Лагуната Трък: От военна зона до самият рай на потъналите кораби

 

Само за два дена през февруари 1944, повече от 500 самолета излетели от американски самолетоносачи потапят всички японски кораби в лагуната Трък в Микронезия, повечето стоящи безпомощно на котва. Никой не е могъл да предвиди, че така наречената “Операция Хайлстоун” ще създаде рая за водолазите с повече от 50 потънали кораба на едно място, кораби с история и богат морски живот около тях. Ако си падате по потънали кораби, това е най-якото място в света за гмуркане.

 

Да се гмрукаш около призрачната флотилия

Днес известен като Чуук, в Микронезия, лагуната Трък е голям атол простиращ се на 150 мили периметър, заобикалящ множество малки острови покрай потъналите кораби. Топли, тропически води и страхотни рифове създават идеална локация за гмуркане. Повечето от потъналите кораби са непокътнати, с възможност за гмуркане на различни дълбочини – от по-плитките места по надстройките до навътре и надълбоко в машинните отделения има за всекиго по нещо – от новака до техническия водолаз.

Понеже е абсолютно забранено да се изваждат каквито и да е артефакти, потъналите кораби представляват подводен музей, който е изкушение за всеки интересуващ от историята на Втората световна война.

Редици от илюминатори, морско оборудване, палубни оръдия и хиляди бутилки от бира и саке лежат там. Водолазите които очакват да видят само ръжда, бързо разбират че са влезнали в самия подводен Рай. Повечето морски обитатели, които сега живеят на корабите ще накарат водолазите да занемеят от възторг. Морски анемонии, корали, акули, различни пасажи от риба са част от декора на тези невероятни кораби.

М/К Одисей води водолазите тук още от 1999. Четиридесет метровата луксозна лодка превозва 16 пасажери в обширни каюти на седемдневно водолазно сафари до всички най-добри “рекове”.

По време на типичното 7-дневно водолазно сафари се посещават до 15 спота, с възможност за 4 гмуркания на ден плюс едно нощно. Групи за техническо гмуркане, както и 10 дневна екскурзия са разбира се възможни по заявка.

Сафаритата започват от неделя вечер, когато гостите пристигнат на международното летище Chuuk, на основния остров Уено. След кратък трансфер от летището до марината, водолазите се настаняват на лодката, където прекарват вечерта, и на сутринта в понеделник започват гмурканията.

 

Водолазен гид на Chuuk

Гмурканията на Трък са наблизо в самата лагуна, без големи изморяващи преходи. Обикновено, първата спирка е само на 20 минути от мястото откъдето тръгва лодката, на потъналия кораб Heian Maru.  Корабът и огромен с неговите 163 метра и лежи на дълбочина от около 33 метра, като надстройката е на около 12 метра дълбочина
В неговите добри дни Heian Maru е бил луксозен лайнер, преди имперските войски да го реквизират  и да го превърнат в работилница за подводници с многото перископи, торпеда и муниции в неговите трюмове.

На 18 февруари 1944,  торпедни бомбардировачи Grumman TBF Avenger от американския самолетоносач Bunker Hill (CV-17) нападат по изгрев слънце Хейан Мару и едно торпедо попада в левия борд на кораба, който поема към дъното малко след това.

Ето и данни за него:

Тонаж: 11,615
Дължина: 163 m
Ширина: 20 m
Газене 12.5 m
Двигател: 2 × B&W-Ikegai дизел, 13,404 конски сили
Мкс. скорост: 18.4 възела.

Снаряжение: 4×15 cm/50 оръдия; *4×13 mm противовъздушни оръдия
Спуснат на вода: 16 април 1930
Корабостроител: Osaka Iron Works

Дълбочина на река
горната част: 12 m.
Дъно: 33 m.


 

Едни от най-интересните потънали кораби е Fujikawa Maru в чийто трюм се намират японски изтребители самолети тип “0” на Митцубиши. Този 133 метров кораб, целият обвит в корали има 4 разглобени самолета – три А6M Zero и един A5M Claude както и 152 мм оръдие на носа.

Ето и данни за него:

Тонаж: 6,938
Дължина: 132.60 m
Ширина: 17.83 m
Газене 10.00 m
Двигател: 1 x Mitsubishi-Sulzer Diesel
Мкс. скорост: 16 възела.,
Спуснат на вода: 15 април 1938
Корабостроител: Mitsubishi Heavy Industry

Дълбочина на река
горната част: 9 m.
Дъно: 34 m.

 

А6M Zero

A5M “Claude”


След това по врем на сафарито имате шанса да посетите японския разрушител Fumizuki. Това е един от малкото бойни кораби в лагуната, един от 12-те построени през 20-те години на 20 век разрушителя клас Митсуки за японската военноморска флота. Бил е задвижван от 4 котела и 2 турбини и е развивал до 37 възела!!! Корабът лежи относително дълбоко и безкомпресионното време свършва доста бързо.

Ето и данни за него:

Тонаж:
Дължина: 103 m
Ширина: 9 m
Газене 3 m
Двигател: 2 парни машини, 38,500 конски сили
Мкс. скорост: 37 възела.
Въоръжение: 4 x 4.7″/45 DP, 20 x 25mm A.A., 5 x 13mm A.A., 6 x 24″ T.T., 18 DCs
Спуснат на вода: 16 Февруори 1925
Корабостроител: Fujinagata Shipyards, Osaka

Дълбочина на кораба
горната част: 25 m.
Дъно: 38 m.


 

Другият много интересен рек е Hoki Maru. Той е построен в Шотландия за Новозенландската Union Steamship Corporation. Първоначално се е казвал M/V Hauraki, с дължина 137 метра и ширина 18 м. С двата си дизелови мотора е бил един от първите задвижван с двигатели с вътрешно горене, вместо тогавашните парни машини. През 1940 година е реквизиран от Британското министерство на военния транспорт, но продължава да изпълнява търговски рейсове. През 1942 година с 50 членен Новозенландски екипаж е пленен на път от Сидни за Порт Саид от два японски нападателни кораба Hokoku Maru и Aikoku Maru, маскирани като търговски такива  и отведен в пристанището на Сингапур. Там японците решават, че двигателите са в много лошо състояние поради лоша поддръжка. Те не разбират, че това всъщност е опитът на екипажа да саботира завоевателите. Екипажът изхвърля през борда всички инструменти, резервни части и упътвания за използването на тези уникални двигатели. Екипажът е бил изпратен в различни военнопленнически лагери, а на двама члена от които по късно са връчени ордени за храброст. През януари 1944 след 18 месечен основен ремонт на двигателите, корабът е прекръстен на Hoki Maru и класифициран като “специален” транспорт. Той пристигна в Трък на 15 февруари 1944 г. и е единственият кораб потънал в лагуната, който е бил пленен от японците. На 17-ти февруари 1944  е бил многократно атакуван от бомбардировачите на американските самолетоносачи Essex и Yorktown, както и торпилиран от самолети на авионосеца Bunker Hill. На кораба избухва пожар и той потъва преди новата атака на следващия ден. Hoki Maru лежи на равен кил източно от остров Eten, леко прекършен към десния борд. Неговата надстройка се намира 25 метра, палубата на 36м, а морското дъно на  56м дълбочина. В трюмовете съдържа много видове товарни, бомби, боеприпаси, и превозни средства, включително дизелов валяк, 4  камиона Isuzu, 2 трактора (един подобен на John Deere, а другият е Komatsu), 2 малки булдозера и повдигачи. Средата на кораба е опустошена от бомба, предната част се е отворила от експлозии на гориво. Поради голямото разнообразие на товари и оборудване, корабът е страхотно място за гмуркане.

 • Тонаж: 7,112 ts gross
 • Дължина: 137.25 m
 • Ширина: 17.75 m
 • Газене: 9.57 m
 • Двигатели: 2 x Diesel, North British Diesel Company,Glasgrow. 8 цилиндров четиритактов,
 • Мощност: 3550 конски сили
 • Макс. скорост: 12.6 възела;
 • Спуснат на вода: 28 ноември 1921
 • Корабостроител: Wm. Denny & Bros., Dumbarton, Scotland

Дълбочина на обекта

 • горна част: 24 m.
 • трюмове: 40m
 • дъно: 56m

 

Ако сте водолаз техничар, възможността да се види San Francisco Maru е обикновено последния ден от сафарито. Той е познат също и като Million Dollar Wreck заради ценността на каргото си, което включва бомби, патрони, дълбоководни бомби и три японски танка, поставени на предната палуба. На палубата може да се види и носовото оръдие. San Francisco Maru е 117 метров, 5831 грос тона пътническо-товарен кораб построен през 1919 г. за Yamashita Kisen Kabushiki Kaisha като част от своята флота, участваща в търговски операции за превоз на въглища, боксит, и фосфат за Империята. След искане от страна на японската военноморска флота, той е назначен да превозва военни товари между Япония и вътрешните южни морета.
На 4 май 1943 съюзническите разузнавания прихващат доклад от капитана на San Francisco Maru за нанесени незначителни щети от атакуващ самолет край Wewak, Нова Гвинея. След ремонт, години по-късно затворнически разпити разкриват, че корабът пристигна в лагуната Трък на 5 февруари 1944 г., а самолетни снимки показват, че е застанал на котвенатата стоянка на Четвърта флота югоизточно от Dublon.
След началото на бомбардировките срещу корабите на тази котвена стоянка в първия ден от “Операция Хейлстоун” , на Сан Франциско Мару се наблюдава пожар и дим в средата на кораба. На 18 февруари 1944 г. групи самолети от USS Yorktown, USS Bunker Hill и USS Essex го нападат. Корабът е ударен от шест 250-кг бомби пуснати от самолети на USS Essex и е съобщено, че кораба гори яростно и започва да потъва откъм кърмата. Пет члена на екипажа са убити в резултат на тези въздушни атаки.
Този потънал кораб е пълен с различни военни материали, както и един от най-интересните в лагуната Трък. Намира на много дълбоко, и лежи на равен кил с надстройката на 42м, палубата на  50 метра, а морското дъно на 64м дълбочина.

 • Тонаж: 5,831 ts gross
 • Дължина: 117 m
 • Ширина: 15,5 m
 • Газене: 9.57 m
 • Двигатели:
 • Мощност:
 • Макс. скорост:
 • Спуснат на вода:
 • Корабостроител:

Дълбочина на обекта

 • горна част: 42 m.
 • палуба: 50 m
 • дъно: 63 m


 

Ако обаче не искате да слизате на такива дълбочини или те са извън вашата водолазна сертификация, винаги можете да видите Nippo Maru, който също има танк на борда и е в рамките на нормалното гмуркане. Танкът е небезизвестният Type 95 Ha-Go на Митсубиши.

Nippo Мару(107 м), 3764-тонен пътнически и товарен кораб е спуснат на вдода в Кобе, Япония през 1936 г. През 1941 г. Nippo Maru е реквизиран от военноморският флот за транспортен кораб. На 17 Февруари 1944, че е застанал на котва, пренасяйки на вода, дърва за огрев за войските, резервоар и камион Корабът е потопен от три от 500-килограмови бомби на самолети от авионосеца Есекс.

 • Тонаж: 3,764 gross
 • Дължина: 107 m
 • Ширина: 15,5 m
 • Газене: 9.57 m
 • Двигатели:
 • Мощност:
 • Макс. скорост:
 • Спуснат на вода: септември 1936
 • Корабостроител: Kawasaki Dockyard

Дълбочина на обекта

 • горна част: 18 m.
 • палуба: 25 m
 • дъно: 48 m

В добавка към всички тези кораби, на дъното на лагуната лежат множество японски самолети. На всяко сафари се спира на двумоторен японски атакуващ бомбардировач с дълъг обсег с кодовото име на съюзниците “Betty”. Въпреки, че се е разбил преди повече от 70 години, самолетът е в много добро състояние. Можете да плувате през фюзелажа му и да се насладите а усещането че сте в истински японски бомбардировач от Втората световна война.

Ако не бяха потъналите кораби и самолети, лагуната щеше да си остане тихо местенце в изолирана част на Тихия океан. Вместо това се е превърнала в най-доброто място за гмуркане на потънали кораби. Много водолази се връщат отново и отново, за да се насладят на тази красота и потопят в други невиждани от тях кораби от така наречената “Призрачна флота”. Ако си падате по потънали обекти, това е вашето място. Пътят до там хич не е малко, но си струва всеки цент и отделено време.

 

Кога да се отиде: Температурата на водата целогодишно е около 27-29 градуса. Лятото духат пасатите, а зимата може да има повече дъжд и променливи ветрове

Условия за гмуркане: Нещо което да ви предпазва от одраскване и шорти биха свършили работа като облекло, или пък 3 мм неопрен ако предпочитате. Видимостта варира на всеки от корабите, но средно около 20 метра достигаща до 35 в някои дни. Има много малко течение вътре  лагуната.

Дайв ценътр: Truk Odysseywww.trukwreckdiving.com

Цена: $3,195 за 7 дневно сафари, не е включен 5 процента данък и $50 разрешение за дайвинг

 

Filter Digest
по материали от scubadiving.com и trukwreckdiving.com

Filter Digest препоръчва

CC BY-NC 4.0 This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Leave a Reply

Your email address will not be published.