Изгубеният втори японски флот в залива Корон

10945746_10203839317126762_8300788913909622519_o

Филипините/Бусуанга/Корон
Районът на потъналите кораби в залива Корон с право е смятан за едно от най-знаковите места в географията на всеки водолаз, който се увлича от потънали кораби.
Съгласете се, че има нещо ужасно примамливо в това да изследваш потънали обекти тайно, надявайки се точно ти и точно този път да откриеш нещо ново. Може би точно за това този вид гмуркане е толкова привлекателно – възможността да станеш първооткривател или да намериш нещо ценно просто спира дъха.
А заливът на Корон – на едноименния град на остров Бусуанга, Филипините – е идеален от тази гледна точка.
10996163_10203862342742388_7598330385237579184_o
Според официалната версия на 24 септември 1944, 24 американски бомбардировачи (Curtiss SB2C Helldiver) под прикритието на 96 изтребителя (Grumman F6F Hellca) неочаквано атакуват Втори спомагателен Японски имперски флот. Американците действат брутално и ефектът, надминава всички очаквания – много изследователи, наричат този ден “отговор на японското нападение срещу Пърл Харбър”. Броят на потопените кораби не е известен и до днес, но със сигурност са установени имената на 23 от тях. По други данни, потопените кораби са повече от 40, а местните гидове казват , че не всички са намерени, така че историята на Корон може да бъде дописана всеки момент. Реална карта на дайв сайтовете не съществува, но има поставени буйове на десет от тях, които се посещават от повечето водолази. В града има около 20 дайв центъра, от където може да се наеме гид и екипировка, защото повярвайте, транспортирането на вашата лична е истинско приключение. До Бусуанга може да се стигне с ферибот или със самолет от Манила, но полетът с Филипинските авиолинии или Цебу еарлайнс е определено по-удобен, ако не броим свръх багажа , който се заплаща (около 30 кг за 3-ма човека). Полетът отнема около час – стига да излети навреме (имахме 3 часа закъснение) и кацате в рая  -стотици малки зелени острови и необятно синьо море. Историята разказва , че американското въздушно разузнаване взело замаскираните кораби за острови, но по-късно сравнявайки аеро снимките с картите открили, че на тези места няма острови и подготвили план за най-дългият боен нальот в този район през цялата война, около 350 мили.
Летището на Бусуанга е доста обикновено, почти всичко се извършва на ръка, дори количките с багаж се бутат от хора. От там до града има около 15 минути с автомобил, който е удачно да заявите от хотела , в който смятате да отседнете. Ще ви струва околко 150 песо на човек, тъй като местните таксита са мотори, преправени на рикши и с екипировката е почти невъзможно да се придвижите. За хотелите, ресторантите и всичко останало от живота на сушата ще разкажем в друг материал, тук ще се спрем на живота под водата.
Както споменахме в Корон има около 20 дайв центъра, ние се бяхме спрели на Рок стеди дайв, който ни беше препоръчан от Филипинската асоциация на техническите водолази, с които водехме кореспонденция още от България. Намира се в началото на града ,идвайки от летището и е съвсем нормален дайв център. Хората са  любезни и предлагат обиколка на всички по-големи кораби и езерото на баракудата, което е изключително интересен природен феномен.
На следващият ден се уговорихме да се срещнем на пристана, от където тръгват всички лодки и приключението започна.
Лодките в Корон ,са класически за региона – тесни и дълги ,с два бамбукови поплавъка отстрани. Имат си обособена кухня и тоалетна и са пригодени за гмуркане. Пътува се средно около два часа в едната посока, като за това време прекосявате почти целият залив и за един ден можете да посетите около три кораба.

Ще започнем с Акитцушима ( IJNS Akitsushima)
Japanese_seaplane_carrier_Akitushima
Дължина : 115 метра
Максимална дълбочина : 35 метра
Препоръчителна квалификация : Advanced Open Water -с натрупан опит , Wreck Diver
Може да се  използва EAN NITROX MIX: 28%-32%

Акитцушима (това е старинно поетично японско име, което означава  Островът на морските кончета) е японска плаваща база за хидроплани и спомагателен кораб.
Неголямото въоръжение е било свалено и извадено от кораба веднага след войната а това което е останало ,практически не подлежи на идентификация.
Корабът е обрасъл с дебел слой корали и под тях трудно се различават , малкото останали картечници и оръдия.  Размерът на Акитцушима и крана установен на кърмата са впечатляващи и смайват въображението. Корабът е легнал на левият си борд a кранът който е обслужвал хидроплана е протегнал стрелата далече в страни .
akitsushima_smallПод стрелата на крана се вижда едно останало оръдие от зенитната артилерия на кораба(Тип 96) Koрабът е станал убежище на множество коралови риби, морени, групери, баракуди.  Около него и досега се намират дребни артефакти но не забравяйте че Акитцушима е морско военно гробище все пак . Големината на този гигант е заблуждаваща, в топлата вода металът бързо се разрушава и проникването може да бъде опасно,корабът може да промени структурата си всеки момент.Когато са го разграбвали (официално и не официално)  са се ръководили главно от размерите, първо са извадили винтовете, оръдията,бронзовите части.

В няколко последователни статии ще ви разкажем за всички кораби които посетихме и животът на сушата ,който е не по-малко интересен, ще видите и документалният филм който заснехме по време на нашето пътуване,както и много интересни кадри, уловени от точното око и камерата на Алекс Врабчев.

FilterDigest

Filter Digest препоръчва

 

 

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

2 Responses to Изгубеният втори японски флот в залива Корон

  1. Pavel says:

    ei tova s znameto pod voda e moi patent………….prez 2006 v Mallorca ,zalivat Malgrad

  2. yassen says:

    Не знаехме, че развяването на байрака е патентовано…

Leave a Reply

Your email address will not be published.