Briston Clubmaster Diver – нещо ново и красиво

Published on: 09/05/2018

Filled Under: Часовници и дайв компютри

Views: 1111

Tags: , ,

Комбинация от фактори ни представя все повече относително малки и съвсем нови брандове часовници. Както с почти всичко около нас, интернет прави възможно създаването на компания и достигането до потенциални потребители на по-ниска цена. Макар да е вярно, че това може  доведе (както се случва с часовниците) до някои модели, на които  бързо им минава времето или модели които откровено копират други. Но наред с това  дава шанс на качествени и нови неща, които могат да се откроят и се утвърдят.

Бристън е съвсем млад бранд – създаден през 2012 от Брис Жоне, бивш мениджър на Зенит, Франция. Естетиката на Бристън, според Жоне е вдъхновена от английския стил, включително и неговата тенденция от време на време да достига до по-ексцентрични стилове и комбинации. И като прибавим стратегията им за ценообразуване, която е насочена именно към това да  направи часовниците Бристън лесни за притежаване и носене, картинката съвсем започва да става цяла.

Briston Club Diver е часовник с правоъгълна заоблена каса и вътрешен въртящ се безел, непромокаемост до 200 метра дълбочина. Движението е на Seiko – Seiko Instruments NH35A, с 24 скъпоценни камъка и работна честота от 21,600 вибрации на час, предлагащо ръчно навиване и хронометър, като навиването е двупосочно със системата на Сейко Magic Lever. Движенията на Seiko са познати със здравината и надежността си в този ценови клас. Briston Club Diver е с размери 42х42 мм и кристално стъкло “ultra-resistant K1 glass” (тип минерално стъкло, специално създадено да е устойчиво на драскане).

Часовниците от тази серия са нацени от около 500-600 долара, в зависимост от модела. Предлагат се версии с корпус от неръждаема стомана, но най интересната версия е от доста необичаен материал (за водолазни часовници): ацетат.

Ацетатът е материал с дълга история в модерния индустриален дизайн; целулозния ацетат е открит в средата на 19. век и оттогава е използван за какво ли не – от производство на филми до рамки за очила, а дори и тръби за фонтани. Но нека не го бъркаме с целулоида, който по-рано е използван за производство на филмови ленти и е известен като високо запалим. Дори билярдните топки направени от целулоид могат да се взривят при по-енергична игра. Ацетатът, произведен от целулоза (структурна молекула която дава структурата на растенията и която се използва да производство на хартия) е  за щастие доста по-малко избухлив, и може да се оформя и полира, както пожелаете като черупка от костенурка. Последният материал е направен предимно от черупки от морски костенурки. Но застрашаването на животинския вид, забранява изработката от истински костенурки през 70-те години на миналия век, съгласно Конвенцията за международна търговия със застрашени видове. Към днешна дата има редица синтетични заместители.

Трябва да добавим, че ацетатът е  страхотен материал, който навлиза при дайвърските часовници, а специално Briston Clubmaster Diver с каса от ацетат е един от най-интересните модели. Разбира се, марката предлага и каси от полирана или матирана стомана, но костенурчената версия , сякаш прилича повече на леко екцентричния и нестандартен клубен вид на английския мъжки стил. Водонепрокаемостта на ацетатната версия също е 200 метра. Касата едва ли е толкова устойчива на драскане, както стоманената версия, но костенурчената каса е идеална за ежедневната употреба.

 

За 580 долара при онлайн покупка на модел с ацетатен корпус (за този със стомана цената е около $610) имате бюджетен вариант за интересни и гъделичкащи въображението функции. Моделът притежава страхотно движение и 200 метра водорезистентност в комбинация с необичаен материал на корпуса. Е, разбира се Briston не е единствения производител, който използва този материал за корпуси, но  все още се среща сравнително рядко. Общо взето това е часовник, който може да бъде носен от английски джентълмен, като носи известна индивидуалност  и спортен дух, съчетан със солидна конструкция.

Можете да разгледате различните версии на техния сайт Clubmaster Diver

Filter Digest препоръчва

 

 

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Comments are closed.