KarussellПодводен свят

Да си напълниш носа с вода по време на гмуркане – всеки го мрази, нали?

maxresdefault

Да си напълниш носа с вода – всеки го мрази, нали? Ето защо повечето хора запушват носа си точно преди да скочат във водата.
Един от най-големите проблеми при начинаещите водолази е дишането без маска под вода. Някои хора се справят добре, но други го намират за екстремно и изключително трудно за преодоляване.
Най-вероятно сте забелязали, че повечето хора държат носа си, докато скачат във водата, а обръщате ли внимание на всички, които не го правят? Какво е това, което те знаят, а вие не? Може би някоя свръхсекретна делфинска техника?image
Не, те просто знаят как да контролират тялото си така, че водата да не влиза много навътре в носа им. Няма начин съвсем да не попадне вода, но има как да предотвратите влизането на водата в гърлото ви и това да ви задуши. (Но ако все пак знаете някоя свръхсекретна делфинска техника, моля ви, кажете ми я!)
Има няколко неща, които да ви помогнат да не вдишате вода през носа в ситуацията, за която говорим: контрол на мекото небце и контрол на епиглотиса (т. нар. надгръкля̀нник, който представлява еластичен хрущял с форма на крушов лист, който затваря входа на гръкляна при гълтане).
Упражнения
Тестване на контрола на мекото небце
Сложете си маската, но без каишката около главата и вдишайте през носа си така, че да задържите маската. Ако тя подхожда правилно, не би трябвало да има проблем. (Това е и начинът да пробвате маската, преди да си я купите). Докато маската е „залепнала“ на лицето ви, започнете да дишате нормално през устата, като се опитвате да я задържите върху лицето си.
Ако успявате да направите това за малко, то вече вие умеете да правите това, което ви е нужно, за да дишате без маска – имате контрол върху мекото небце. Просто трябва да преодолеете психологическия аспект при дишането във вода без маска.
Ако пък тя веднага падне от лицето ви, значи все още нямате добър контрол на небцето си и ще трябва да се упражнявате.
hqdefault

Контрол на епиглотиса и мекото небце
Правим нов тест. Докато издишате през устата, покрийте я с ръка, за да се предотврати излизането на въздуха. Надуват ли се бузите ви? Трябва! А вие не трябва да издишате през носа. Това е контрол на небцето.
Докато все още се опитвате да издишате, преместете ръката си. Ако незабавано издишате през устата, значи контролирате небцето си. Ако направите пауза преди да издишате, това е вашия епиглотис. И в двата случая е добре, а упражнението е за да разберете как работи собственото ви тяло в този момент и как се чувствате вие.
Ето и друго упражнение. Поемете си въздух, започнете да издишвате през устата, покрийте я и преминете към издишване през носа. Усещате ли леко „разтърсване“ в горната и задната част на езика? Това е контролът на мекото небце, който позволява въздухът да излезе през носа ви.
Може би почувствахте това леко „разтърсване“ близо до долната част на шията или гърдите? Ако е така, това е вашият епиглотис.
По същия начин докато издишвате през носа, се опитайте да издишате през устата, докато сте я покрили. Усещате ли контрола? Запомнете го. Това ще ви помогне да  предотвратите навлизането на вода в носа ви.
Ако изпитвате затруднения, практиката ще ви помогне. Изключително важно е за водолаза да се чувства комфортно под водата по отношение на носа. Удобство дотолкова, че да не се паникьосате и да изплувате директно към повърхността. Тренирайте във вана, в басейн и дори под душа (може да вкарате малко вода в маската и просто да дишате през устата). Тренирайте по малко всеки път, когато се гмуркате, докато не се почувствате комфортно. Това ще ви направи по-уверен водолаз.
За още упражнения, с които да усъвършенствате контрола на мекото небце, както и да се научите как да изравнявате налягането без ръце, разгледайте този документ: http://folk.uio.no/gardot/frenzel.pdf
Някой имал ли е проблеми с дишането без маска под вода? Как ги преодоляхте?

Ирина Иванова
за Filter Digest
по материали от ScubaDiverLife

[template id=”5751″]

CC BY 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Previous post

Оплетена манта моли водолаз за помощ

Next post

Нещо за уикенда, сър? Вибратор с "Блутут" моля!

Борис Григоров

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.