KarussellПодводен свят

Ден 1 и 2 по Северния маршрут в Египет

 

Пътуването с България Еър до Хургада е приятно и самолетът се движи навреме. След доста забавни моменти в салон Преслав на Терминал 2, се настаняваме на борда. В самолета сме основно водолази и кайт сърфисти и е доста весело.
Новият  терминал на Хургада е значително по-голям и луксозен в сравнение с минали години, но пък самолетите по перона и туристите са много по-малко. Пътуването ни до пристана за лодки в Сафага е кратко и след по-малко от час сме на борда на Рамадан 3, която ще бъде наш дом следващата седмица. Ние сме 25 човека плюс местните гидове Ахмет, Мустафа и Мохамед. Добра и весела компанийка.

Днес 29.10.2017 е първият ден на гмуркане и си спретваме чек дайв на спота  Gota Abu Ramada, който се намира южно от Хургада. Всички са ентусиазирани и надъхани.

Приятно местенце, удобно за мързелив чек дайв. Понаместваме тежестите и дори правим към 55 минути на дълбочина от около 10-12 метра. Египет си е Египет – страхотна вода, корали, риби и чудесна видимост. Дори пробните гмуркания те кефят.

Вторият дайв вече е на Umm Gammar, на арабски “Майката на луната”…

Страхотно островче с фар като по картинките. Там вече отиваме със зодиаците и ни хвърлят до ръба на рифа. Доста хубаво място. Разбрали сме се да не слизаме на повече от 30-35 метра. Красиво място с корали и рибки, както навсякъде, празно няма.

Спускаме се на 40 метра и продължаваме с дясното рамо покрай стената на юг към лодката. Мястото не е нещо необикновено, но като за начало на сафарито е отлично място. Дайвът приключва на платото покрай лодката, където има коралова градина. Лек и лежерен дайв, като за напасване на екипировката. Водата е 27 градуса – просто идеално.

 

Ден втори, 30.10.2017
Днес пристигаме край рифа Абу Нухас, което в свободен превод от арабски означава “бащата на жицата” или “бащата на медта”. От северната му страна са круширали четири кораба, но този ден посещаваме само Крисула К (Маркус) известен като кораба с плочките, защото е бил натоварен с палети облицовъчни плочи.
Спираме на южния край на Абу Нухас и със “Зодиаците” ни откарват на северната страна на рифа, където е доста ветровито и трудно за акостиране.

Влизаме с негативна плаваемост и се чакаме на 5-те метра. След като групата се събира, потегляме дружно надолу.
Корабът е доста голям и слизаме към носа, след което продължаваме надолу покрай него. Стигаме витлото откъм кърмата, което е на около 30 метра дълбочина. Задната част на кораба е килната настрани на 45 градуса и свободно може да се влезе в трюма и да се разгледа каргото, което се състои от палети с плочи от камък. Намираме си няколко парченца за спомен и се издигаме към машинното отделение. Там е по-тъмно и е необходим фенер, за да се разгледат двете машини. Този потънал кораб и Джанис Д си заслужават да бъдат посетени. Излизаме след около 50 мин., доста ентусиазирани и доволни от гмуркането.

Джанис ще разгледаме евентулано на връщане.

 

Filter Digest
от борда на яхтата Рамадан 3

снимки Илко Гочев и Ясен Кунчев
[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

FilterDigest се впуска в поредното си пътешествие

Next post

Ден 3 по Северния маршрут в Египет - продължение

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.