Karussell

Ден 3 по Северния маршрут в Египет – продължение

След като сме направили нощтно гмуркане на същия спот Umm Gammar, местим лодката към Рас Мохамед. Сутринта това е и първият дайв, по подразбиране най-дълбокия.

Рас Мохамед е национален парк, плаща се допълнително и не дават да се връзват лодки там. Правим брифинг, определяме групите и ни изсипват на Shark Reef, откъдето започва гмуркането. Доста е красиво спор няма, както отвесите, така и синевата отдолу. Има сериозно течение, лека пералня, дето се вика и групата малко се поразпръсква. Целта е да се обиколи Shark Reef от външната страна, както и Yolanda Reef и да се излезе на платото, където са разпръснати останките от кораба Yolanda  и неговото карго, състоящо се от санитарен файанс Идеал и най вече симпатичните тоалетни чинии, които са отлични за фотографии и селфита. Не си ти, ако нямаш поне една снимка с тоалетна на Рас Мохамед. Скочихме направо от лодката с негативна плаваемост и течението ни подхвана – имаше течения буквално във всички посоки. Обиколихме Shark reef пресякохме лагуната и продължихме покрай Yolanda reef на югозапад до останките на едноименния кораб. Тоалетните са пръснати на голяма площ, навъртат се доста риби. Въобще класен спот.

Третият дайв е на Тирановия проток

 

Gordon reef e най-южният риф от четирте в Тирановия проток и първи, когато идваш от Хургада. Има фар и останки от потънал кораб, които стърчат от северната страна.

Лодката е завързана в южния край на рифа, откъдето за пореден път скачаме и се потапяме. От мястото се открива страхотна гледка към летището на Шарм ел Шейх и планините зад него.  Вечер на палубата пием по едно малко уиски и се наслаждаме на прекрасната гледка от светлинки, кеф – на крачка от Рая и Нирваната…

Дайвът минава гладко, както и нощният и всичи са много щастливи. Чакаме Дахаб и дупката.

Filter Digest

Снимки: Илко Гочев и Ясен Кунчев

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Ден 1 и 2 по Северния маршрут в Египет

Next post

Изчезващите потънали кораби от Втората световна война - най-мащабното мародерство в света

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.