Как да изберем часовник за гмуркане – част I

Въпреки че часовника за гмуркане вече не е необходимост, поради наличието на дайв компютри, много водолази все още ги носят. Знаете ли какво да търсите, когато избирате часовник за гмуркане?
Златните години на часовника като инструмент за гмуркане са 60-те и 70-те години на миналия век, където са използвани, за да измерват времето на гмуркането, както и това на повърхността. Когато компютрите започват да навлизат, нуждата от тях намалява значително. Въпреки това, те остават популярни при много водолази и дори някои организации, които обучават водолази, предпочитат часовник, който отмерва времето на дъното и дълбокомер, вместо модерните компютри. Ето няколко неща, които да имате предвид, когато избирате часовник за гмуркане.

 

Какво означава водоустойчив?

Добрият водолазен часовник трябва да отговаря на определени критерии. Първото и най-важно условие очевидно е да бъде водоустойчив. Но “waterproof” не означава само водоустойчив – съществува скала, която дефинира това понятие – от това да бъде носен под дъжда, до това да бъде потопен на няколкостотин, дори хиляди метра под повърхността на водата. Едно е да не пропуска вода, друго е да издържа на голямо налягане. Да държиш водата извън часовника при динамично налягане да речем, когато движиш ръката си бързо, изисква допълнителна протекция. Като цяло препоръката за добър часовник за развлекателно гмуркане е да бъде водонепроницаем най-малко до 30 бара или 300 метра дълбочина, за да сме сигурни, че е водоустойчив за всяка една ситуация.

От какво трябва да е направен?

Часовникът трябва да е конструиран от материали, подходящи за използване под вода, включително доста солена, като океанската например. Неръждаемата стомана е добра, но не перфектна, защото корозира, въпреки името си. Титанът е по-добър, макар и по-скъп, защото е много по-устойчив на ръжда, а и доста по-лек. Кожените каишки не стават, но можете да използвате метални браслети или каишки от силикон, или каучук.

Нещо друго?

Водолазният часовник трябва да има въртящ се безел, за да наблюдавате времето на гмуркане, без да трябва да запомняте в коя минута точно сте се потопили. Просто завъртате безела, като поставяте стартиращата точка на минутата на потапяне и влизате. Часовникът също трябва да се вижда добре и да може да се разчита дори на 30 метра дълбочина.
Накрая бихме добавили, че дълбокомерът е голям плюс, защото можете да използвате часовника като резервен компютър в случай, че основният се повреди или блокира по време на гмуркане.
Добрият часовник за гмуркане може да представлява значителна финансова инвестиция. Затова тези съвети са просто отправна точка, преди да поръчате някой и да се разделите с голяма сума пари.

Тук ще споменем някои марки и модели, както и ориентировъчни цени. Избора е изцяло ваш.

TUDOR Heritage Black Bay DARK 01

TUDOR Heritage Black Bay DARK

Използвано е PVD (Physical Vapor Deposition) покритие, което придава изцяло черен завършек в милитъри стил. Въпреки това, този красавец запазва наследството на Tudor Black Bay, като формата (41мм диаметър), въртящият се безел, кристала от първите TUDOR Submariners, както и знаменитата корона от 1958. Снежнобелите стрелки използвани във водолазните часовници на Френската военоморска флота, индикацията в червено за водоустойчивост, както и червеният триъгълник за начало на безела правят този невероятен часовник горд наследник на Tudor Black Bay. Автоматичният механизъм MT5602 задвижва този COSC сертифициран хронометър, 70-часовата резерва без навиване ви дава възможност да го свалите в петък вечер и да го сложите в понеделник сутрин, без той да спре. Честотата е 28,800 удара / час или 4 Hz, движението се регулира от осцилатор с променлива инерция  и силиконова балансираща пружина, поставени на пресичащ мост. Можете да избирате между браслет и черна кожена каишка. Ориентировъчна цена около $4,500.

BREITLING Avenger HURRICANE 01

BREITLING Avenger HURRICANE

Екстремният часовник! Със своя 50мм диаметър, новият Avenger Hurricane от Breitling е може би последният от затихващата мода на свръхголемите часовници, докато използването на специален материал на касата го поставя точно в челните редици на новата вълна от часовници, изработени от футуристични сплави и композитни материали! Този масивен часовник е лек като перце, благодарение на новия материал, наречен “Breitlight”. Този материал е 3,3 пъти по-лек от титана и 5,8 пъти по-лек от стоманата, като увелчава значително обичайните характеристики за такъв високотехнологичен материал: изключителна устойчивост на надраскване, сцепление и корозия, антимагнитен, антиалергичен, както и термична издръжливост. Това вероятно означава, че все пак ще оцелее в гореща вана. Докосването до този материал е по-топло от това на метал, а външният вид акцентира върху уникалния дизайн. Този XXL часовник е изключително здрав, допълнително усилен от използваните специални покрития, черната тема, подчертана от жълти акценти, придава уникална острота и милитари стил.
Това е новият Брайтлинг калибър В12, самонавиващ се автоматичен хронограф с 24-часов дисплей използван от военните, COSC сертифициран, изключително четим с луминисциращи цифри и стрелки, дебело сапфирено стъкло с антирефлексно покритие от двете страни, бутони за стартиране на хронометъра и корони, изработени така, че да не приплъзват дори от мокрите ръкавици на водолаза. Каишката е уникална със силиконова вътрешност и уникален военно устойчив текстил отвън. Водолазните характеристики включват: не толкова екстремна водоустойчивост до 100м и на въртящ се безел, типичен за Breitling, служещ за лесно изчисляване на времето под вода. Цена около $9,000.

 

Очаквайте скоро във втората част още няколко изключителни модела на водолазни часовници

Filter Digest
По материали от Scuba Diver Life

Filter Digest препоръчва


CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

One Response to Как да изберем часовник за гмуркане – част I

  1. Siqna says:

    Страхотна статия с много полезна информация! Определено ще съгласувам пак с нея, като наближи почивката на морето.

Leave a Reply

Your email address will not be published.