KarussellПодводен свят

Как да избегнем болката в ушите по време на гмуркане (подробно ръководство)

Водолазите са подложени на многобройни предизвикателства, свързани с изравняване на налягането в ушите при дълбочинно гмуркане. От дребни проблеми, които се срещат при плувците, до сериозни като баротравма. Това се случва, тъй като деликатният механизъм, който управлява слуха и координацията на движенията ни, не е предвиден за бързите промени в налягането, съпътстващи дадено гмуркане.

Анатомично ухото се разделя на три съставни части: външно, средно и вътрешно ухо. При нарушаване на нормалното физиологично състояние се откриват характерни изменения в някои от тях. Апаратът на средното ухо се състои от тъпанчева кухина (в която се разполагат слуховите костици – чукче, наковалня и стреме), въздухоносни клетки и Евстахиева (слухова) тръба. Посредством последната се осъществява връзка между тъпанчевата кухина и фаринкса (гълтача), а чрез него – с околната атмосфера. Необходимо условие за нормалното функциониране на средното ухо е налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана да бъде еднакво. Ако по време на гмуркането се получи съществена разлика в налягането, има голяма опасност от получаване на т.нар “баротравма”. Именно тя е най-често срещаната патология при водолазите. Евстахиевата тръба има основна роля при безопасното изравняване. При възрастните тя е затворена в състояние на покой, благодарение на което осъществява своята защитна функция – предпазва от попадане на чужд материал в средното ухо. Когато се получи разлика от двете страни на тъпанчевата мембрана, тръбата се отваря от съкращението на някои мускули. Това позволява на въздуха с по-високо налягане да попадне от гърлото в средното ухо. Обикновено е съзнателно действие на човека – при преглъщане или прозяване. Фактически вие несъзнателно изравнявате налягането в ушите многократно през деня, при което чувате слабо пукане. Скуба-дайвингът обаче подлага тази система за изравняване на по-големи и резки изменения в налягането, отколкото природата е предвидила, затова се налага и вие да подпомогнете този механизъм.

Защо е важно да изравняваме налягането
Ако се гмурнете без да изравните налягането в ушите, вероятността да получите баротравма е голяма. По-надолу сме описали този процес стъпка по стъпка.

Дълбочина 0.3 метра (1 фут). Налягането на водата, въздействащо на мембраната при тази дълбочина, се повишава с 0.03 атмосфери. Мембраната леко хлътва навътре и вие чувствате натиск в ушите.
Дълбочина 1.2 метра (4 фута). Разликата в налягането между средното ухо и външното се увеличава до 0.12 атмосфери. Тъпанчето хлътва силно навътре към средното ухо. Нервните окончания в тъпанчевите мембрани се разтягат, което е причина да усещате известна болка.
Дълбочина 1.8 метра (6 фута). Разликата в налягането вече е 0.18 атмосфери. Тъпанчевите мембрани се разтягат още повече. Тъканите им започват да се разкъсват, причинявайки възпаление. Капилярите на тъпанчевите мембрани могат да се разширят и разкъсат, предизвиквайки хематом. От този момент изравняването на налягането за определен период от време е затруднено, поради нарушеното преминаване на въздуха. Болката нараства.
Дълбочина 2.4 метра (8 фута). Разликата в налягането е 0.24 атмосфери. Настъпва така наречената баротравма на средното ухо, поради перфорация на мембраната. При тази ситуаця се получава остра болка в ушите с шум и повече или по-малко намаление на слуха.
Дълбочина 3.0 метра (10 фута). Разликата в налягането е 0.3 атмосфери. Ако нямате достатъчно късмет (примерно сте се спускали прекалено бързо) тъпанчевите мембрани се разкъсват, а в средното ухо нахлува вода. Внезапното охлаждане на вестибуларния апарат (разполагащ се във вътрешното ухо) може да предизвика остро отпадане на вестибуларната функция – световъртеж, нистагъм, промяна в мускулния тонус. На повърхността може да забележите изтичане на кръв от ушния канал. С времето температурата, навлязла в ухото, се изравнява с телесната, поради което може да ви се стори, че световъртежът изчезва. В тази ситуация е необходимо да потърсите медицинска помощ.

Как да изравняваме налягането в ушите, за да избегнем тези неприятности:

Всички способи се явяват всъщност способи за отваряне на Евстахиевите тръби.

Методът на Валсалва!
Този метод е може би най-разпространеният и се изучава от почти всички водолази. Стиснете носа си между палеца и показалеца и издишайте през него. Повишеното налягане в носоглътката кара въздуха да се издига нагоре към средното ухо. Методът Валсалва обаче има три проблема:
1. Не активизира мускулите отварящи евстахиевите тръби, тъй че може да не сработи, ако тръбите са вече запушени от разлика в налягането.
2. Достатъчно е просто да не прецените силата на издишването, за да повредите механизма на средното ухо.
3. Издишането със запушен нос повишава налягането на течността във вътрешното ухо и в резултат може да се разкъса “вътрешния отвор”. И така, не надувайте прекалено силно и не дръжте налягането повишено повече от пет секунди. Другите методи са по-безопасни.

Метод на Тойнби
Запушете носа и преглътнете. Мускулите ще отворят евстахиевите тръби, а движението на езика ще нагнети въздух в средното ухо.

Метод на Лоури
Това е комбинация между метода на Валсалва и Тойнби: Запушете носа и едновременно издишайте през носа и преглътнете.

Метод на Едмъндс
Напрягайки мекото небце (меката тъкан в горната задна част на устата) и мускулите на фаринкса, издайте напред и надолу челюстта си и изпълнете метода на Валсалва.

Метод на Френцел
Запушете носа си и напрегнете мускули така, че да затворите задната част на носоглътката, както го правите рефлексно при вдигане на нещо тежко. Издайте звук “К”. По този начин ще накарате задната част на езика да се повдигне. Сгъстяващият се въздух стимулира евстахиевите тръби да се отворят. Разбира се това е доста просто и кратко описание.

Произволно отваряне
Напрегнете мускулите и издайте челюстта напред и надолу все едно се прозявате. Тези действия ще отворят Евстахиевите тръби. Техниката изисква доста тренировки, но някои водолази се научават да контролират тези мускули и да държат евстахиевите тръби отворени постоянно, като по този начин налягането се изравнява от само себе си. Съвършенството идва с тренировките. Водолазите, които имат затруднения с изравняването, могат да използват няколко техники. Повечето от тях е трудно да се изпълняват без многократни тренировки, но тези умения могат да се тренират навсякъде. Като за начало опитайте пред огледалото. Така ще можете да наблюдавате работата на мускулите на гърлото.

Кога да започнем да изравняваме
По-рано и по-често, отколкото си мислите. Повечето специалисти препоръчват да се изравнява на всеки половин метър по време на спускането. При скорост на спускане 18 метра в минута е необходимо да се изравнява на всеки две секунди или на всяко издишване. Много водолази се спускат с по-голяма скорост и затова изравняват постоянно. Добрата новина е, че вследствие закона на Бойл, с увеличаването на дълбочината ще ни се налага по-рядко да изравняваме налягането. Например гмуркане на два метра от повърхността ще намали обема на газа в средното ухо с 20% и ще причини болка. Но от 9 метра ще е необходимо да се спуснете на 3.75 метра, за да предизвикате същото намаляване на обема в средното ухо. Когато достигнете максималната дълбочина, изравнете налягането. Макар отрицателното налягане в средното ухо да е много малко и вие да не го усещате след няколко минути то може да стане причина за баротравма.

Няколко съвета за просто изравняване

Слушайте пукота
Когато тръгвате да се гмуркате, още преди да се качите на лодката се убедете, че когато преглъщате, чувате пукот и в двете уши. Това означава, че Евстахиевите тръби са проходими и въздухът преминава свободно. Започнете да изравнявате през няколко минути няколко часа преди гмуркането. Такава тренировка ще ви помогне много. Според лекарите тази техника позволява да се избегне блокажа в началото на спускането. Добра алтернатива е и дъвкането на дъвка.

Изравнете на повърхността
Изравняването на налягането на повърхността ще ви помогне да преодолеете първите няколко критични метри, когато сте зает с екипировката си. При превантивното изравняване, Евстахиевите тръби се разширяват и пропускат въздух по-добре. Много източници съветват да се използва тази техника и макар че някои лекари я отричат, повечето опитни водолази смятат, че действително помага на практика. Основно изискване обаче е процедурата да се изпълнява бавно и внимателно.

Гмуркайте се с краката надолу
Въздухът има свойство да се издига нагоре, а течната слуз да се спуска надолу. Изследванията показват, че методът Валсалва изисква 50% повече усилие, ако се изпълнява с главата надолу.

Гледайте нагоре
Повдигането на главата нагоре ще позволи на евстахиевите тръби да се отворят по-лесно.

Използвайте спусково въже
Спускането по въже ще ви позволи да контролирате скоростта на спускането и да можете да спрете, ако почуствате болка в ушите.

Предвиждайте събитията
Изравнявайте често и оставяйте малко положително налягане в средното ухо. Спрете, ако почуствате дискомфорт. Не се опитвайте да търпите болката. Очевидно Евстахиевите тръби са затворени от разликата в налягането. Тогава единственият изход ще е баротравма. Ако почувствате болка, изплувайте на метър-два и опитайте да изравните отново. Не пийте мляко – някои продукти предизвикват повишено отделяне на слуз. Млечните продукти предизвикват четири пъти по-голямо отделяне. Избягвайте цигарите и алкохола – тютюневият дим и етиловият спирт дразнят лигавицата. В резултат Евстахиевите тръби могат да останат блокирани. Дръжте маската си чиста, водата в нея може да раздразни лигавицата на носа и да затрудни изравняването.

Filter Digest
[template id=”12585″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Опасностите при проникване в потънали кораби

Next post

Митове и погрешни схващания за облекчаването в неопрена

Борис Григоров

2 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.