, че пази за себе си откритията и локацията на потънали кораби в това число Тисългорм, вместо да ги сподели с водолазната общност. В началото на работата си, той също прилага противоречиви практики, които днес трудно могат да се нарекат нормални и етични. Кусто сам признава за това, като посочва, че когато за пръв път започва да се занимава с морски изследвания, много от тези практики се основават на невежество, но той променя това, след като техните последствия стават известни.

Може би най-противоречивото нещо у Кусто е, че той определя себе си за “откривател” на СКУБА дайвинга. Нито един човек не може да претендира за тази титла, защото модерният водолазен спорт е резултат на работата на много пионери, разбира се Кусто е определено един от тях. Ако ревзираме някои от неговите нововъведения като “акваланга” например, ще разберем, че той не ги открива сам и че много хора по света също експериментират по това време.

Но каквото и да се казва за Кусто, трудно може да се оспори неговото място в модерния СКУБА дайвинг и водолазният спорт е това, което е в момента заради откриването на “акваланг”-а и популяризирането на гмуркането, което нараства с всеки изминал ден.

От Томас Гранфелд

e528ae4c46634d20381ab41fc49df42e

Томас Гронфелд е инструктор по NAUI и технически водолаз. Започва да се гмурка от колежанските си години и от тогава е обиколил невероятни места – Австралия, Индонезия, Исландия, Франция и други. Участва в много проекти свързани с околната среда, както и археологически проучвания по света.

 
Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

SS THISTLEGORM - Водолазната перла на Червено Море

Next post

Стивън Мейзъл - модният провокатор

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.