KarussellПодводен свят

Забравени от дайвинг лодката? Без паника!

Излизате на повърхността след страхотно гмуркане, но не виждате лодката никъде около себе си. Какво ще направите, ако се окажете в такава ситуация?
Ето няколко съвета, които ще помогнат:

Съвет 1
Огледайте се отново!
„Без Паника!“- (както пише в “Пътеводителя на галактическия стопаджия”).
Лодката може да е наблизо, но да сте пропуснали да я забележите заради паниката, която ви обзема. Дори и слабото вълнение прави вълните по-високи от погледа ти, така че е необходимо да се огледаш няколко пъти във вярната посока в подходящия момент. Когато няма вълна, е възможно да забележите лодката и тя да е на не повече от 30 метра от вас. Напълнете с въздух жилетката или крилото колкото е необходимо, за да държите главата си възможно най-високо и направете опит да се завъртите бавно на 360°, гледайки внимателно към хоризонта. Ако забележите лодката и тя е относително близо, за да можете да стигне с плуване, ориентирайте се с компас и се потопете на не повече от 4-5 метра. Плавниците са по-ефективни, когато плувате под вода, отколкото с махове на повърхността.

Съвет 2
Сигнализирайте!
Все още не виждате лодка? Или я виждате, но вълнението пречи да се стигне с плуване? Възможно е екипажът да ви забележи, ако подадете сигнал. Помогнете им с визуални и звукови сигнали. Доказано е, че един от най-полезните визуални сигнали е използването на надуваемия сигнален буй (DSMB), но освен това можете да свалите единия плавник и да го размахвате енергично, като дори можете да пляскате с него по водата.
Движението привлича внимание!
В случай че разполагате с въздушна сирена или обикновена свирка, я използвайте. За да намалите евентуално проблеми със слуха, използвайки сирена, потопете главата така, че ушите да са във водата. Ако лодката не се вижда, възможно е вълните да са достатъчно големи, за да пречат на видимостта и екипажът да не ви забелязва. В такива случаи, звуковите сигнални средства са изключително полезни.
Ето защо е най-добре да вземете със себе си надуваем сигнален буй, свирка или сирена за сигнализация и привличане на внимание, както и компас.

Съвет 3:
Къде точно се намираш?
Докато подаваш сигнали – със ръце, плавници, сирени или друго, опитай се да определиш посоката си на движение спрямо брега. Ако не си сигурен и има относително силно течение, вероятно се движиш по течението, тъй като е почти невъзможно да плуваш много срещу течението и да се загубиш. Определи посоката на течението като гледаш меките корали, водорасли или морски треви в каква посока се движат или ако си близо да рифа погледни посоката в която дрифтиш.Не забравяй че понякога течението близо до рифа е в обратна посока на течението на повърхността. Ако има остров наблизо и не много силно течение, има шанс лодката да е от другата страна. Ако плуваш под вода, има вероятност да пропуснеш да я забележиш.

Съвет 4
Пригответе се да чакате!
Ако наистина се окажете забравени и изоставени от лодката, ще трябва да се подготвите да чакате, докато бъдете спасени. Може би трябва да се освободите от колана с тежести, както и от бутилката с въздух. Оставайки с BCD, маска , шнорхел и плавници можете да прецените да плувате до брега ако виждате такъв. Ако имате възможност да стигнете до суша ще имате възможност да запазите топлината в тялото. Дори във топлите тропически води можете да получите хипотермия при продължителен престой във водата. Бъдете внимателни за хлъзгави скали при излизане.

Съвет 5
Стремете се да оцелеете!

Ако се окажете сами сред океана (или морето) или течението ви е отнесло далеч от земя, бъдете нащрек за преминаващи други лодки или самолет и подавайте енергични сигнали.
Останете спокойни и близо до бъдито си – лесно може да се разделите при бурно море. Дръжте ръцете и краката близо до тялото си, за да запазите телесната топлина по-дълго време. Не губете надежда и не се предавайте – човек може да живее няколко дни в подобна ситуация. Ако има земя и течението ви носи натам, плувайте спокойно, като се стремите да запазите енергията си максимално.

Все пак е добре да се придържате към правилата и да следвате инструкциите за продължителност и дълбочина на гмуркането, както и да не се отделяте от групата, бъдито и водача си.

 

Filter Digest
Sofia

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Добрата физическа форма ни прави по-добри водолази

Next post

Караваните, вдъхновени от 30-те години, пак са на мода

Борис Григоров