KarussellРазмисли

Златка – за играта с кукли и майчинството

 

Новината, че първото бебе на 2017-та година е плод на любовта между 13-годишна ромка и 15-годишния и Ромео разтърси празничния 1 януари. Събитието повлече след себе си вълна от огромно възмущение и негодуване, че в последно време за 13-годишните е по-типично да раждат деца, вместо да си играят по парковете. Още по-скандалното обаче е, че младата майка очаква и немалко облаги от държавата. Случайност или не, тя носи името Златка, станало нарицателно за жени, търсещи лек живот. И макар Златка от Сливен да не се озърта за мазни чичковци с тлъсти портфейли, все пак тя и роднините ѝ настояват да получат апартамент от държавата, задето в статистиките е влязло името на още едно циганче и то с куриозното вече име Динко. Та нищо чудно Златка и малкият Динко наистина в скоро време да се сдобият с някоя двустайна панелка напълно безплатно.

Дали Златка и съпругът и, двама непълнолетни и без образование, ще си плащат редовно сметките за парно и ток?
Дали ще се стараят да бъдат примерни и пълноценни граждани?

Междувременно младите хора, заблудили се да останат да учат и работят тук, няма да получат апартамент, защото не са родили първото за годината бебе. Защото вместо да се чудят с кого да си легнат, се опитват да се образоват, да се развиват и да постигнат нещо в живота си. Тези заблудени души живеят или при родителите си, или на общежитие, или в най-лошия случай – под наем. За техния наем държавата хич не я е еня. Не ѝ дреме за сметките за ток или за семестриалната такса. И едва ли някой от тях ще получи някаква облага от държавата, когато стане родител. Майките студентки също не получават апартамент или подобна награда. Има възможност да получат еднократна помощ  в размер на 2880 лв., но условията за отпускането ѝ, общо взето я правят невъзможна за вземане. Според закона майката трябва да е редовна форма на обучение, да няма трудов договор и да не е в майчинство, да запише следващ семестър, детето да не е навършило 6 месеца към момента на кандидатстването и да не е настанено за отглеждане извън семейството. Същевременно 13-годишната Златка вече е прекъснала образованието си, а младият татко също се колебае дали да продължи да посещава училище. Може би и той ще кърми малкия Динко, за да стане силен и да хваща бежанците като порасне. Грозната истина е, че там някъде в Студентски град, освен чалга и евтини души, се намират и такива, които си носят буркани с храна от родните си места, защото нямат излишни пари за ресторанти. Те не могат да не си платят тока, защото ще им го спрат и няма как да си прекъснат образованието, защото не им прилича на душата да крадат.

И аз съм част от младите, направили някога безумното решение да останат тук. Не съжалявам за него и не обвинявам никого, защото всеки сам носи отговорност за стъпките, които прави. Безумно е един млад човек да учи, да работи, да се издържа сам, да има амбиции да постигне нещо в собствената си държава, но да получава по-малко поощрение и облаги от момиче, още ненавлязло дори в пубертета, което трудно си държи гащите на място. Безумно е, че роднините на това момиче и на нейния любим не само не са им дали достатъчното възпитание, за да предотвратят твърде ранната бременност, но и имат наглостта да искат подаръци от държавата. Няма да се изненадам, ако желанията им се изпълнят и не се и съмнявам, че това ще бъде последната капка надежда, която няма да прелее чашата, а ще тласне още хора към Терминал 2. Да не забравяме все пак, че България е държавата, в която Николета Лозанова е водеща и то сред най-рейтинговите. България е държавата, в която премиерът си прави снимки с хората при всяко бедствие. България е държавата, в която да те дават в риалити предаване си е голям престиж. Така, че надежда всяка тука оставете…

 

Ивет Савова
за Filter Digest

[template id=”5803″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

10 основни правила за безопасно гмуркане

Next post

Рей- Цял един живот под водата.

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.