KarussellПодводен свят

Декомпресионни гмуркания за начинаещи

Фразата “технически дайвинг” извиква образи за дълбоки гмуркания, изследване на пещери и провиране през тесни отвори на потънали кораби. Но разбира се техническите водолази не започват тяхната подготовка по този начин. Нека да поразгледаме по-подробно какви са началните етапи на тази подготовка или “Техническо гмуркане за начинаещи”.

Техническо гмуркане за начинаещи.

Както водолазите любители преминават през серия от курсове, предлагащи различни нива на обучение, така и техническите водолази трябва да започнат отнякъде. Веднъж, когато са ок с тяхната конфигурация като сайд-маунт или сдвоени бутилки, е време да обмислят по-дългия си престой под водата. Колкото по-надълбоко отиваме и колкото повече стоим, толкова повече “наказателно” време натрупваме.

В началните етапи на обучение водолазите се учат да определят работната и декомпресионната част от тяхното гмуркане. Те планират съответно дънното и декомпресионно време. Учат също как да използват различното съдържание на кислород в нитрокса, включително и 100% кислород, за да направят своята декомпресия достатъчно ефективна.

Какво означава декомпресионно гмуркане?

Какво означава всичко това? Нека да вземем пример. Гмуркаме се на въздух на дълбочина 45 метра за 20 минути и за този престой ще ни трябва декомпресия от около 55-60 минути – доста дълго наказателно време за относително късия престой на дъното. Стандартния сет от 2х12-литрови стоманени или 2х11-литрови алуминиеви бутилки не би ни дал достатъчно газ, за да изпълним това гмуркане с достатъчно резерв, който би трябвало да е около 1/3 от всичкия газ, за да ни служи за запас.

Но ако добавим специално декомпресионен газ, например 50% нитрокс, ние можем значително да съкратим декомпресионното време. В зависимост от това кой модел изберем, можем да изпълним гмуркането си за по-малко от час. Добавянето на обогатен газ с по-високо съдържание на кислород би ускорило нашата декомпресия.

Теория на декмопресионното гмуркане.

Доколко ускоряването на декомпресията е хитро и безопасно? Първото и най-важно – ускоряването на декомпресионното време не е просто да излезем от водата по-скоро. Това е да завършим нашето гмуркане по такъв начин, че да сме се освободили от натрупания газ, но без излишни рискове. Много важни фактори, освен консервативния декомпресионен модел, е хипотермията и дехидратацията на тялото. Рискът от тях се увеличава с продължителното стоене под вода, така че скъсяването на това време в разумни граници е доста полезно.

Как да разберем колко бързо е достатъчно, но не твърде бързо? По време на курса на TDI Decompression Procedures курсистите разучават различни декомпресионни алгоритми. Те планират декомпресионни дайвове с таблици, както и със специален софтуер за ускорена декомпресия. Те се научават да отчитат температурата на водата и условията за гмуркане, натовареността на дадено гмуркане, както и възрастовите и кондиционни степени.

Курсът Decompression Procedures сертифицира курсистите да се гмуркат до 45 метра и извършват нелимитирани ускорени декомпресионни стопове. Обикновено курса върви паралелно с TDI Advanced Nitrox, който тренира водолазите да използват по-голям процент на нитрокс до чист кислород. В теоретичния курс в класната стая се фокусират върху изчисляването на кислородното насищане, максималните оперативни дълбочини и най-добрите смеси за планиране на гмуркането, докато тренировките във водата се фокусират върху перфектния контрол над плаваемостта.

Контролиране на плаваемостта.

Е какъв контрол – ще попитате вие, не трябва ли до това ниво вече да го имат? Отговорът е и да, и не. Изискванията за началното обучение за техническо гмуркане не са много високи, което означава, че водолазите могат и да се нуждаят от още работа по плаваемостта. Водолазната екипировка за техническо гмуркане също би могла да бъде нещо ново за някои водолази, които досега са били със съвсем базова и по-тежките неща да ги затруднят. За безопасно превключване на газове като EANx50 курсистите трябва да могат безупречно да контролират тяхната позиция във водата, без твърде големи колебания.

Курсът Decompression Procedures запознава водолазите с декомпресионните разчети и схеми, затворените пространства и разрешаването на редица проблеми. По-късно, с минимум от 100 дайва като изискване, Extended Range Diver удължава лимитите на курсистите за въздух до 55 метра, използвайки 2 различни декомпресионни газа, които да оптимизират техния декомпресионен план.

PADI курусове

Началните курсове на PADI за декомпресионно гмуркане са  Tec 40 и 45. Изискванията са по-детайлни, отколкото при TDI, включвайки определен брой гмуркания  с нитрокс на определени дълбочини, както и специализацията на PADI –  Deep Specialty. Така че воденето на логбук е важно и си струва.

Tec 40 позволява на курсистите да изпълнят 10-минутна декомпресия с газове до EANx50. Лимита при декомпресията ограничава и дънното време, разбира се. Tec 45 увеличава дълбочината с 5 метра и ги квалифицира за ускорена декомпресия. Въпреки това, стандартът на курса предписва декомпресията да се извърши, следвайки таблица за въздух.

Учебният план също така определя какви задачи трябва да изпълнят курсистите при всяко гмуркане, обикновено тежко екипирани на първото гмуркане на всеки курс. Курсовете за гмуркане на въздух на PADI завършват с Tec 50, както предположихте – с още 5 метра дълбочина, като освен това има въведение към два различни декомпресионни газа.

 

Други опции

Разбира се има и други сертифициращи организации, които провеждат курсове, като SSI например с техния Extended Range (45 метра с ускорена декомпресия до 100 процента кислород) и Technical Extended Range учебен план. Вторият позволява на курсистите да се гмуркат до 60 метра, използвайки 2 различни декомпресионни газа. Това е с 5 метра по-дълбоко дори от TDI Extended Range квалификацията. Този курс е малко противоречив според доста експерти, заради азотната наркоза на тези дълбочини и високото парциално налягане на кислорода.

Тези опасения накараха RAID да въведат Тримикс по-рано в техните водолазни курсове. Има опция тримиксът да се включи дори в началния Deco 40, който, както името подсказва, позволява на курсистите да се гмуркат до 40 метра. В по-нататъшни статии ще разгледаме по-подробно плюсовете и минусите на гмуркането с Тримикс.

 

Filter Digest
по материали от Scuba Diver Life

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Моряшките татуси и тяхното значение

Next post

FilterDigest се впуска в поредното си пътешествие

Ясен Кунчев

Професия: Икономист и мениджър
Хобита: Технически водолаз, блогър и фотограф

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.